Kehity sellaiseksi kuin haluat: 2 uskomatonta neuvoa: Peili ja keihäs

4. joulukuuta 2011

2 uskomatonta neuvoa: Peili ja keihäs


Nämä neuvot, eli peilaus ja keihäille avoin sydän, eivät ole uskomattomia siksi, että ne olisivat parhaita kaikista, vaan siksi, etten aluksi uskonut niitä. Kuitenkin olen havainnut ne alun epäröintini jälkeen todella toimiviksi ja hyödyllisiksi, joten haluan jakaa ne kanssasi. Ole minua fiksumpi ja usko pois, niin  voit tutustua ihmisiin entistäkin nopeammin ja helpommin. 

Neuvot on esitetty mm. Nicholas Bootmanin kirjassa How to make people like you in 90 seconds or less. Nicholas Bootman aloitti uransa valokuvaajana. Kun hän oli erittäin suosittu valokuvaaja, koska kaikki pitivät hänestä, alkoi hän tutkia pidettyjä ihmisiä enemmän. Nykyään hän pitää koulutuksia mm. siitä, miten olla pidetty ja nauttia elämästä sen avulla. Mielenkiintoinen kirja indeed! (Kaikesta en ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta tuskinpa kukaan on kenenkään kanssa kaikesta täysin samaa mieltä.)


Uskomaton neuvo yksi: Peilaus

Rakastamme kaikki itseämme. Vaikka kuinka olisimme tyytymättömiä läskeihimme tai elämäämme, niin kuitenkin pidämme valtavasti joistakin itsemme osista. Valitsemme millaisia olemme, ja valitsemme asioita, joista pidämme.  Peilauksessa on kyse siitä, että lainaat joitakin asioita keskustelukumppaniltasi, jolloin hän pitää sinusta enemmän. Voit lainata esimerkiksi seuraavia:

 • Kehonkieli (eleet, asento)
 • Sanat
 • Puhetyyli (tempo, äänenvoimakkuus)
 • Asenne

Kun vanhat ystävät keskustelevat, he alkavat vaistomaisesti peilata toisiansa. Nopeutat siis ystävyyden tunnetta, jos hallitset peilauksen. Usein aloittelevat peilaajat kuvittelevat, että toinen osapuoli huomaa helposti ja närkästyy. Todellisuudessa peilausta on todella vaikeaa huomata, jos apinoinnin sijaan vaikka joka toinen minuutti peilaat jonkun pienen jutun. Lisäksi itse ainakin otan kohteliaisuutena, jos joku peilaa minua eli panostaa siis normaalia enemmän minuun tutustumiseen.


Hyvät ystävät alkavat peilata toisiaan automaattisesti


Tässä esimerkit kaikista mainituista peilaustyypeistä:

 • Kehonkieli: Katso, missä keskustelukumppanisi pitää käsiään ja pyri samantapaiseen asentoon. Jos hän tykkää puhua paljon käsillään, niin puhu sinäkin. Toisaalta, jos hän on arka tai varautunut, niin pidä liikkeesi aika vähäisinä. Älä kuitenkaan risti käsiäsi tai tee muuta varautunutta elettä, kuten taaksepäin nojaamista ja jalkojen osoittamista poispäin keskustelukumppanistasi.

 • Sanat: Tarjoilijat kuulema koulutetaan toistamaan asiakkaan tilaus juuri eikä melkein kuten asiakas sen sanoo. Jos asiakas haluaa "chiliburgerin, kokiksen ja ranskalaiset", niin se ei ole chiliburgeriateria tai edes juoma, ranskalaiset ja chiliburgeri. Se on "Haluatte siis chiliburgerin, kokiksen ja ranskalaiset?"

 • Sanat, vol 2: Jos kaverisi puhuu vaikka hevosista koko ajan sanalla heppa, niin sano sinäkin heppa hevosista puhuessasi. Keskustelukumppanillesi tulee arvostettu olo, kun otat häneltä sanoja käyttöösi. Outoa, mutta toimii ja tuntuu hauskalta.

 • Puhetyyli: Jos keskustelukumppanisi kuiskaa, niin kuiskaa sinäkin. Jos hän innostuu ja korottaa ääntään, niin innostu sinäkin samaan tapaan. Jos hän kertoo omista kokemuksistaan, niin kerro sinäkin.

 • Asenne: Jos hän on hyperaktiivinen, niin ole sinäkin hieman hyperaktiivinen. Jos hän on hiljainen, varautunut ja ujo, niin älä ole superinnoissasi vaan ole vähän enemmän rauhallinen kuin ehkä olisi sinulle luonnollista.

 
Uskomaton neuvo kaksi: Pidä sydän avoinna keihäille

Avoin kehonkieli näyttää hyvältä

Jostakin syystä ihmiset pitävät siitä, kun vastapuoleen on helppo heittää tappava keihäs. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinun kannata peittää sydäntäsi. Tämän suhteen olin aluksi todella skeptinen, koska harva enää nykyään ajattelee  aktiivisesti keihäitä tai luottamusta fyysisenä asiana. Havainnot ja testit ovat puhuneet ja nyt tottelen tätäkin ohjetta.


Muutamia tarkempia vinkkejä:

 • Läppäri: Älä pidä läppäriä tai papereita kokouksissa sydämesi edessä. Ne tekevät kehonkielestäsi sulkeutunutta ja pahimmillaan myös peittävät ilmeikkäät kasvosi. Laita läppäri hieman sivulle tai osta iPad.

 • Takki: Jätä takki tai päällipusero hieman auki. Tiukkiksilla on stereotyyppisesti aina kaikki napitettu ylös asti ja kokonaan kiinni.

 • Baarissa: Älä pidä käsiäsi, laukkuasi tai juomaasi sydämesi edessä, jotta et anna arkaa vaikutelmaa. Monet baarissa ajattelevat, että kukaan ei halua jutella heille, mikä ei ole totta. Baariinhan mennään usein tutustumaan ihmisiin. Omaksu avoin kehonkieli, hymy ja oikea asenne, ja näytä, että sinä olet avointa ja hyvää juttuseuraa.

 • Käsien ristiminen: Älä laita käsiä ristiin. Näytät joko a. vihaiselta ja ei lähestyttävältä tai b. itsevarmalta ja ei lähestyttävältä. Hienoja vaihtoehtoja molemmat. Btw, ei kannata pitää käsiä ristissä ainakaan sen takia, että silloin hauikset näyttävät isommilta. On paljon asioita, jotka merkitsevät enemmän kuin hauisten koko, mm. avoin kehonkieli.Onko sinulla muita esimerkkejä aiheesta? Testaa näitä ja kerro miten toimi!P.S. Ilmoittautumisohjeet tammikuun (täynnä) ja helmikuun (tilaa) Jäänmurtajat ihmissuhdetaidot viikonloppukursseille on julkaistu!

Täällä kurssikuvaus:  
http://www.jaanmurtajat.fi/#!avoimet-kurssit/c14w7
P.P.S. Voit  kommentoida ja kysyä  myös facebookissa, sähköpostitse osoitteeseen karla@jaanmurtajat.fi tai kotisivujen palautelomakkeella.


Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitkästä aikaa kun olen löytänyt näin mielenkiintoista uutta blogia mun lukemislistalle! Nyt tulee vaan vähän missio lukea kaikki aikasemmat postaukset. Thumbs up! - Melanie

Karla Nieminen kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan blogia Melanie ja kiitos kannustuksesta! Jos mieleesi tulee kysymyksiä tai sinua kiinnostaa tietää lisää jostakin aiheesta, niin mailia voi laittaa osoitteeseen karla@jaanmurtajat.fi

amanda kirjoitti...

Taas hyvää tekstiä! Mua alko ihan naurattamaan, kun luin noita vinkkejä, koska ne tosiaan tuntuu hassuilta ja uskomattomilta, mutta kun miettii tarkemmin niin en yhtään epäile niiden toimintaa, koska itsekin toivon saavani vastapuolelta kunnioitusta ja olen itseasiassa omakohtaisesti kerran saanut huomata, kun puhuin hevosharrastuksestani ja käytin juurikin tuota "heppa" ilmaisua, niin mulla läsähti vähän fiilis koko keskusteluun, kun vastapuoleni puhui kokoajan "hevosista". Kuulostaa oudolta, mutta tosi on! :D

amanda kirjoitti...

Kunnioituksen osoittamiseksi ei siis tarvitse nöyristellä ja kumarrella toista, saati olla anteeksipyytävä, vaan riittää että "peilaa" keskustelussa sopivasti, koska se osoittaa samalla että kuulija todella kuuntelee ja on kiinostunut asiastasi, eikä pohdi mitä naapurissa tapahtuu tai kehitä samalla päivän ostoslistaa mielessään. tällöinhän keskustelu on molemmille mielekästä! :)

Karla Nieminen kirjoitti...

Paljon kiitoksia kommenteista Amanda! Tosiaan, sellainen nöyristelevä ja anteeksipyytelevä kunnioitus ei ole tarpeen. Valitettavasti se koetaan usein jopa tosi luotaantyöntäväksi, josta syystä montaa vähän yli-ystävällistä tyyppiä ei sitten keskustelussa ajatella hyväksi tyypiksi. Kiinnostuksella, avoimuudella ja aktiivisella kuuntelulla pääsee pitkälle. :)

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...