Kehity sellaiseksi kuin haluat: maaliskuuta 2012

24. maaliskuuta 2012

Kysy paremmin: Oletko sinkku? Mikä sun nimi on?


En kannusta ketään keskusteluiden ulkoa opetteluun. Paitsi välillä, ihan vähän. 

Muutamat lyhyet kysymykset ovat hyödyksi monessa paikassa, joten mielestäni ne kannattaa aina pitää muistissa. Joskus ei keksi tuoretta mahtavaa sanottavaa, jolloin kysymys muistista voi olla avuksi. Tai sitten ei halua kysyä jotakin suoraan, vaikka tasan tarkkaan tietää, mitä haluaisi kysyä. 

Esittelen tässä neljään tilanteeseen kysymykset, joiden avulla kyseiset tilanteet sujuvat rennommin.



1. Siis onko toi sun poikaystävä? Vai yritätkö iskeä mua?

Monessa tilanteessa ei halua kysyä suoraa toisen siviilisäädystä. Jotkut ovat sitä mieltä, että suoraan pitää aina kaikki sanoa. Toiset kutsuvat heitä tylsiksi, tahdittomiksi tai tilannetajuttomiksi. Jos haluaa edetä hienovaraisemmin, voi tietoa voi yrittää houkutella esiin kysymyksillä täysin muista aiheista.

Well, hello messutytöt. Missä asutte? Kuva: epSos.de

The Gamen pelimies Neil Strauss suosittelee porukassa kysymystä "Mistä te tunnette toisenne?" Edellistä kannattaa kysyä erityisesti joukossa, jossa on potentiaalisia pareja, niin suhteiden laatu yleensä selviää. Myös "Missä asut? Missä päin ja millainen kämppä?" saattaa toimia sopivan tuttavallisessa seurassa (yksiö = saattaa olla sinkku).


2. Öö unohdin sun nimen, kun oot mulle sellanen vähän vähemmän tärkeä. 

Tätä naamaa en unohda - nimen kylläkin.
Kuva: zoetnet
Nimien muistaminen on hyvin harvoille helppoa. Olen tavannut ehkä kaksi ihmistä, jotka muistavat kaikkien nimet vaivatta. Loput sadat kertovat muistavansa helposti vain naamat. Nimien muistaminen vaatii työtä ja siihen on erilaisia opeteltavia tekniikoita, joten nimien unohtaminen on laiskaa ja epäkohteliasta. 

Kaikille kuitenkin sattuu vahinkoja ja jokin tärkeäkin nimi saattaa unohtua. Sitä on aika noloa kysyä suoraa, jos henkilön kanssa on vaikkapa tavannut jo useita kertoja tai keskustellut pitkään. Hyvä vaihtoehto on kysyä jonkun nimeä vaivihkaa muilta tilaisuuden osallistujilta. Jos se ei onnistu, voit kysyä kohteelta "Mikä sun koko nimi olikaan?" Vastaaja luulee, että olet unohtanut hänen sukunimensä. Todellisuudessa olet tietty unohtanut ihan kaiken ja onneksi hän toistaa myös sen etunimen vastatessaan. Hähää, kieroa, mutta toimii!


3. & 4. Mitä ihmettä voisin kysyä keskustelussa?

Keskustelun aloituksen on hyvä olla yksinkertainen ja selkeä. Tästä kerron lisää esimerkkien kera tässä kirjoituksessa. Kun keskustelua on jatkunut jonkun aikaa, on kuitenkin kiva päästä vähän syvempään juttuun. Nicholas Boothman (How to make people like you in 90 seconds or less) ehdottaa tilanteeseen kuin tilanteeseen kysymystä "Miten päädyit tänne?" Larry King taas lisää koko ajan ja joka asian jälkeen taikasanan "Miksi?" ja luo näin paljon keskustelua.



Luen erittäin mielelläni sinun kokemuksesi näistä tai muista vakiokysymyksistä, joita käytät. Laita viestiä: karla@jaanmurtajat.fi




P.S. Lue Jäänmurtajat vieraspostaus "Näin harjoittelet rohkeaksi onnistujaksi" Elä Paremmin -blogista täältä:
http://elaparemmin.fi/blogi/vieraskyna-nain-harjoittelet-rohkeaksi-onnistujaksi/






Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

13. maaliskuuta 2012

7 vinkkiä verkostoitumiseen, ilman tätä: "Tutustu ihmisiin! Tsemppiä!"



Pidän konkreettisistä neuvoista. Sellaisista, jotka kertovat selkeästi, mitä voi tehdä ja miten. Myös hienovaraisemmille neuvoille on paikkansa, mutta itse haluan keskittyä hyvin käytännöllisten neuvojen välittämiseen niitä haluaville. 

Yksi syy tähän on kokemukseni verkostoitumiskoulutuksista. Olen ollut pariin kertaan verkostoitumiskoulutuksessa, jonka anti oli suurin piirtein kehotus tutustua ihmisiin ja sanallinen taputus selkään. Ei kovin antoisaa tai eteenpäin auttavaa ilman muuta apua. Vinkit verkostoitumiseen voivat olla käytännöllisiä.


Tässä otos Keith Ferrazzin (Never Eat Alone) huippuneuvoista auttamaan sinua tutustumaan uusiin uskomattomiin tyyppeihin ja siten löytämään mahtavia mahdollisuuksia:




Verkostoidutaanko? Annatko rahaa?
Kuva: istolethetv
1. Rakenna verkosto ennen kuin tarvitset sitä


Verkostoa rakennetaan antamalla jotakin ihmisille. Auta muita ennen kun tarvitset apua. Älä laske palveluksia. Pidä säännöllisesti, vähintään muutaman kerran vuodessa, yhteyttä tuttuihisi. Et luo molemmille osapuolille mukavia kontakteja ruinaamalla tai nillittämällä. Raivaa siis aikaa verkoston rakentamiselle ja ylläpitämiselle, vaikka vielä ei olisikaan nestettä sukassa.




2. Sovi uusia tapaamisia koko ajan


Sovi vaikka lounas uuden henkilön kanssa joka viikko. Tämä uusi henkilö voi olla töistä, kaverin kaveri, sukulainen, kiinnostava bloggari, kiinnostava yritysmaailman henkilö... Yleensä ihmiset lähtevät mielellään kiinnostuneiden ja siten kiinnostavien tyyppien kanssa lounaalle. Monen kanssa löytyy joitakin yhteistyö- tai oppimismahdollisuuksia. Yhteydenottoihin voi laittaa muutaman aidon kohteliaisuuden kasvattamaan vastaustodennäköisyyttä ja mallia voi ottaa follow up -viesteistä.


3. Tee salapoliisityötä


Työelämässä googlaus ei ole stalkkausta. Googlaamatta jättäminen on loukkaus. On normaalia vakoilla ennen tapaamista, missä vastapuoli on töissä ja mitä hän harrastaa. Näin löytyy puheenaiheita ja voit jo etukäteen miettiä, miten voit auttaa toista. Yksityiselämässä voi olla hauskaa jättää googlaus väliin ja selvittää asioita ajan kanssa keskustelemalla.


Googlaanpa, mitä Watson harrastaa.
Kuva: shahk


4. Auta muita ja levitä tietoa itsestäsi


Muiden auttaminen on verkostoitumisen perusta. Se on kuitenkin vaikeaa, jos kukaan ei tiedä, mitä osaat ja kuka olet. Kun kirjoitat lehtijuttuja (ja blogia), jaat asioita julkisesti facebookissa, täytät LinkedIn-profiilin, puhut seminaareissa jne. voivat ihmiset lähestyä helposti sinua, eikä sinun tarvitse aina tehdä aloitetta joka tapaamiseen. 

Opettele kertomaan usealla lauseella itsestäsi ja siitä, mitä teet ja haet. Tee itsestäsi ja tekemisistäsi tarinoita. Tunnettuudessa on myös se hyvä puoli, että tunnetun henkilön apua usein arvostetaan tuntemattoman apua enemmän. Epäreilua? Ehkä, mutta se ei tee siitä vähemmän totta.


5. Kirjoita asioita muistiin ja tee listoja


Ihmisten googlauksessa ja heidän kanssaan keskustelussa ei ole usein järkeä, jos et muista mitään jälkeenpäin. Kannattaa laittaa esim. syntymäpäivät muistiin puhelimeen, niin muistaa onnitella kavereita heidän merkkipäivinään (kaikilla tieto ei ole julkista facebookissa). Uusista ja vanhoista kontakteista voi tehdä listoja esim. asuinpaikan tai työpaikan mukaan. Listat auttavat yhteydenpidossa. Myös tuttujen opiskelutilanteet, lemmikit ja lomamatkat voi kirjoittaa muistiin, niin kuulumisten kysyminen helpottuu. 

Bill Clinton oli uransa alkuaikoina tunnettu siitä, että hän kulki muistikirjan kanssa ja kirjoitti aina jo keskustelun aikana muistiinpanoja kaikesta toisen sanomasta. Voit kirjoittaa muistiinpanot keskustelun jälkeen, niin herätät vähemmän hämmennystä.


6. Follow up or FAIL


Tästä on ilmestynyt oma blogipostauksensa. "Follow up or FAIL" ollut itselleni valtavan hyödyllinen neuvo. Suomessa hyvin harva noudattaa tätä ja jääkin siten paitsi paljosta hyödyllisestä ja hauskasta. Erotut helposti eduksesi, kun viestit tapaamillesi ihmisille.


7. Älä mene verkostoitumistapahtumiin




Mitä enemmän jaat käyntikortteja
sitä enemmän teet kauppaa - NOT.

Kuva: Henry Scott.
Tämä neuvo on melko poikkeuksellinen. Moni verkostoitumiskouluttaja myös järjestää verkostoitumistapahtumia, joten he eivät voi tällaisia neuvoja jaella. Kannattaa kuitenkin Keith Ferrazzin ja minun kokemukseni mukaan suosia verkostoitumiseen projekteja ja tapahtumia, joilla on jokin muu aihe kuin pelkkä verkostoituminen. 

Pelkkään verkostoitumiseen keskittyvissä tapahtumissa on yleensä hankalaa löytää yhteisiä asioita, henkilöihin tutustuu hyvin pinnallisesti ja paikalla on paljon työttömiä ihmisiä ilman verkostoja. Ihmisten, joilla ei ole mittavaa verkostoa, on hyvin hankalaa rakentaa sellaista keskenään. Kannattaa mielummin pyöriä paikoissa, joissa on verkostoitumisen jo hallitsevia tyyppejä, ja imeä esimerkkiä sekä kontakteja sieltä.


P.S. Katso myös muut verkostoitumisaiheiset kirjoitukset aihesivulta sekä tiedot tilausluennoista.




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...