Kehity sellaiseksi kuin haluat: syyskuuta 2012

12. syyskuuta 2012

Case: From A-holes to A-loha


Kysymys:

Kaipailisin pätevän oloisille sivuille seuraavaksi tekstiä hankalien ihmisten kohtaamisesta. 


Jokainen meistä joutuu olemaan silloin tällöin tekemisissä tällaisten v-mäisten henkilöiden kanssa niin työssä kuin vapaa-ajalla, mutta vaatii melkoista luovuutta koettaa pystyä kohtaamaan tällaiset tyypit rakentavasti ja itsekunnioituksen säilyttäen. PUA-logiikkaa käyttäen, mitä psykologisia tekijöitä kannattaisi otta huomioon hankalien tyyppien kohtaamisessa?

- Neiti A




Kkhhhh sähhh sähh tsyitsyi!
Kuva: ML_Duong



Vastaus:

On tärkeää muistaa, että kukaan ei ole tahallaan ilkeä. Negatiivisuutta ympärilleen viljelevät ihmiset eivät usein tajua sitä tai eivät osaa olla muunlaisia. Esimerkiksi ihmiset jotka korjaavat koko ajan toisia, kieltävät muiden ideat, ovat negatiivisia, puhuvat itsestään liikaa, puhuvat muiden päälle, ovat aina oikeassa jne. eivät usein tajua olevansa ärsyttäviä tai eivät tiedä, miten pitäisi muuttua.

Vaikka sinusta siis kuinka tuntuisi, että joku haluaa sinulle pahaa, niin pidä mielessäsi, että oikeasti hän haluaa jotakin itselleen (köhköh itsetuntoa köh) ja ei ole tahallaan sinulle ilkeä. Kukaan ei ole omasta tahdostaan onneton ja vihainen. Ilkeästi käyttäytyvien ihmisten kanssa toimimiseen, neuvotteluun ja riitojen selvittämiseen on olemassa paljon oppaita, joissa on paljon hyviä ja huonoja vinkkejä. Esittelen nyt muutaman suosikkistrategiani tilanteen ratkaisemiseksi.




Ärrin murrin nönnönöö...
Kuva: Katie@!



Kolme käyttökelpoista strategiaa vähemmän mukaviin kohtaamisiin:



1. Haters gonna hate

Jos ei ole pakko puhua kyseisen tyypin kanssa, niin lähde pois ja yritä minimoida tulevat kohtaamisenne. Et saa ikinä kaikkia pitämään sinusta, eikä siihen ole mitään syytä. Ihmiset pitävät erilaisista asioista ja maailmassa riittää myös ihmisiä, jotka pitävät sinusta. Kaikilla eivät kemiat kohtaa millään.

Ignoroi ilkeily äläkä jää märehtimään haukkuja, koska niitä riittää aina ja suuri osa niistä on täysin aiheettomia. Ihmiset ovat vihaisia omista puutteistaan ja purkavat sitä muita kohtaan ilkeästi käyttäytymällä. Englanninkielessä on tällaisille ikävää fiilistä ympärilleen levittäville ihmisille hyvä oma nimitys, haters eli vihaajat. Ja he jaksavat aina vihata.


Omaan arvoonsa on helppo jättää vaikka ärsyttävä tutun tuttu. Esimerkiksi anopin kanssa tätä strategiaa ei yleensä kannata tai voi soveltaa.



2. Luv ya +++

Usein hauskin tapa kohdata ilkeästi käyttäytyvä ihminen on olla häntä kohtaan ylitsevuotavan ystävällinen. Säteile äärimmäistä onnellisuutta. Jos hän on valmis muuttamaan tapojaan, niin saatat auttaa häntä kohti parempaa elämää sulatamalla jään, jonka hän on ympärilleen kasannut. Jos hän haluaa jatkaa tuskaisaa elämäänsä täynnä ilkeilyä, niin ärsytät häntä valtavasti, kun et provosoidu mukaan nälvintään. Se voi olla ihan viihdyttävää.


Jotkut ihmiset ovat ilkeitä kaikille siksi, että he pelkäävät muiden ilkeyttä. Olemalla ilkeitä itse ensin he varmistavat muiden negatiivisen reaktion ja sitten heidän ei tarvitse jännittää, kuka heille on ilkeä, kun kaikki ovat.


Yritä johdattaa ilkeilijä ulos hänen vihaisesta maailmastaan ystävällisyydellä. Älä provosoidu tippaakaan mukaan kinaan. Se k-pää on vain epävarma. Kestä toisen ärsyttävyys hymyillen. Yritä miettiä, miksi toinen käyttäytyy, miten käyttäytyy. Takana on aina jokin hänen oma halunsa. Tällaisen tyypin usein sulattaa, kun vain jaksaa olla kiva pitkään. On hieno tunne, kun tyyppi ei enää ärsyynnykään lisää ystävällisyydestäsi, vaan alkaa itsekin käyttäytyä mukavammin.

Voit jopa kysyä esimerkkien kanssa ystävällisesti, miksi hän sanoo sinusta ilkeitä asioita ja haluaa pahoittaa mielesi, jos ilkeily ei muuten lopu. Kerro samalla, miten hän voisi toimia paremman lopputuloksen saamiseksi, koska hän ei välttämättä oikeasti osaa.



Whatever! Elämä on ihanaa. Ja ajan moottorikelkalla.
Kuva: Aunt Owwee



3. Mitäs se Misse sitten söi viime tiistaina?

Viimeinen tässä esitelty konsti jörön kanssa toimimiseen on: Löydä intohimon kohde, josta hän tykkää puhua ja kuuntele. Silloin sinun ei tarvitse kuunnella hänen ilkeilyjään. Käy läpi puheenaiheita ja kun osut napakymppiin, niin näytä kiinnostuneelta ja kysy tarkentavia kysymyksiä. Ihmiset rakastavat aina puhua itsestään.

Hyviä potentiaalisia puheenaiheita ovat esimerkiksi lemmikit, lapset, asunto, kotipaikka, terveys, työ, lomat ja harrastukset.

Ei ehkä kovin mielenkiintoista, mutta ainakin kohtaaminen sujuu. Tylsää, mutta toimivaa. Tämä strategia sopii hyvin vaikka hirvittävän esimiehen tai sukulaisen kanssa toimimiseen, kun on vain kestettävä kyseistä henkilöä.



Toivottavasti jelppasi. Hymyä ei voi kukaan muu ottaa sinulta pois!



P.S. Uusi Jäänmurtajat kilpailu julistetaan täten alkaneeksi!

Keksi uusi kiinnostava aihe, josta Jäänmurtajat-kursseilla voitaisiin oppia.


Palkintona on 2 lippua (arvo 180 euroa) inspiroivaan Täysii!-seminaariin 29.9. Tampereelle, johon olen itsekin menossa. Kilpailu päättyy 18.9. ja palkinto jaetaan 19.9.2012 valitulle ehdotukselle/ehdotuksille.

http://www.taysii.fi/

Facebook-event seminaarille:
https://www.facebook.com/events/126503810820403/

Nykyiset kurssiaiheet löydät täältä:
http://www.jaanmurtajat.fi/kurssit/ihmissuhteet

Osallistua voit kommentoimalla tähän tai sähköpostilla: karla@jaanmurtajat.fi

Go! :)


P.P.S. Tule mukaan Ihmissuhdetaidot-kurssille Kamppiin 22-23.9. Vuoden 2012 muut kurssit ovat jo täynnä. Palautteen arvosana viime kurssille oli 4,75/5. Vielä tällä viikolla ehtii ilmoittautua:


https://www.facebook.com/events/274046856032901/






Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi 


1. syyskuuta 2012

Party like it's autumn 2012!


Kuinka pitää hauskaa juhlissa? Tästä kirjoituksesta löydät viisi vinkkiä siihen. Joka juhlissa ei voi millään olla hauskaa, mutta asiaan voi vaikuttaa paljon omalla käytöksellään. Syksy on erinomaista aikaa juhlille: edessä ovat niin fuksibileet kuin pikkujoulutkin.

Pienillä asioilla on paljon väliä, juhlissa viihtymisessäkin. Suosittu motivaatiopuhuja Anthony Robbins käyttää esimerkkinä pienten asioiden merkitykselle golfia: jos mailan pää on millin eri asennossa, niin pallo saattaa lentää satoja metrejä eri suuntaan. Juhlilla itsessään on suurta väliä, koska ne voivat olla erittäin hauskoja ja koska niissä tutustuu upeisiin tyyppeihin, joiden kautta voit löytää vaikka mitä mahdollisuuksia.


Ups, tähtäsin vasemmalle, ja oikeallehan se meni…
Kuva: Fevi Yu


1. Ota the Hauska Asenne

Juhlassa ei tarvitse olla kännissä, mutta juhlassa kannattaa olla virtuaalinen bilehattu päässä. Ota heti juhlan aluksi käyttöön se oikea asenne, jolla moni juhlailta tuntuu upealta. Hymyile ja juttele ihmisille. Toivo hyvää iltaa ja ole valmis tekemään töitä sen eteen. Jos sinulla ei ole hauskaa, niin siihen ei auta ainakaan murjottaminen. Aloita keskusteluja ihmisten kanssa ja ota kaikki mukaan. Tässä aiemmassa kirjoituksessa ("Nariseepa lattia = briliantti keskustelun avaus") vinkkejä yksinkertaisiin ja ei-ahdistaviin keskustelun aloituksiin.


Ompas tylsää. No ehkä se meininki kohta paranee itsestään…
Kuva: Incase.


2. "Teen tätä aina" -ajatus

Edellistä vinkkiä lukiessasi mieleesi saattoi tulla seuraava ajatus: entä jos en ole energinen bilehile ja minusta ei ole luonnollista jutella ihmisille? Käytä silloin "fake it till you make it"-periaatetta. Ajattele, että olet aina hauskaa seuraa juhlissa ja osaat tehdä juhlaillasta hyvän. Hymyile ja jutustele ja ajattele mielessäsi "teen tätä aina, joka päivä, eilen, tänään ja huomenna" (vaikka et olisi ikinä ennen tehnyt niin tai vaikka se olisi aina ennen epäonnistunut). 

Ihmiset lähtevät helposti kopioimaan iloista meininkiäsi, jos he huomaavat sen olevan hyväntahtoista ja varmaa. Kun joku aloittaa oikean meinigin, se leviää ja ilta paranee entisestään. 


3. Chinchin

Yhteenkuuluvuuden tunne on juhlissä tärkeää. Hyvä tapa tämän kasvattamiseen on skoolaaminen eli lasien kilistäminen. Jos on jokin juhlapäivä, joku sanoi jotain hauskaa, olette kaikki vielä samassa baarissa tai jotakin muuta huomion arvoista on tapahtunut, niin nostakaa sille malja. Voit sanoa hymyillen esimerkiksi "Malja hyvälle illalle!" ja kilistää lasiasi kaverin kanssa. Muut lähtevät mukaan ja kiva lämmin yhteenkuuluvuuden tunne leviää.

Jos et halua juoda juhlissa alkoholia, niin juo vaikka mehua, limua tai vettä. Puhu mielummin muista aiheista kuin vedestäsi tai siitä, että olet autolla. Jos selvyytesi korostuu ja haluat välttämättä koko ajan puhua siitä, niin saatat tylsistyttää muita aiheella tai syyllistää heitä.


Herra, nauttikaa toki virkistävä kola!
Silläkin voi kilistää.
Kuva: Coca Cola Museum


4. Puhu positiivisesti, äläkä vikise


Keskustelussa tärkeämpää ovat argumentit hyvällä asenteella kuin oikeassa olevat argumentit. Ajattele ennen suusi avaamista, esitätkö asiasi niin, ettet lyttää toista turhaa. Hyvä argumentti on esitetty hyvällä, rakentevalla asenteella ilman toisen mollaamista.

Jos jokin asia on huonosti, eikä kukaan voi sille mitään, niin älä puhu siitä. Tunnelmaa tuskin parantaa vikinä väärästä juomasta, huonosta biisistä, jonkun myöhässä olosta, vaatteessasi olevasta reiästä tai siitä ettet jaksa enää seisoa, istua etkä tanssia. Etsi jotakin positiivista kommentoitavaa tai kehitettävää aiheista, joille voit tehdä jotakin.


Kello on… ei liikaa…
Kuva: macinate


5. Jää hieman pidempään eli älä lähde aikaisin

Moni, joka ei ole tottunut nauttimaan juhlista, lähtee sieltä todella aikaisin. Usein juhlat lähtevät käyntiin vasta myöhemmin, joten sinne kannattaa jäädä vähän pidemmäksi aikaa katsomaan tunnelman kehittymistä. Kaikki juhlat eivät ole niitä parhaita ikinä, mutta yleensä hengailu reilusti virallisen ohjelman loppumisen jälkeen kannattaa. Monesti vasta yön pikkutunneilla, pienemmässä porukassa, tapahtuu syvällisempää tutustumista ja verkostoitumista. Yhdet yöunet silloin tällöin voi jättää lyhyiksi. Ihmisiin tutustuminen vaatii välillä oman panostuksensa. Aina ei ole pakko pestä hampaita ja pedata sänkyä.


Hauskoja juhlia! Party before it's 2013!


Kirjoitukseni juhlien järjestämisestä Tarkan Markan blogissa:
http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2012/01/hyviin-illalliskutsuihin-ei-tarvitse-suurta-sijoitusta/


 


Vieraskirjoitukseni "5 vinkkiä elämäsi parhaaseen juhlailtaan"
http://elaparemmin.fi/blogi/5-vinkkia-elamasi-parhaaseen-juhlailtaan/


P.S. Pidän syyskuun ensimmäisellä viikolla kaksi luentoa Leppävaaraviikkoihin liittyen:

  • Ti 4.9.12 klo 17:30-19:30 Sellon kirjaston salissa ihmissuhdetaidoista ja erityisesti ensivaikutelmasta
  • Ke 5.9.12 klo 18:00-19:30 Ruusutorpan koululla yleisesti ihmissuhdetaidoista (kurssinumero 123337)

http://leppavaaraviikot.net/tapahtumat/


Syksyn suomenkieliset ihmissuhdetaitokurssini ovat jo täynnä. Englanninkielisellä viikonloppukurssilla 23-24.9.12 on vielä tilaa.


Welcome on board!


 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...