Kehity sellaiseksi kuin haluat: Vieraskynä: Täältä löydät itsellesi seuraa

31. heinäkuuta 2013

Vieraskynä: Täältä löydät itsellesi seuraa


Tämän vieraskynäkirjoituksen aiheesta "Missä tutustua ihmisiin" on kirjoittanut muutosvalmentaja Jevgeni Särki. Hän haluaa auttaa ihmisiä onnistumaan elämänmuutoksissa sekä elämään kaikinpuolin mielekästä ja täyttä elämää. Jevgenin erinomainen, aktiivinen ja ihmissuhdetaitojenkin kehittämisessä erittäin hyödyllinen blogi löytyy osoitteesta http://elaparemmin.fi/blogi/ 


Kun aikoinaan halusin alkaa viettää enemmän aikaa ihmisten seurassa, törmäsin ongelmaan. En oikein tiennyt, mistä sitä seuraa saa. Kouluni olivat silloin jo ohi ja työskentelin yrityksessä, jossa oli lisäkseni töissä ehkä kymmenkunta ihmistä. Kaveripiirini oli pieni, ja tunsimme kaikki vain toisemme. Nykyään tilanteeni on täysin toinen; ihan kuin se tulee olemaan sinunkin kohdallasi. Haluan esitellä sinulle ne eri väylät, joiden kautta nykyään tutustun aktiivisesti ihmisiin, täysin vailla tunnetta väkisin puurtamisesta. 

Kaikki näistä tavoista eivät sovi kaikille, mutta löydät varmasti joukosta juuri sinulle sopivat tavat tutustua. Tässä 8 vinkkiä siihen, missä tutustua ihmisiin.


Mistäs ne kaikki huipputyypit löytyykään? Kuva: agelakis


Harrastukset 

Harrastukset ovat oiva tapa löytää kavereita. Kun tiedossa on jo valmiiksi yksi yhteinen kiinnostuksen kohde, on jutustelun aloittaminen helppoa. Samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset myös säännönmukaisesti löytävät muitakin yhteisiä kiinnostuksen kohteita. 


Vapaaehtoistyöt 

Vapaaehtoistyöt yhdistävät ihmisiä vielä harrastuksiakin paremmin. Samaan vapaaehtoistyöhön hakeutuneet ihmiset jakavat usein keskenään samoja arvoja ja pyrkimyksiä. Yhdessä jonkin tavoitteen eteen työskentely yhdistää usein paremmin kuin mikään muu. Vapaaehtoistöitä on aivan kaikenlaisia ja jokainen voi varmasti löytää juuri itseään kiinnostavan vaihtoehdon.


Nettiyhteisöt, esimerkiksi liittyen johonkin harrastukseen tai alaan

Kun vuonna 2005 menin ensimmäistä kertaa tapaamaan ihmisiä, joihin olin tutustunut nettifoorumeilla, en tiennyt mitä odottaa. Nyt vuonna 2013 osa näistä ihmisistä on edelleen oikean elämän ystäviäni. Aikoinaan netissä ihmisiin tutustumista pidettiin epäsosiaalisena, nörttinä ja epäilyttävänä toimintana, mutta tältä osin ilmapiiri on täysin muuttunut. Netistä löytää useita mitä tahansa kiinnostuksen kohdetta koskevia yhteisöjä. Näiden sisällä muihin jäseniin tutustuminen ei ole vain hyväksyttyä, vaan siihen rohkaistaan ja usein järjestetään miittejä. 


Netin tutustumis- ja deittisivustot 

Nettideittailua olen harrastanut jaksoittain vuodesta 2006 eteenpäin ja kokemukseni siitä ovat hyvin positiivisia. Suosittelen OKCupid-sivustoa (http://www.okcupid.com), sillä sieltä löytyvät kokemukseni mukaan eniten järkeviä ja asiaan vakavasti suhtautuvia ihmisiä. Olen löytänyt sitä kautta paitsi lyhyt- tai pidempiaikaisia kumppaneita, myös ihan oikeita pysyviä ystäviä. Mikäli ajatus nettideittailusta tuntuu yhä vieraalta, saattavat netin tutustumissivustot tarjota vähemmän jyrkän vaihtoehdon nettitututumisen maailmaan. Tutustumissivustot ovat yhä pääosin englanninkielisiä, mutta niiltä voi etsiä seuraa paikkakuntakohtaisesti. Esimerkiksi Meetup Finland (http://finland.meetup.com/) on jokseenkin aktiivinen. Maailma on muuttunut tältäkin osin: Suomessa joka viides ja jenkeissä joka kolmas ovat löytäneet kumppaninsa netistä.


Kaverit, heidän kaverinsa ja ryhmänsä 

Ystävien ja kavereiden seura on kiva juttu, mutta vielä upeampaa on se, että jokaisella näistä löytyy myös omia ystäviä ja kavereita, joita et ole vielä tavannut! Jokaisella heistä lienee myös jonkinlaisia harrastuksia tai harrastusryhmiä, joihin he voivat kutsua sinutkin mukaan. Mikä onkaan parempi tapa löytää uusia ihmisiä kuin ehdottaa muutamalle kaverille illanistujaisia, joihin jokainen kutsuu myös yhden oman kaverinsa, jota muut eivät tunne ennestään. 


Täällähän ne! Jokin asia toi nämäkin ihmiset yhteen. Kuva: egorick


Juhlat 

Tämä lienee se monille tutuin ja turvallisin tapa tutustua ihmisiin. Juhlissa tutustuminen on paitsi sosiaalisesti hyväksyttyä, myös juhliin usein osallistuva herra Alkoholi rohkaisee ihmisiä löytämään toisensa. Juhlat eivät ole ehkä kaikkein ujoimmille se ominaisin tapa tutustua toisiin ja alkoholin voimalla tutustuminen on usein hieman surkeaa touhua. Mikäli olet se porukan rohkelikko eikä mahdollisissa alkoholihuuruissa pyöriminen haittaa sinua, juhlat ovat loistava tapa tavata mitä erilaisimpia ihmisiä. 


Koulut, kurssit ja opiskelijatapahtumat 

Samat kiinnostuksen kohteet yhdistävät ihmisiä, minkä lisäksi kouluissa vallitsee usein myös vahva me-henki, mikä helpottaa toisiin tutustumista entisestään. Mikäli satut olemaan siinä onnekkaassa asemassa että opiskelet ammattikorkeassa tai yliopistossa, ei kannata myöskään jättää upeaa opiskelijaelämä-skeneä tutkimatta. Paitsi että se on upea jo ihan elämänvaiheenakin, on sen puitteissa muihin tutustumisesta tehty äärimmäisen helppoa. Oppilaskuntien, kiltojen, ammattiainekerhojen ym. yhdistyksien aktiivisena järjestelijänä tutustumista ei voi estää.


Työpaikkojen verkostoitumistapahtumat 

Työpaikat tarjoavat yhä useammin henkilöstölleen erilaisia koulutus- ja verkostoitumistapahtumia. Näiden perimmäinen tarkoitus on tietysti tuoda yritykselle lisäbisnestä, mutta ne toimivat usein myös erinomaisena väylänä kaverillisten suhteiden luomiselle. Tällaiset voivat kuulostaa kovin jäykiltä tapahtumilta, mutta suosittelen tutustumaan. Väitän, että tulet yllättymään positiivisesti.


”Mutta Jevgeni hyvä, minä käyn jo näissä kaikissa enkä siltikään saa kavereita tai muutakaan seuraa!” 

Tässä on todennäköisimmin kyse kahdesta asiasta. Ensiksi se, ettet paikallaolostasi huolimatta ole varustautunut aktiivisella ”nyt mä oikeasti meen tutustumaan ihmisiin!”-asenteella. Jutustelet pintapuolisesti niitänäitä ja jätät tutustumiset puolitiehen, tai pahimmillaan et edes yritä ottaa kontaktia muihin. Odotat tutustumisen hoituvan itsestään, mutta eihän se hoidu. Rohkeasti vain ottamaan kontaktia muihin. Ihmiset kyllä usein lähtevät juttuun mielellään, kunhan tarjoat heille siihen mahdollisuuden. He kun mahdollisesti kokevat aloitteen tekemisen ihan yhtä vaikeaksi kuin sinäkin. Voit katsoa runsaasti vinkkejä tämän Jäänmurtajat-blogin aiemmista kirjoituksista tutustumisesta (klikkaa kokoelmasivulle).

Toiseksi on mahdollista, että liikut sellaisissa piireissä ja tapahtumissa, joissa ihmiset eivät vain ole sinun kaltaisiasi. Olen itse esimerkiksi huomannut että palkkatöissä olevat (tai palkkatyöntekijän mentaliteetilla varustetut) ihmiset harvoin nauttivat suurta suosiota tutustumisessa yrittäjätapahtumissa, sillä heillä ei usein ole yhteistä keskusteltavaa muiden paikallaolijoiden kanssa. Valitse siis tapahtumia, joiden koet sopivan juuri sinulle, jolloin löydät todennäköisimmin myös sinulle sopivimpia ihmisiä. Kokeile erilaisia juttuja, niin löydät omasi.


Alku aina hankalin, ja sitten sujuukin jo paremmin

”Tietoisen” tutustumisen aloittaminen voi tuntua hankalalta tai suorastaan epäsuomalaiselta. On kuitenkin tosiasia, että juuri itselleen sopivimpia ihmisiä harvoin löytää vain odottamalla. Voit odottaa vaikka koko elämäsi ja jäädä silti vaille seuraa. Tähän vaihtoehtoon verrattuna tietoinen tutustuminen on askel kohti mielekkäämpää elämää. Joten varustaudu rohkalla ja avoimella asenteella ja anna mennä: ole se mielenkiintoinen tyyppi joka tutustuu muihin, ei toisinpäin! 


- Jevgeni Särki (http://elaparemmin.fi/blogi)


Katso myös blogin aiempi videopostaus paikoista, joissa tutustuu ihmisiin.P.S. Ilmoittautuminen Jäänmurtajat Ihmissuhdetaidot -viikonloppukursseille on auki elokuun (Kamppi) ja lokakuun (Tampere) kursseille. Elokuun 1. kurssi on jo täynnä. Aiempien kurssilaisten mielipiteitä:

"Toiveenani oli, että kurssilta jäisi käteen joitakin taitoja, joista voisi olla hyötyä ihmissuhteilleni. Ja kyllä kurssilta jäikin mieleen paljon hyviä ideoita, joista tulee vielä olemaan iloa!"

"Kurssi antoi paljon ajattelemisen aihetta ja ymmärrystä muiden käytökselle sekä omalle käytökselle."

"Oli ahaa-elämys huomata, että tännehän tulevat myös jo valmiiksi hyvät sosiaaliset taidot omaavat ihmiset."

Lisää yksityiskohtaista palautetta aiemmista kursseista


Aiheina ovat mm. ensivaikutelma, itsevarmuus, keskustelun avaus, tutustuminen paremmin, flirttailu ja verkostoituminen. Jos et pidä kurssia hauskana ja hyödyllisenä, saat mukisematta rahasi takaisin.

Lisätietoja, tarkemmat aikataulut ja ilmoittautuminen:
http://www.jaanmurtajat.fi/#!avoimet-kurssit/c14w7Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaidoista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos pointterista OkCupidiin, vaikuttaa hyvältä deittisivustolta.

Karla Nieminen kirjoitti...

Ole hyvä! Toivottavasti löydät sitä kautta mukavaa seuraa ja uusia kokemuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Lisävinkki:

Myös Couchsurfing-sivuston eri Suomen kaupunkien ryhmät ovat melko aktiivisia ja sopivat myös toisiin suomalaisiin tutustumiseen.
https://www.couchsurfing.org/n/places/helsinki-finland

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...