Kehity sellaiseksi kuin haluat: huhtikuuta 2011

20. huhtikuuta 2011

Onko ulkonäöllä väliä?


On. Tätä voi yrittää kieltää ja vääristellä loputtomiin. Helpoimmalla pääset, kun vain hyväksyt sen tosiasiana. Vaikka pelkkä hyvä ulkonäkö ei tee kenestäkään menestynyttä tai suosittua, niin olet varmasti huomannut, että siitä on etua. Ulkonäön merkitys asemaan ryhmässä on teini-ikäisillä suurempi kuin aikuisiällä (Liisa Keltikangas-Järvinen: Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot), mutta se ei tunnu häviävän koskaan.


Facebookista katsellaan naamaasi, ei ajatuksiasi

Ulkonäöllä on väliä on samanlainen joitakin ärsyttävä totuus kuin lausahdukset ”Suhteilla on väliä” ja ”Sääntöjä ei noudateta”. Kuten kaikki toimintasi, myös ulkonäkösi vaikuttaa ympärilläsi oleviin ihmisiin jollakin tavalla. Kun keskityt positiiviseen vaikuttamiseen, saat hauskoja ja hyödyllisiä tuloksia. Ulkonäkösi välittää viestiä paljon laajemmalle yleisölle kuin sanasi. Jo Machiavelli (The Prince) totesi, että kaikki ihmiset näkevät, miltä näytät, mutta vain harva saa ikinä tietää, mitä ajattelet. Et millään ehdi keskustella kaikkien ihmisten kanssa, mutta tuhannet heistä näkevät sinut ja muodostavat sen perusteella kuvansa sinusta. Tämä kuva taas ohjaa heidän toimintaansa sinuun liittyen ja tietoa, jonka he antavat sinusta eteenpäin.
 

Oikeasti hyvä ulkonäkö ei tietenkään tee henkilöstä parempaa ihmistä, joten kannattaa itse yrittää olla tuomitsematta muita heidän ulkonäkönsä perusteella. Tämä on vaikeaa, koska ihmisluonteeseen kuuluu niin erottamattomasti kauneuden tavoittelu. Liiasta ulkonäön arvostamisesta eroon pääsemistä helpottaa se, jos sattuu haksahtamaan henkilöön, joka näyttää käsittämättömän hyvältä, mutta on käsittämättömän *******. Näin kertoi tuttuni Alrak (nimi muutettu, muttei paljoa). The Arkin laulaja Ola Salo on kirjoittanut ihmisten kauneuden tavoittelun kamaluudesta upean biisin "Beauty is the Beast" (klikkaa videoon):

Now, who can tell me how
And where to begin
In a world who thinks of ugly
As the cardinal sin
And constantly is talking about the beauty within
But locks up in the cellar everything that is grim

And tell me who’s a killer?
If we all concider
That emotion runs as deep as flesh
And the idea of ideals
That say what beauty is
Has sentenced so many to death

Suosittelen katsomaan "It takes a fool to remain sane" videon täällä


Kauniit ovat viisaita

Omaan ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota haloefektin vuoksi. Haloefekti tarkoittaa sitä, että mielipiteemme henkilön jostakin ominaisuudesta vaikuttaa mielipiteeseemme hänen muista ominaisuuksistaan. Esimerkiksi pidämme hyvältä näyttävää henkilöä myös fiksuna, rehellisenä ja kaikin puolin mahtavana tyyppinä. Julmaa, mutta totta. Bas Kast (Rakkauden selitys) kirjoittaa tämän olevan täysin luonnollista ja perusteltua, koska tottakai teemme päätelmiä henkilöstä sen perusteella, mitä tietoa meillä hänestä on. Jos tiedämme henkilöstä ainoastaan sen, että hän näyttää paremmalta kuin muut, niin kaikki datamme sanoo hänen olevan parempi kuin muut ja päättelemme hänen olevan todennäköisesti muita parempi kaikissa asioissa.
 

Onneksi universaalia hyvännäköisyyden standardia ei kuitenkaan ole. Ulkonäölleen voi myös tehdä paljon esimerkiksi elämällä terveellisesti ja kiinnittämällä huomiota tarkoituksen mukaiseen pukeutumiseen. Helena Rubinstein on sanonut provosoivasti: ei ole kauniita ja rumia ihmisiä, vaan on kauniita ja laiskoja ihmisiä.
 


Ensi postaukseni aiheena on joukosta sopivasti erottuva ulkonäkö. Miksi sinun pitää erottua joukosta? Kuinka erikoinen tyyli on paras ihmissuhdetaitojan kannalta? Näistä pian lisää.


P.S. Muista kommentointikisa: Kaikkien huhtikuussa blogia kommentoineiden kesken arvotaan täsmäneuvoja suuriin ja pieniin muutoksiin tarjoava kirja Good-bye to Shy (Leil Lowndes). Mitä sinä ajattelet ulkonäön merkityksestä? 

 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen
 

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

 

15. huhtikuuta 2011

Peltoperspektiivi, ujot snobit, valehaastattelut + kirjakilpailu


Good-bye to Shy

Viime postauksessa mainitsin kirjan Good-bye to Shy, Leil Lowndes. Kaikki me jännitämme joskus jotakin tilannetta ("Ihmisia on kahdenlaisia: jännittäjiä ja valehtelijoita"). Good-bye to Shy antaa monia käytännön vinkkejä itsevarmuuden kehittämiseen ja itsevarman olon saavuttamiseen. Tässä muutamia poimintoja Leilin kirjasta:

  • Ujot puhuvat yleensä monotonisemmalla äänellä kuin varmat ihmiset. Kun sinua jännittää, yritä siis lisätä ääneesi vivahteita ja värejä.
  • Ujot liikkuvat usein liian nopeasti tai ovat täysin paikallaan. Vältä hermostuneita, toistuvia liikkeitä. Älä kuitenkaan jähmety paikallesi, vaan vaihda asentoa rennosti muutaman minuutin välein.
  • Hymyile. Kuten sinä välität muiden reaktioista, niin myös muut välittävät sinun reaktioistasi. Usein epävarma ihminen ajaa kaikki muut pois ympäriltään vahingossa jurolla ilmeellään. Muut eivät yleensä huomaa ujoutta ja leimaavat ujot erehdyksessä snobeiksi. Usein ns. etäisen cool jurottaja onkin vain tappavan ujo. Ei ole olemassa ihmissuhdeopasta, joka ei korostaisi hymyn voimaa.
  • Vältä välttelyä. Moni ihminen on tehnyt epämiellyttävien tilanteiden välttelystä pelin, jonka pelaamisesta hän vahingossa nauttii. Jos haluat tutustua uusiin ihmisiin, älä palkitse itseäsi mielessäsi jokaisesta onnistuneesta keskustelun välttelystä ja älä keksi uusia nerokkaita juonia keskustelujen välttämiseksi.
  • Käy työhaastatteluissa työpaikkoihin, joita et halua. Saat työhaastattelukokemusta ja et jännitä niin paljoa.
  • Nyökkää liikuttaen päätä ylös eikä alas. Annat varmemman vaikutelman.  


Suosikkini vinkeistä on "peltoperspektiiviin" (field perspective) siirtyminen. Parempi suomennos olisi varmaankin kenttäperspektiivi. Ujot ihmiset ajattelevat varmoja enemmän itseään. He etsivät maailmasta koko ajan itseensä vaikuttavia asioita. Varmat, peltoperspektiivissä olevat ihmiset tarkkailevat omaa vaikutustaan muihin. He havainnoivat muiden välistä vuorovaikutusta ja sitä, mitä muut haluavat. Älä siis katsele kuten ujo (ulkoa sisäänpäin) vain katso maailmaa varmasti, sisältäsi ulos.

Tärkeää on myös aloittaa pienistä asioista. Jos jännität, niin älä heti aluksi pyydä ihastustasi treffeille tai pidä esitystä koko 300 hengen työpaikallesi. Kannattaa aloittaa hyvin pienestä: lyhyet vierailut uusissa tilanteissa, myyjien silmienvärin tarkkailu, bussikuskin moikkaus, vieraan kaupungin ostoskeskuksessa neuvojen kysyminen, karaoke... Vieraan kaupungin ostoskeskukseen (ja miksei myös karaokeen) kannattaa mennä siksi, että anonymiteetti tuo rohkeustreenin alussa lisävarmuutta.


Mikä näistä vinkeistä on ollut sinulle hyödyksi? Vai onko sinulla toimivampia ehdotuksia? Kerro mielipiteesi, koska kaikkien huhtikuussa kommentoineiden (ja email-osoitteensa jättäneiden) kesken arvotaan kirja Good-bye to Shy (Leil Lowndes).

 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


6. huhtikuuta 2011

Keskustelusta toiseen junailussa ei onnistu valittamalla


Kävin maanantaina Lahdessa Positiivarit Oy:n puodissa tapaamassa Juhani Töytäriä. Positiivarien tuotteiden avulla kannustavia ajatuksia saa sijoiteltua kaikkialle. ”Kokki-Jussi” on tarjoillut yli 10 vuotta joka arkipäivä sähköpostikirjeen nimeltä Ajatusten aamiainen. Kirjeen inspiroivilla tekstipätkillä saa hyvin päivän käyntiin. Suosittelen! Tällä hetkellä tilaajia on yli 100 000. Kirjeen voit tilata ilmaiseksi osoitteesta 
http://www.positiivarit.fi/aamiainen/

 

Muiden innostamista pohtiessa esille tuli, kuinka perusasiat ovat aina samat. Dale Carnegie kirjoitti kirjansa (How to win friends and influence people) ihmissuhdetaidoista yli 70 vuotta sitten, eivätkä sen opit ole vanhentuneet miksikään. Kuuluisassa klassikossa on paljon esimerkkejä, jotka saattavat jopa puuduttaa kiireisintä lukijaa. Kirja painottaa paljon ihmissuhteissa tarvittavaa oikeaa asennetta, joten ihan jokaista käytännön vinkkiä ei kansien välistä löydy. Sisältö on kuitenkin helppotajuista ja hyödyllistä tehokkaan & avuliaan olotilan löytämiseen. Ovat päämääräsi sitten itsekkäitä tai anteliaita, niin toimiva keino niiden saavuttamiseen on muiden auttaminen oikealla tavalla.

 

Yksi laatupoiminta Carnegien kuuluisista vinkeistä: ”Don't Criticize, Condemn or Complain”. Itse lisäisin edelliseen pahan päivän letkajenkkaan myös ”Correct”. Usein mistään edellisistä toiminnoista ei ole kenellekään mitään hyötyä. Kun negatiivinen sanoma tulee suoraa, asetat usein keskustelukumppanisi puolustusvaihteelle. Hän ei loppujen lopuksi muuta itsessään yhtään mitään - paitsi sen, että hän pitää sinusta jatkossa vähemmän. Toisen korjaamiseen tai kritisointiin epäsuora ilmaus on usein tehokkain. Silloin toinen ei koe itseään pakotetuksi muuttumaan. Kun livautat korjausehdotuksen ystävällisesti muun puheen sekaan, keskustelukumppanisi ei nolaa itseään sinun tai muiden edessä sättiessäsi häntä.
 

Kun junailin takaisin Helsinkiin, vaunussani istui lisäkseni vain yksi henkilö. Hän näytti investointipankkiirilta ja kuten myöhemmin selvisi, hän oli investointipankkiiri. Kaikilta maailman ihmisiltä ja investointipankkiireiltakin voi Carnegien mukaan oppia jotain, joten päätin ryhtyä juttusille. Kun hänelle selvisi, etten halunnut myydä mitään, esiin tuli ns. ruokakulhoilme (Neil Strauss: the Game) ja juttu lähti luistamaan. Suunnilleen kaikki ihmiset haluavat tavata mielenkiintoisen ihmisen ja keskustella hänen kanssaan. Ole se tyyppi, ja hauskaa ei voi estää.

Kävi ilmi, että olimme lukeneet ainakin yhden saman kirjan ihmissuhteista: Good-bye to Shy, Leil Lowndes. Tuntuu, että erittäin moni lukee näitä, mutta harva suosittelee kavereilleen, vaikka olisikin itse saanut kirjoista valtavasti hyötyä. Mukavan junamatkan ja kaiken ihmisten ihmissuhteistaan saaneen hauskuuden kunniaksi päätän arpoa kys. kirjan! Blogin mitä tahansa kirjoitusta huhtikuussa kommentoineiden kesken arvotaan siis kirja Good-bye to Shy, Leil Lowndes. Kirjassa on 85 vinkkiä vapaampaan ja vakuuttavampaan olemiseen. Hyötyä on varmasti niin 10 % ujoille kuin 70 % ujoillekin. Kommentoimaan siis! :)
 


P.S. Illalla kävin vielä tutustumassa Microsoftin uusiin työtiloihin (”New World of Work”). Heillä ei ole enää ollenkaan henkilökohtaisia työpöytiä, vaan työpisteen voi valita tarpeen ja tunnelman mukaan. Mukaan kuuluu paikan vaihdosta aiheutuva hyötyliikunta. http://tinyurl.com/3ek3bsj
 


Parhain terveisin, 
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...