Kehity sellaiseksi kuin haluat: 7 vinkkiä verkostoitumiseen, ilman tätä: "Tutustu ihmisiin! Tsemppiä!"

13. maaliskuuta 2012

7 vinkkiä verkostoitumiseen, ilman tätä: "Tutustu ihmisiin! Tsemppiä!"Pidän konkreettisistä neuvoista. Sellaisista, jotka kertovat selkeästi, mitä voi tehdä ja miten. Myös hienovaraisemmille neuvoille on paikkansa, mutta itse haluan keskittyä hyvin käytännöllisten neuvojen välittämiseen niitä haluaville. 

Yksi syy tähän on kokemukseni verkostoitumiskoulutuksista. Olen ollut pariin kertaan verkostoitumiskoulutuksessa, jonka anti oli suurin piirtein kehotus tutustua ihmisiin ja sanallinen taputus selkään. Ei kovin antoisaa tai eteenpäin auttavaa ilman muuta apua. Vinkit verkostoitumiseen voivat olla käytännöllisiä.


Tässä otos Keith Ferrazzin (Never Eat Alone) huippuneuvoista auttamaan sinua tutustumaan uusiin uskomattomiin tyyppeihin ja siten löytämään mahtavia mahdollisuuksia:
Verkostoidutaanko? Annatko rahaa?
Kuva: istolethetv
1. Rakenna verkosto ennen kuin tarvitset sitä


Verkostoa rakennetaan antamalla jotakin ihmisille. Auta muita ennen kun tarvitset apua. Älä laske palveluksia. Pidä säännöllisesti, vähintään muutaman kerran vuodessa, yhteyttä tuttuihisi. Et luo molemmille osapuolille mukavia kontakteja ruinaamalla tai nillittämällä. Raivaa siis aikaa verkoston rakentamiselle ja ylläpitämiselle, vaikka vielä ei olisikaan nestettä sukassa.
2. Sovi uusia tapaamisia koko ajan


Sovi vaikka lounas uuden henkilön kanssa joka viikko. Tämä uusi henkilö voi olla töistä, kaverin kaveri, sukulainen, kiinnostava bloggari, kiinnostava yritysmaailman henkilö... Yleensä ihmiset lähtevät mielellään kiinnostuneiden ja siten kiinnostavien tyyppien kanssa lounaalle. Monen kanssa löytyy joitakin yhteistyö- tai oppimismahdollisuuksia. Yhteydenottoihin voi laittaa muutaman aidon kohteliaisuuden kasvattamaan vastaustodennäköisyyttä ja mallia voi ottaa follow up -viesteistä.


3. Tee salapoliisityötä


Työelämässä googlaus ei ole stalkkausta. Googlaamatta jättäminen on loukkaus. On normaalia vakoilla ennen tapaamista, missä vastapuoli on töissä ja mitä hän harrastaa. Näin löytyy puheenaiheita ja voit jo etukäteen miettiä, miten voit auttaa toista. Yksityiselämässä voi olla hauskaa jättää googlaus väliin ja selvittää asioita ajan kanssa keskustelemalla.


Googlaanpa, mitä Watson harrastaa.
Kuva: shahk


4. Auta muita ja levitä tietoa itsestäsi


Muiden auttaminen on verkostoitumisen perusta. Se on kuitenkin vaikeaa, jos kukaan ei tiedä, mitä osaat ja kuka olet. Kun kirjoitat lehtijuttuja (ja blogia), jaat asioita julkisesti facebookissa, täytät LinkedIn-profiilin, puhut seminaareissa jne. voivat ihmiset lähestyä helposti sinua, eikä sinun tarvitse aina tehdä aloitetta joka tapaamiseen. 

Opettele kertomaan usealla lauseella itsestäsi ja siitä, mitä teet ja haet. Tee itsestäsi ja tekemisistäsi tarinoita. Tunnettuudessa on myös se hyvä puoli, että tunnetun henkilön apua usein arvostetaan tuntemattoman apua enemmän. Epäreilua? Ehkä, mutta se ei tee siitä vähemmän totta.


5. Kirjoita asioita muistiin ja tee listoja


Ihmisten googlauksessa ja heidän kanssaan keskustelussa ei ole usein järkeä, jos et muista mitään jälkeenpäin. Kannattaa laittaa esim. syntymäpäivät muistiin puhelimeen, niin muistaa onnitella kavereita heidän merkkipäivinään (kaikilla tieto ei ole julkista facebookissa). Uusista ja vanhoista kontakteista voi tehdä listoja esim. asuinpaikan tai työpaikan mukaan. Listat auttavat yhteydenpidossa. Myös tuttujen opiskelutilanteet, lemmikit ja lomamatkat voi kirjoittaa muistiin, niin kuulumisten kysyminen helpottuu. 

Bill Clinton oli uransa alkuaikoina tunnettu siitä, että hän kulki muistikirjan kanssa ja kirjoitti aina jo keskustelun aikana muistiinpanoja kaikesta toisen sanomasta. Voit kirjoittaa muistiinpanot keskustelun jälkeen, niin herätät vähemmän hämmennystä.


6. Follow up or FAIL


Tästä on ilmestynyt oma blogipostauksensa. "Follow up or FAIL" ollut itselleni valtavan hyödyllinen neuvo. Suomessa hyvin harva noudattaa tätä ja jääkin siten paitsi paljosta hyödyllisestä ja hauskasta. Erotut helposti eduksesi, kun viestit tapaamillesi ihmisille.


7. Älä mene verkostoitumistapahtumiin
Mitä enemmän jaat käyntikortteja
sitä enemmän teet kauppaa - NOT.

Kuva: Henry Scott.
Tämä neuvo on melko poikkeuksellinen. Moni verkostoitumiskouluttaja myös järjestää verkostoitumistapahtumia, joten he eivät voi tällaisia neuvoja jaella. Kannattaa kuitenkin Keith Ferrazzin ja minun kokemukseni mukaan suosia verkostoitumiseen projekteja ja tapahtumia, joilla on jokin muu aihe kuin pelkkä verkostoituminen. 

Pelkkään verkostoitumiseen keskittyvissä tapahtumissa on yleensä hankalaa löytää yhteisiä asioita, henkilöihin tutustuu hyvin pinnallisesti ja paikalla on paljon työttömiä ihmisiä ilman verkostoja. Ihmisten, joilla ei ole mittavaa verkostoa, on hyvin hankalaa rakentaa sellaista keskenään. Kannattaa mielummin pyöriä paikoissa, joissa on verkostoitumisen jo hallitsevia tyyppejä, ja imeä esimerkkiä sekä kontakteja sieltä.


P.S. Katso myös muut verkostoitumisaiheiset kirjoitukset aihesivulta sekä tiedot tilausluennoista.
Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä Karla! Hauskan konkreettisia ja ujostelemattomia. Ehkä olen kuitenkin vinkistä numero seitsemän sitä mieltä, että "vähäisiäkin verkostoja" omaavat voivat olla myös kinnostavia ja tutustumisen arvoisia henkilöitä.

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos kommentista! Yritin sanoa, että jos ensisijainen tarkoitus on rakentaa verkostoa, niin vähäisiä verkostoja omaavat ovat huono väline siihen. Kaikki ihmiset ovat mahtavia ja tutustumisen arvoisia, joka tekeekin oman ajan jakamisesta todella vaikeaa.

Jevgeni kirjoitti...

Tuli tosta nelosesta mieleen se, että jotkut opettelevat ennakkoon 10-30 sekuntiin mahtuvia ikäänkuin tiivistelmiä siitä kuka on ja mitä tekee. Eli yksi kymmeneen sekuntiin mahtuva ja vaikka toinen puoleen minuuttiin mahtuva, jotta niitä voisi sitten tilanteen mukaan käyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin vastenmielistä...

Karla Nieminen kirjoitti...

Jos avaat vähän enemmän ajatuksiasi, niin voin kommentoida paremmin takaisin :) Kannattaa muistaa, että kyse on pohjimmiltaan muiden auttamisesta ja niin kaikkien elämän tekemisestä mukavammaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Käyntikortit ovat hyvä tapa jäädä toisen mieleen keskustelun jälkeen. Silti loppujen lopuksi: Ei se korttien määrä vaan keskustelun laatu ;)

Karla Nieminen kirjoitti...

Näinpä! :)

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...