Kehity sellaiseksi kuin haluat: Onko ulkonäöllä väliä?

20. huhtikuuta 2011

Onko ulkonäöllä väliä?


On. Tätä voi yrittää kieltää ja vääristellä loputtomiin. Helpoimmalla pääset, kun vain hyväksyt sen tosiasiana. Vaikka pelkkä hyvä ulkonäkö ei tee kenestäkään menestynyttä tai suosittua, niin olet varmasti huomannut, että siitä on etua. Ulkonäön merkitys asemaan ryhmässä on teini-ikäisillä suurempi kuin aikuisiällä (Liisa Keltikangas-Järvinen: Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot), mutta se ei tunnu häviävän koskaan.


Facebookista katsellaan naamaasi, ei ajatuksiasi

Ulkonäöllä on väliä on samanlainen joitakin ärsyttävä totuus kuin lausahdukset ”Suhteilla on väliä” ja ”Sääntöjä ei noudateta”. Kuten kaikki toimintasi, myös ulkonäkösi vaikuttaa ympärilläsi oleviin ihmisiin jollakin tavalla. Kun keskityt positiiviseen vaikuttamiseen, saat hauskoja ja hyödyllisiä tuloksia. Ulkonäkösi välittää viestiä paljon laajemmalle yleisölle kuin sanasi. Jo Machiavelli (The Prince) totesi, että kaikki ihmiset näkevät, miltä näytät, mutta vain harva saa ikinä tietää, mitä ajattelet. Et millään ehdi keskustella kaikkien ihmisten kanssa, mutta tuhannet heistä näkevät sinut ja muodostavat sen perusteella kuvansa sinusta. Tämä kuva taas ohjaa heidän toimintaansa sinuun liittyen ja tietoa, jonka he antavat sinusta eteenpäin.
 

Oikeasti hyvä ulkonäkö ei tietenkään tee henkilöstä parempaa ihmistä, joten kannattaa itse yrittää olla tuomitsematta muita heidän ulkonäkönsä perusteella. Tämä on vaikeaa, koska ihmisluonteeseen kuuluu niin erottamattomasti kauneuden tavoittelu. Liiasta ulkonäön arvostamisesta eroon pääsemistä helpottaa se, jos sattuu haksahtamaan henkilöön, joka näyttää käsittämättömän hyvältä, mutta on käsittämättömän *******. Näin kertoi tuttuni Alrak (nimi muutettu, muttei paljoa). The Arkin laulaja Ola Salo on kirjoittanut ihmisten kauneuden tavoittelun kamaluudesta upean biisin "Beauty is the Beast" (klikkaa videoon):

Now, who can tell me how
And where to begin
In a world who thinks of ugly
As the cardinal sin
And constantly is talking about the beauty within
But locks up in the cellar everything that is grim

And tell me who’s a killer?
If we all concider
That emotion runs as deep as flesh
And the idea of ideals
That say what beauty is
Has sentenced so many to death

Suosittelen katsomaan "It takes a fool to remain sane" videon täällä


Kauniit ovat viisaita

Omaan ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota haloefektin vuoksi. Haloefekti tarkoittaa sitä, että mielipiteemme henkilön jostakin ominaisuudesta vaikuttaa mielipiteeseemme hänen muista ominaisuuksistaan. Esimerkiksi pidämme hyvältä näyttävää henkilöä myös fiksuna, rehellisenä ja kaikin puolin mahtavana tyyppinä. Julmaa, mutta totta. Bas Kast (Rakkauden selitys) kirjoittaa tämän olevan täysin luonnollista ja perusteltua, koska tottakai teemme päätelmiä henkilöstä sen perusteella, mitä tietoa meillä hänestä on. Jos tiedämme henkilöstä ainoastaan sen, että hän näyttää paremmalta kuin muut, niin kaikki datamme sanoo hänen olevan parempi kuin muut ja päättelemme hänen olevan todennäköisesti muita parempi kaikissa asioissa.
 

Onneksi universaalia hyvännäköisyyden standardia ei kuitenkaan ole. Ulkonäölleen voi myös tehdä paljon esimerkiksi elämällä terveellisesti ja kiinnittämällä huomiota tarkoituksen mukaiseen pukeutumiseen. Helena Rubinstein on sanonut provosoivasti: ei ole kauniita ja rumia ihmisiä, vaan on kauniita ja laiskoja ihmisiä.
 


Ensi postaukseni aiheena on joukosta sopivasti erottuva ulkonäkö. Miksi sinun pitää erottua joukosta? Kuinka erikoinen tyyli on paras ihmissuhdetaitojan kannalta? Näistä pian lisää.


P.S. Muista kommentointikisa: Kaikkien huhtikuussa blogia kommentoineiden kesken arvotaan täsmäneuvoja suuriin ja pieniin muutoksiin tarjoava kirja Good-bye to Shy (Leil Lowndes). Mitä sinä ajattelet ulkonäön merkityksestä? 

 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen
 

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

 

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Psykologian / kognitiotieteen / tekoälyn tutkijat voisivat kiinnostua mainitsemastasi kognitiivisesta prosessista, miten ihminen yleistää ensivaikutelmansa. Kaunista pidetään välittömästi myös fiksuna jne.

Karla Nieminen kirjoitti...

Hurja idea, että tekoäly käyttäisi samaa päättelytapaa :D

Wikipedian mukaan kyseessä on psykologian termi eli siltä saralta luettavaa aiheesta löytynee runsaasti http://fi.wikipedia.org/wiki/Haloefekti

Jevgeni kirjoitti...

Joskus kauniista ulkonäöstä on tosin haittaakin. Olen törmännyt mm. tapaukseen jossa kaunista naispuolista henkilöä syrjittiin hänen työpaikallaan siksi, että kyseisen pienyrityksen muut työntekijät olivat huomattavasti vähemmän hehkeän näköisiä. Tämä tosin saattaa olla värittynyt kertomus, mutta kuulostaa kuitenkin ihan järkeenkäyvältä.

Karla Nieminen kirjoitti...

Hyvä pointti Jevgeni. Itse olen törmännyt samaan. Eräs kaunis tyttö oli melko ujo ja hiljainen, minkä vuoksi hän oli monen mielestä koppava, ylimielinen jne. Kateutta kannattaa siis varoa... Keinoja tähän voivat olla esim. ystävällisyys, muiden kehuminen ja omien virheiden tuominen rennosti esiin. Ei kuitenkaan marttyyrius. :)

Jevgeni kirjoitti...

Näinpä, mutta ai että se marttyyriys on koukuttava fiilis, vähän samantapanen kuin itsesääli x)

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...