Kehity sellaiseksi kuin haluat: kesäkuuta 2016

23. kesäkuuta 2016

Case: Voinko puhdistaa maineeni tämän henkilön silmissä?

 
Kysymys:

Moi!

Olen 20-vuotias miespuolinen henkilö. Mulle on aina ollu vaikeeta tutustuu ihmisiin johtuen esimerkiksi koulukiusaamisesta. Löysin blogisi ja videosi Youtubesta vasta vähän aikaa sitten, mutta aion ruveta harjoittelemaan omia taitojani niiden avulla. :-) 


Mutta mulla ois yksi sellanen asia, joka tapahtu noin 2 vuotta sitten. Silloin mulla oli vielä huonommat sosiaaliset taidot kuin nyt. Kyseinen asia on vaivannut minua siitä asti ja olen vähän kahden vaiheilla, että mitä tekisin. Eli tutustuin netissä kaverin kaveriin ja hän oli minulle todella kiva, vaikka emme olleet edes nähneet toisiamme tai aiemmin jutelleet. Minusta meijän juttelu oli sujuvaa ja oli mukavaa jutella hänen kanssaan. Olin silloin hyvin epävarma itsestäni ja aattelin, että ei mun kaa kukaan haluu kuitenkaan jutella. Joten oli tosi kiva huomata, että joku haluaa tutustua muhun. 


Nuori mies. Kuva: Tony Alter


Huomasin aika äkkiä, että haluaisin ehkä jotain muutakin kuin kaveruutta ja lähetin hänelle viestin, jossa kerroin olevani kiinnostunut hänestä. Hän lähetti mulle kivan viestin, jossa ei ollut mitään sellasta, joka olisi ollut tylyä jotenkin. Mutta hän siis torjui minut. Hän sanoi, että voisi kaverina tutustua, ja juteltiin sit edelleen netin välityksellä. Minulla oli silloin hetki, jolloin olin aika masentunut, ja sanoin hänelle siitä. Kerroin vähän henkilökohtaisempia asioita itsestäni, joita ei yleensä kerrota henkilölle, jota ei käytännössä tunne. Silloin kaipasin jonkun, jolle jutella siitä, mutta mun ois pitäny mennä jonkun ammatti-ihmisen kaa juttelee.

Hän muutti muualle opiskelemaan ja juttelu jäi siihen. Häntä ei enää oikeen kiinnostanut jutella. Huomasin sen hänen viesteistään. Vähän aikaa sitten yhteisen kaveripiirimme tapahtumassa näin kyseisen henkilön. Hän moikkasi mua, mut ei muuten oikeen mulle jutellut vaan oikeestaan ignooras mut kokonaan. Me oltiin juteltu viimeks yli vuosi sitten ja ymmärsin kyllä hänen reaktionsa, koska emme silloinkaan toisiamme oikeen tunteneet, kun viel juteltiin.



Opiskeleva nainen. Kuva: Francisco Osorio


Kadun kuitenkin sitä, että lähetin hänelle viestin kertoen kiinnostuksestani ja sanoin niitä henkilökohtaisia asioitani. Annoin itsestäni keskustelujemme loppuvaiheessa todella huonon kuvan. Ja se harmittaa minua. Haluaisin jotenkin puhdistaa maineeni ja haluaisin olla hänen kaverinsa, koska hän on tosi hyvä tyyppi. Nyt kaiken tän selityksen jälkeen kysyisin, et pitäiskö mun vaan unohtaa koko juttu vai voisinko vielä yrittää jotenkin puhdistaa maineeni ja ehkä olla hänen kaverinsa joskus?

Toivottavasti oli selvää tekstiä. Yritin kirjottaa mahdollisimman selvästi ja sillä lailla, että tämän ymmärtäisi ulkopuolinenkin. Arvostaisin sitä paljon, jos ehtisit vastaamaan tähän.

Terveisin 

Kysyjä



Vastaus:

Hei Kysyjä,

Kiitos viestistä. Mahtava kuulla, että blogistani on löytynyt apua. Siksi kirjoitan sitä, ja toivon, että sieltä löytyy hyödyllisiä juttuja auttamaan ihmisiä. Tällainen viesti on minulle tosi kannustava jatkamaan hommia, kiitos siitä!

Harjoitus todellakin palkitaan. Hieno juttu, että olet alkanut harjoittelemaan ihmissuhdetaitoja. Kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä. Jokainen voi kehittyä, ja nauttia siitä. Itse olen saanut ihmissuhdetaitoja harjoittelemalla paljon hyödyllistä oppia ja hauskaa, sekä ystäviä ja muita kivoja ihmissuhteita. Syksyllä pidän näillä näkymin taas ihmissuhdetaitojen viikonloppukursseja, joilla näistä jutuista voi keskustella kivassa pienryhmässä ja tehdä käytännön harjoituksia.



Toinen opiskeleva nainen. Kuva: This is Edinburgh

 

Uskon, että minulla on sinulle pari hyödyllistä ajatusta ja vinkkiä liittyen tilanteeseesi. Täältä tulee:

Ensiksi, ole iloinen, että sait keskustella tuon henkilön kanssa. On yleensä aina hyvä, että pääsee puhumaan kipeistä asioistaan ja kaikenlaisista tunteistaan muille. Sillä tavalla oppii paljon, ja “vierähtää kivi sydämeltä” kuten vähän itsekin sanoit. Usein kuvittelemme, että parhaaseen lopputulokseen pääsee itse asioita paljon pohtimalla. Harvoin näin kuitenkaan on, vaan muilta saatu kuuntelu ja ideat ovat todella arvokkaita ja niitä kannattaa ottaa vastaan usein. Yleensä hyvän kuvan antaa itsestään muille loppupeleissä olemalla aito, ei peittelemällä sitä, mitä on.

On tosi hienoa, että olet tuonut kiinnostuksesi esiin ihastuksellesi. Paljon pahempaa on se, että asiaa miettii pitkään (jopa vuosia). Tähän voi mennä aikaa joskus joiltain hukkaan tosiaan jopa vuosia: varsinkin, jos ihastus ei ole molemmin puolista (eikä se usein ole, jos vain asian pohtimiseen menee vuosia). Jos joskus saa pakit, niin sitten ainakin tietää, että voi keskittyä elämässä muihin juttuihin ja mennä eteenpäin. Ilmeisen hienosti ja ystävällisesti ihastuksesi kuittasi asian, kun olette väleissä edelleen.

Toiseksi, viestistäsi minulle näkyy yksi aika yleinen ajattelutapa ihmisillä, joilla on ollut aiemmin haasteita ihmissuhteissa. Tämä on se, että ajattelet tämän yhden lyhyesti tuntemasi henkilön olevan jotenkin ainutlaatuinen ja tosi tärkeä. Kuitenkin, maailma on oikeasti täynnä ymmärtäväisiä hienoja ihmisiä, jotka ovat sinulle erinomaisia ystäviä (ja jotkut mahdollisesti paljon enemmänkin). Joskus heitä pitää etsiä sinnikkäästi, mutta aina vähän väliä sellainen löytyy. Sellainen, jonka kanssa on sujuvaa ja kivaa jutella ja joka haluaa olla ystäväsi. Ei siis ihan oikeasti ole niin paljon väliä, miten asiat ovat tämän yhden henkilön kanssa menneet tai miten ne menevät tulevaisuudessa. Huomaat tämän, kun tutustut tulevaisuudessa kymmeniin uusiin ihmisiin.



Kolmas opiskeleva nainen. Kuva: Francisco Osario


Mielestäni tilanteesi tämän henkilön kanssa kuulostaa oikein hyvältä: olet saanut tunteesi hänelle kerrottua ja vastauksen niihin, ja olette nyt tuttavallisissa moikkailuväleissä. En näe, että maineesi olisi mitenkään tahriutunut, vaan ihan hyvältä vaikuttaa. Helposti tuollaisessa tilanteessa kuvittelee, että hän miettii paljon jotain sinusta. Kuitenkin, hänellä on oma elämänsä ja paljon muita juttuja, eikä hän tuskin mieti sinua paljoa, negatiivisessa tai positiivisessa mielessä.

Lähempää ystävyyttä ei välttämättä kannata nyt (eikä ehkä koskaan) ajatella tämän henkilön kanssa. Sinulla ei ole erityistä syytä ystävystyä syvemmin juuri hänen kanssaan: lupaan, että maailmassa tosiaan on paljon hyviä tyyppejä ystäviksesi. Lisäksi tuollainen menneisyyden romanttinen kiinnostus usein voi tuoda vähän ihan luonnollista kiusallisuutta ihmissuhteeseen. Sellaista kiusallisuutta, että tuskin se satunnaista kaveruutta ja moikkailua tai muutakaan normaalia elämää estää, mutta tuskin hän on parhaimpia vaihtoehtoja hyväksi ystäväksesi. On ihan ok ja normaalia, että ihmissuhteet muuttuvat ja niitä alkaa ja loppuu.

Suosittelen siis, että jatkat moikkailuvälejä kys. henkilön kanssa, ja keskität oman huomiosi pääosin muualle. Kuka tietää, mitä ehkä tapahtuu välillänne joskus vuosien päästä, mutta nyt en nää mitään syytä, miksi sinun pitäisi tai kannattaisi olla häneen paljoa yhteydessä. Ei hän mieti sinua oletettavasti paljoa eikä ajattele sinusta jotain huonoa, ja vaikka ajattelisikin, niin ei sillä ole juuri mitään väliä.



Neljäs opiskeleva nainen. Kuva: Francisco Osario


Etsi uusista kuvioista uusia ihmisiä tutustuttavaksi ja hauskaa muuta tekemistä. Uskon, että näin löydät paljon kivaa elämääsi, ja se on hyödyllisempi tie kuin vanhojen miettiminen ja kaivelu. Jos edelleen tuntuu, että haluat ammatti-ihmisen kanssa jutella, niin siitä on moni saanut paljon hyvää elämäänsä. Mielummin kannattaa purkaa asioita ulos vaikka liikaa kuin liian vähän. Vinkkejä löytyy esim. täältä: 

http://mtkl.fi/tietoa-mielenterveydesta/mista-apua/ 
http://www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua/

Vinkkejä uusien kuvioiden löytämiseen löytyy esimerkiksi näistä kirjoituksista: 

Vieraskynä: Täältä löydät itsellesi seuraa
Case: Back 2 school or work or any group
Kolmas pyörä 4 ever
Case: Sosiaalisen elämän ylläpito
Case: Hetken jutustelusta tutustumiseen
Blogin kirjoitukset aihepiireittäin

Miltä kuulostaa? Tuleeko mieleen lisäkysymyksiä? Voisinko joskus julkaista tästä case-postauksen blogiini? Kysymyksesi ja vastaus voisivat olla mielenkiintoista luettavaa monelle muullekin.

Hyvää juhannusta!

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

karla@jaanmurtajat.fi



Kysyjän vastaus vastaukseen:

Kiitos viestistäsi, se auttoi oikeasti paljon. Vastauksesi oli kattava, joten ei minulle ainakaan nyt jäänyt mitään lisäkysymyksiä. Jatkan harjoittelua ja pidän kurssisi mielessä. Tottakai voit laittaa kysymykseni blogiisi. :-) Se voi auttaa muitakin vastaavanlaisessa tilanteessa olevia.

Kiitos vielä ja hyvää juhannusta!
 

Kysyjä



P.S. Karla oli toukokuussa haastateltavana Suomen nykyisestä ja tulevasta opetuksesta Proedugon Jakokulma-blogissa.




 

Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää täältä:
http://www.jaanmurtajat.fi

17. kesäkuuta 2016

Tinder-sarja 3/3: Minkälaisilla kuvilla saa matcheja Tinderissä?


Postaussarjan on kirjoittanut ennakkoluuloton ja äärimmäisen utelias itsensäkehittäjä, insinööri Martti Ilvesmäki. Hän uskoo, että kaikki on mahdollista oppia: myöskin ihmissuhdetaidot, joissa hän on omien sanojensa mukaan ollut "aivan käsi". Sarjassa käsitellään keskustelunavauksia, profiilitekstejä ja kuvia Tinderissä.


 
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Vanha sananlasku pitää paikkansa myös Tinderissä. Koko sovellus perustuu valokuviin, joita voit latailla profiiliisi Facebookin kautta, ja nykyään myös suoraan puhelimen kuvista. 

Moni ei halua käyttää Tinderiä, koska pitää sitä liian ulkonäkökeskeisenä. Kuvat ovatkin aluksi kaikista tärkein elementti sovelluksessa, ja vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa miettiä timanttisia iskulauseita. Aika pian sopivien matchien löydyttyä painopiste siirtyy kuitenkin keskusteluun, joten Tinder leimataan usein turhaan pelkästään ulkonäkökeskeisten sovellukseksi. On sillä ulkonäöllä missä vain tutustuessa aina jonkin verran väliä. Tärkeää elämässä ja Tinderissä ei myöskään ole miellyttää kaikkia, vaan juuri niitä samanhenkisiä tyyppejä. Voit lukea ulkonäön merkityksestä lisää tämän blogin aiemmasta kirjoituksesta "Onko ulkonäöllä väliä?"

Kuvien merkitystä aluksi Tinderissä ei mielestäni voi liikaa painottaa: kuvat ovat viimeinen asia mistä tinkiä, jos ei halua sabotoida mahdollisuuksiaan heti alkuvaiheessa. Jos David Beckhamin tai Mila Kunisin (tai jonkun sinun ihannetyyppisi) ulkonäön omaava tyyppi aloittaisi keskustelun kanssasi, olisiko sillä niin paljoa väliä, jos keskustelu alkaisi tylsällä ”mitä kuuluu” -heitolla? Tuskinpa.

Tässä Tinder-sarjan viimeisessä postauksessa käydään läpi ideoita, miten parantaa mahdollisuuksiaan saada hyviä matcheja Tinderin syvistä vesistä kuviaan hiomalla. 



Hymy löytyy! Kuvakulmaa voisi vähän vielä hioa... Kuva: WithoutFins

 

Hymyile

Legendaarisessa self-help klassikossa ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” Dale Carnegie toteaa hymyn olevan yksinkertaisin keino tehdä hyvä ensivaikutelma ihmisiin. Tämähän sopii Tinderissä oikein hyvin! Hymy on ihmisen kaunein asuste ja muut tuppaavat vaistomaisesti pitämään hymyilevistä tyypeistä. Mitä tapahtuu, kun joku hymyilee sinulle? Todennäköisesti hymyilet takaisin ja saat hyvän fiiliksen vs. jos hän näyttäisi sinulle vihaista naamaa. 


Huomionarvoista on kuitenkin hymyn aitous, sillä naamalle väkisin väännetty irvistys ei näytä aivan yhtä viehättävältä. Hymyilyä, ja kuvien ottamista yleensäkin, voi harjoitella. Aito hymy näkyy usein silmistä. Mieti ilmettäsi kuvissa, sillä sitä todella katsotaan.


"Sulla on kauniit... huulet! Ehkä?" Kuva: Edenpictures

 

Selkeät kuvat

Jos naamaasi peittävät joka kuvassa valtavat aurinkolasit tai olet päättänyt ottaa kuvasi maailman ensimmäisellä kamerakännykällä, niin matcheja ei välttämättä tule kuin sieniä sateella. Selkeät kuvat ovat kauniita katsella ja niistä näkyy, että vaivaakin on nähty.
Ota aina useampi kuva kerralla, niin joku niistä tarkentuu kunnolla. Heilahtaneita kuvia ei ole kiva katsella. Joltakin tuttavaltasi löytyy varmasti hyvälaatuinen kamera, jota voi lainata. 
 
”No mut en mä halua lainata kameraa. Turhaa panostamista! Tai ainakaan en halua kertoa kellekään, että käytän Tinderiä.”

Jos haluat todella menestyä jossakin, niin silloin ovat kaikki keinot sallittuja (ketään loukkaamatta). Tuloksien eteen on monessa asiassa oltava valmis näkemään hieman vaivaa. Tinderin käyttö näyttää vain hyvää aktiivisuutta ja vastuun ottamista omiin käsiin.

Aurinkolasit näyttävät cooleilta, mutta niitä ei mielestäni tulisi käyttää kuin yhdessä tai kahdessa kuvassa. Valtavat lasit joka kuvassa saavat katsojan miettimään, miksihän toi ei halua näyttää naamaansa. Sinun naamastasi tykkääviä ihmisiä tässä ollaan etsimässä ja kasvojen rohkea näyttäminen kuvassa vetää puoleensa sopivia kandidaatteja. Olisihan se kurjaa mennä treffeille vain huomatakseen, että toinen näyttää aivan erilaiselta kuin kuvissa.

Kokovartalokuvan käyttö on enemmän kuin suositeltavaa. Profiilin ollessa täynnä naamaselfieitä, tulee nimittäin mieleen, että onkohan niiden ottaja varmasti sinut vartalonsa kanssa. Pyydä siis vaikkapa kaveriasi ottamaan itsestäsi hyvä kokovartalokuva (kunnon kameralla)! Sinun ei todellakaan tarvitse olla mallinmitoissa. Tärkeää on olla rehellinen, jotta löydät juuri sinulle parhaat matchit.

 

Frontside ollie? Kuva: Oscar E.


Useita + persoonallisia kuvia

Profiilissa on hyvä olla useampi kuin yksi kuva. Yksi kuva (vaikka hyväkin) pistää epäilyttämään: eikö henkilöstä ole kuin yksi hyvä kuva? Onkohan kyseessä internet-trolli? Tärkein on totta kai ensimmäinen kuva, jolla luot ensivaikutelman, mutta ainakin kolme kuvaa olisi hyvä profiilissa olla. Vaikkapa yksi naamakuva, yksi kokovartalokuva ja yksi persoonallinen kuva.

Aidot sinusta kertovat kuvat ovat myös ehdotonta plussaa! Tykkäätkö autoista? Tai kenties lenkkeilystä, koirista, kokkauksesta, pitsin nypläämisestä tai surffauksesta? Kuvissa saa ja on jopa suotavaa näyttää omaa kiinnostustaan jotain asiaa kohtaan. Näin välittyy profiilin kautta enemmän persoonaasi esille, mikä on viehättävää varsinkin samanhenkisten tyyppien kohdalla. 



Yksityiskohdilla on väliä. Kuva: C. Sengler


PUA eli pick up artist eli pelimiespiireissä on loistava sanonta: pyri olemaan paras mahdollinen versio itsestäsi. Tinder-profiiliin tekemiseen sanonta täsmää varsin hyvin. Kuvien hiominen ei ole turhaa panostusta, vaan loistava strategia kiinnostavien matchien saamiseen. Tinderiä voi ajatella vertauskuvallisesti valtavaksi baariksi: jos hauskanpidon sijaan näytät hapanta naamaa piilossa ihmisten katseilta koko illan pukeutuneena vaatekaapin kuluneimpiin rytkyihin, lähdet todennäköisesti tyhjin käsin kotiin. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikkia voi eikä pidä miellyttää. Oma itsensä saa ja pitää olla; määrä ei aina korvaa laatua! 

On totta, että olemme kaikki erilaisia ja totta kai aina voi tavata hyviä tyyppejä myös erikoisemmilla tai keskinkertaisilla kuvilla. Tekstin pääpainona oli yleisimpien sudenkuoppien välttäminen, ja siitä on hyvä lähteä soveltamaan. Lopuksi bonuksena vielä kavereilta kysellessäni saatu lista kuvista, jotka eivät heidän mielestään toimi. En sano, että nämä pätisivät aina, sillä jokaisella ihmisellä on oma makunsa.

Miehillä eivät toimi: paidattomat kuvat, show-off egoilukuvat (esim. puku päällä nojailu hienoon autoon), ryhmäkuvat, dokauskuvat, alhaalta otetut kuvat (huono kuvakulma), naisten kanssa otetut kuvat ja meemikuvat.

Naisilla eivät toimi: vain naamakuvia, tosi paljon meikkiä, vain yksi kuva, kuva jonkun jätkän kanssa, ryhmäkuvat ja meemikuvat. 
 



Vielä kertauksena vinkit kuviin, jotka toimivat:
  1. Hymyile.
  2. Käytä selkeitä kuvia – Kokovartalokuvat, hyvän kameran käyttö ja selkeät naamakuvat.
  3. Käytä aitoja kuvia Jos käytät pukua ja se on sinulle normaalia, anna sen näkyä. Samoin, jos olet tyyliltäsi enemmän hipsteri: vanssit jalkaan ja ruutupaita päälle vaan.
  4. Laita useita kuvia (vähintään kolme).


Uskon, että tässä blogisarjassa mainituilla vinkeillä parannat niin saamiesi matchien määrää kuin laatua. Aina treffien järkkääminen ei kuitenkaan onnistu vaikka mitä tekisi. Syyt ovat todennäköisesti täysin itsestäsi riippumattomia ja näistä ei pidä ottaa itseensä.  

Tinderissä on paljon passiivista porukkaa, mutta aktiivisena voit kyllä löytää sieltä vaikka mitä. Pari sosiaalisesti taitavaa ja hyvännäköistä kaveriani olivat laskeneet, että 10 treffejä kohden he tarvitsivat 300 matchia! "Treffiprosenttiin" toki vaikuttaa hyvin moni tekijä, mutta tässä hieman tilastoa esimerkiksi. Sitkeys palkitaan. Tinder on ehdottomasti yksi tämän hetken parhaita tapoja tavata uusia ihmisiä.

Ei siis pidä ottaa nokkiinsa, jos treffejä ei saa sovittua jokaisen matchin kanssa, vaan jatkaa sinnikkäästi eteenpäin hyvällä asenteella: sinulle oikea tyyppi voi odottaa jo seuraavan pyyhkäisyn takana. 

- Martti Ilvesmäki
martti.ilvesmaeki@gmail.com


Sarjan kaikki osat: keskustelunavaus, profiilitekstit ja kuvat Tinderissä.



Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

10. kesäkuuta 2016

Tinder-sarja 2/3: Millainen on hyvä esittelyteksti Tinder-profiiliin?


Postaussarjan on kirjoittanut ennakkoluuloton ja äärimmäisen utelias itsensäkehittäjä, insinööri Martti Ilvesmäki. Hän uskoo, että kaikki on mahdollista oppia: myöskin ihmissuhdetaidot, joissa hän on omien sanojensa mukaan ollut "aivan käsi". Sarjassa käsitellään keskustelunavauksia, profiilitekstejä ja kuvia Tinderissä.



Aloittaessani kirjoittamaan tätä blogisarjaa, ajattelin Tinderin profiilitekstin olevan se kaikista turhin juttu mistä kirjoittaa. Yllätyin kuitenkin melkoisesti, sillä Tietoja-kentällä on paljon merkitystä. Tässä onkin miehille opin paikka, sillä varsinkin naiset pitävät esittelyä tärkeänä. Tästä kannattaa ottaa kaikki irti – moni ei kirjoita profiilin mitään ja siispä sinulla on tilaisuus erottua joukosta! 


Käyn tekstissä läpi ideoita mitä kirjoittaa profiilin tekstiosioon. Vinkit on pohdittu laadullisessa mielessä, sillä uskon pitkällä aikavälillä laadun voittavan määrän ihmissuhteissa. Parempi siis miellyttää juuri niitä oikeita ihmisiä kuin kerätä mahdollisimman paljon mitä vain matcheja.


 
Mahtavaa tekstiä! Kuva: V. Pustovit


Koulutus tai työ

”Koulutus ja työ... tylsää!” Kuulin kaveriltani väitteen, etteihän tällaisia asioita kannata kertoa profiilissa, koska sitten ei ole mitään, mistä keskustella, kun kaikki on jo kerrottuna profiilissa. Mieleeni tuli, että haluatko tosiaan tavata ihmisen, jonka kanssa voit keskustella jostakin asiasta vain yhden kerran ja sen jälkeen asiasta ei enää voi puhua? Henkilökemioiden toimiessa ei puheen aiheellakaan niin paljoa väliä ole.

Koulutus ja työ on kiva mainita profiilissa, koska ihmiset tuppaavat pitämään samankaltaisista ihmisistä, esim. koulutetut ihmiset saattavat haluta myös kouluja käyneen kumppanin. Samankaltaisuus vetää puoleensa ja tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen...

 

Kiinnostuksen kohteet

Omista intohimoista kertominen on hyvä keino viehättää samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Samalla kerrot hieman omista elämänarvoistasi; jos kerrot nauttivasi lukemisesta ja kävelyistä, saatat vaikuttaa toisen silmissä ajattelevalta ihmiseltä, josta kenties hänkin voisi pitää. Lisäksi samat kiinnostuksen kohteet voivat hyvinkin olla eduksi siinä vaiheessa kun ollaan matchattu ja aletaan miettiä treffitekemistä: jos molemmat tykkäävät luistella niin mikäs sen parempaa kuin viettää sunnuntaipäivä luistinradalla. 



Luistinradalla voi ottaa kaikki kuviot käyttöön... Kuva: C. Gregor


Pituus

Jos olet pitkä jätkä (>180 cm), kannattaa sinun kertoa pituutesi profiilissasi, se kun on plussaa useimpien naisten silmissä. Toisaalta, lyhyiden miesten ei välttämättä kannata laittaa pituuttaan profiilin - voit missata hyviä tyyppejä.

Valehtelu ei kuitenkaan kannata, vaan pituus on syytä tuoda esiin vaikkapa sitten kuvien avulla. Karu totuus on, että osalle naisista lyhyet miehet voivat olla turn-off. Tästä ei pidä huolestua: Tinderin ulkopuolella asenne ratkaisee enemmän kuin ulkonäkö. Monet tuntemani suositut naistenmiehet eivät suinkaan ole kaveripiirinsä pisimpiä - he tekevät vaikutuksen persoonallaan. Pituus kiinnostaa myös miehiä, joten myös naisten on hyvä tuoda pituuttaan jotenkin profiilissa esiin.

 

Pysy positiivisena

”En tykkää ylipainoisista, tupakoivista valittajista”. Vaikka on reilua olla suora, niin laittamalla negatiivisen kuvauksen profiiliisi, luot samalla negatiivisen ensivaikutelman itsestäsi. ”En etsi yhden illan juttuja” särähtää korvaan kovin negatiivisena. Asia on toki hyvä kertoa, mutta itse suosisin asian esiin ottamista vasta keskustelussa, jottei hyvä ensivaikutelma romutu heti kättelyssä. Valitus existä tai muista menneisyyden pettymyksistä ei myöskään kuulu deittiprofiiliin.

Parempi keino on pyrkiä ilmaisemaan itseään positiivisella tavalla, kertomalla millainen itse olet ja ehkä myös mitä haet. Kappaleen alussa oleva tyyppi voisikin muotoilla viestinsä toisin: ”Olen urheilullinen ja mulla on terveet elämäntavat. Asenteeltani oon tosi positiivinen, toivottavasti säkin oot ;)”. Huomaatko eron? 



Tutustumisessa myönteisyys vie pitkälle. Kuva: K. Dooley


Hyvä kirjoittaja voi saada esittelytekstillä mainiosti omaa persoonaa esille. Oma huumori ja persoona välittyvät tekstin välityksellä yllättävän tehokkaasti lukijalle. Palaute on mielestäni todella oleellista kaikessa, ja voitkin vielä näyttää profiilitekstiäsi lähimmille kavereillesi ja kysyä mielipidettä. Varsinkin vastakkaisen sukupuolen edustajilta saatu palaute on äärimmäisen arvokasta.

Esittelyteksti on siitä kiva, että sen kanssa on vaikea mokata. Oikeastaan ainoa moka on jättää kenttä tyhjäksi. Eli ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kenttää täyttämään!


- Martti Ilvesmäki
martti.ilvesmaeki@gmail.com


Sarjan kaikki osat: keskustelunavaus, profiilitekstit ja kuvat Tinderissä.



Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

3. kesäkuuta 2016

Tinder-sarja 1/3: Miten aloittaa keskustelu Tinderissä?


Postaussarjan on kirjoittanut ennakkoluuloton ja äärimmäisen utelias itsensäkehittäjä, insinööri Martti Ilvesmäki. Hän uskoo, että kaikki on mahdollista oppia: myöskin ihmissuhdetaidot, joissa hän on omien sanojensa mukaan ollut "aivan käsi". Sarjassa käsitellään keskustelunavauksia, profiilitekstejä ja kuvia Tinderissä.



Deittisovellus Tinder on mullistanut treffailuskenen ja nettideittailun Suomessa. Tuntemattomien ihmisten lähestyminen ei ole koskaan ollut vaivattomampaa. Tämä on loistava juttu, ja Tinder on esimerkillään rohkaissut monia tekemään aloitteita myös sen ulkopuolella.

Matchattuasi sovelluksessa omaa silmääsi kiinnostavien ihmisten kanssa on aika aloittaa keskustelu viesteillä. Tässä vaiheessa moni tuntee pään lyövän tyhjää. Mitä sanoa toiselle? Mitä jos avaukseni saa minut näyttämään tyhmältä? Mikä on taikalause, joka saa ihastukseni lähtemään kanssani treffeille ja kenties viemään suhteen pidemmälle? 


Tässä postauksessa pureudun aiheeseen ja annan vinkkejä kuinka avata keskustelu Tinderissä. Perustelen myös, miksi avata juuri kyseisellä tavalla.



Tie kahville on joskus pitkä ja kivinen... Kuva: Mike Kniec



Esittele itsesi

”Moi. Mä oon Matti. Hauska tavata!”

Toisinaan ihmiset ylianalysoivat keskustelunavaustaan. Kuvittele tapaavasi ihastuksesi kadulla ja mieti mitä sanoisit hänelle tietäen hänen olevan kiinnostunut sinusta. Todennäköisesti tervehtisit ja esittelisit itsesi. Keskustelunavaus ”Mitäs kuuma kissa?” saattaa näyttää hyvältä puhelimen näytöllä, mutta koulun käytävällä toiselle päin naamaa sanottuna tilanne voisi olla toinen (asia voisi olla toinen yökerhossa valomerkin jälkeen!). 


Vaikka monesti tällainen avaus koetaan tylsäksi ja persoonattomaksi, on se kenties normaalein tapa aloittaa keskustelu tuntemattomien ihmisten kesken. Jos vastausta ei toiselta kuuluu, johtuu se todennäköisesti aivan muista syistä kuin huonosta avauksesta. Kenties hänellä on kova kiire eikä hän ehdi käyttää Tinderiä tai hänellä on juuri alkanut juttu jonkun toisen kanssa eikä hän halua sotkeutua muihin kyseisellä hetkellä.


Yhteinen kiinnostuksen kohde

”Moikka! Säkin näköjään olet ollut mukana liftausskabassa. Mä osallistuin siihen 2014 ja oli tosi siistiä! Miten sulla meni?”

Ihanteellisessa tilanteessa Tinder-ihastuksesi on kiinnostunut samoista asioista kuin sinä. Tällöin on todella luontevaa aloittaa keskustelu juuri siitä aiheesta. Yhteinen kiinnostuksen kohde onkin yksi parhaista keskustelunaiheista yhteyden luomiseksi kahden ihmisen välille. Tämän vuoksi on myös hyvä, että omassa Tinder-profiilitekstissäsi on tietoja itsestäsi, sillä eihän toinen muuten tiedä, kuinka huippu tyyppi olet. 


Jos tällä ei lähde keskustelu käyntiin, johtuu se hyvin todennäköisesti jälleen jostain täysin sinusta riippumattomasta syystä. Jos aloitat mielenkiintoisen keskustelun eikä toinen nappaa syöttiin, niin ehkei toinen olekaan niin kiinnostava kuin alun perin olit pohtinut. Hyvä tyyppi ei vedä hernettä nenään yhdestä lauseesta tai tuomitse toista suuntaan tai toiseen yhden keskustelunavauksen perusteella.
 


 
"Sinä, minä, drinkit, nyt?" Kuva: Mario Mancuso
 



Suoraan asiaan

”Moi. Mä oon Matti ja matchin perusteella me taidetaan tykätä toisistamme. Haluaisitko joku päivä lähteä kahville ja tutustua paremmin?”

Tinderissä voi lähtökohtaisesi olettaa vastapuolen olevan kiinnostunut sinusta. Jos tykkäät enemmän jutustella Tinderin ulkopuolella, on suora keskustelunavaus loistava keino vahvistaa toiselle kiinnostuksesi ja alkaa suunnitella ensimmäistä oikeaa tapaamista. Osoitat viestillä aktiivisuutta ja itseluottamusta, mikä on varsinkin miehillä plussaa. Kolikon kääntöpuolena, avauksen suoruus saattaa joskus säikäyttää ujomman ihmisen ja lisäkeskustelu sovelluksen välityksellä voisi olla ensin tarpeen.


Ihan mitä vaan!

”Insert text here”

Eräs tuttavani aloittaa Tinder-keskustelut hauskoilla hymiöillä ja toinen taas rakkausrunoilla. Pointtina on, että on parempi sanoa jotain kuin olla sanomatta mitään. Vaikka se olisi kuinka älytöntä, niin ainakin voit onnitella itseäsi, että olit rohkea ja aloitit keskustelun. Myös ensimmäinen vinkkini ”Moi” kuuluu tähän kategoriaan.


Kehu toista

”Sulla on tosi söpö hymy tossa kahvilakuvassa.”

Eikö tunnukin hyvältä, kun olet ostanut uuden paidan ja tuttavasi kehuvat kuinka hyvältä se näyttää päälläsi? Aidot kehut lämmittävät sydäntä ja ovat mitä loistavin tapa aloittaa keskustelu Tinder-heilasi kanssa! Kun olet riittävän yksityiskohtainen kehussasi, niin toiselle tulee myös huomioitu olo, kun et varmastikaan ole avannut kaikille samalla tekstillä copypaste-tyyliin.



Tinder on loistava paikka tavata uusia ihmisiä ja toivon antamieni vinkkien helpottavan keskustelun aloittamista itseäsi kiinnostavien ihmisten kanssa. Keskustelua on hyvä jatkaa kysymällä kysymyksiä. Seuraavissa postauksissa kerron enemmän profiilin ja kuvien merkityksestä Tinderissä (spoiler alert, niillä on väliä). 


Loistavaa kesän alkua ja onnea deittailuun!


- Martti Ilvesmäki 
martti.ilvesmaeki@gmail.com


Sarjan kaikki osat:  keskustelunavaus, profiilitekstit ja kuvat Tinderissä.
 

 

Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...