Kehity sellaiseksi kuin haluat: Haastattelu: Miten toimit ryhmässä Andy?

1. lokakuuta 2013

Haastattelu: Miten toimit ryhmässä Andy?


Tervetuloa lukemaan tämän blogin ensimmäistä haastattelua! Haastateltava Andy Hopi on valmentajayhteisö Coach CENTRE:n, Tekijäakatemian sekä Täysii-seminaarin perustaja.


Andy on toiminut valmentajana monissa erilaisissa tilanteissa urheilun ja liiketoiminnan puolella, ja on kone innostamaan ihmisiä mukaan projekteihinsa. Vaikka Andy on ihmisten kanssa taitava verkostoituja, niin kiinnostavasti hän toimii usein mielellään myös yksin. Haastattelun lopusta löydät tietoa ja tarjouksen Andyn uusimmasta kurssista.



 
Andy Hopi, pidätkö ryhmässä asioiden tekemisestä? Millaisissa tilanteissa ja milloin et? 

Ryhmässä on mukava keskustella, ideoida, jakaa kokemuksia ja oppia. Kuitenkin kun toimintaan tulee mukaan vastuun käsite, hoidan asiat mielelläni yksin. Jaettu vastuu kun ei ole kenenkään vastuu. Itselläni on usein myös selkeä näkemys siitä, miten asiat kannattaa hoitaa, ja itse täyden vastuun kantamalla saan tehdä asiat haluamallani tavallani.

Vanha sananlasku sanoo, että jos haluat edetä nopeasti, kulje yksin, mutta jos haluat edetä pitkälle, kulje porukassa. Itse haluan yleensä edetä niin nopeasti, ettei ryhmässä toimiminen aina vie tärkeänä kokemaani asiaa tarpeeksi vauhdikkaasti eteenpäin. Pystyn toki tällöinkin toimimaan ryhmässä, mutta tällaisina hetkinä kyseenalaistan sitä, kannattaako minun olla mukana kyseisessä ryhmässä, jossakin toisessa ryhmässä vai tehdä juttu kokonaan yksin. 


Kun sinulla on jokin idea suuremmalle joukolle, niin miten sitten lähdet esittämään sitä? 

Yleensä pyrin tekemään ideasta tarpeeksi valmiin pohjaesityksen. Jos esitän vain jonkin avoimen kysymyksen, on muiden vaikea tarttua siihen. Jos taas esitän liian valmiin idean, hyväksyvät monet sen kyseenalaistamatta. Tarpeeksi valmis, mutta sopivasti keskeneräinen pohjaesitys herättää yleensä eniten keskustelua, nostaen samalla esiin monia hyviä ideoita jatkojalostusta varten. Tällöin prosessi myös osallistaa muita, tarjoten heille mahdollisuuden vaikuttaa toteutettavaan versioon.


Oletko aina ryhmässä johtajatyyppi ja johtajan roolissa? 

En niinkään pidä johtamisesta, vaan johtajuudesta. Johtajuudessa ei ole johtajaa ja alaista, vaan johtaja ja johdettava. Ihmiset ovat samanarvoisia, mutta heillä on erilaiset roolit, joita molempia tarvitaan toimivassa johtajuudessa. Jos johtajuutta ei ilmene tarpeeksi, päädyn usein johtajan rooliin omasta halustani tai muiden pyynnöstä. 


Miten sitten luot hyvää fiilistä projektiporukassa?

Oma tapani olla on yleensä aika rauhallinen. Pyrin vain olemaan mahdollisimman hyvin läsnä hetkessä ja kuuntelemaan ihmisiä. Pyrin luomaan olosuhteet, joissa ihmiset voivat olla helpommin ja vapaammin. Yleensä kaikki tarpeellinen seuraa tästä automaattisesti.


Mistä muuten löydät kaikki kaverit, asiakkaat ja yhteistyökumppanit?

Olen kertonut omista ajatuksistani blogeissa, videoilla ja tapahtumissa. Näin samoista asioista kiinnostuneet ihmiset ovat osanneet ottaa yhteyttä. Asioista kirjoittaminen ja ääneen puhuminen on myös auttanut kehittämään projektejani sekä tiivistämään ne ytimekkäämmin. Näin olen pystynyt myös pohtimaan selkeämmin, ketkä voisivat olla kiinnostuneita yhteistyöstä sekä lähestymään heitä mahdollisimman valmiilla ja toteuttamiskelpoisilla ehdotuksilla. 




Mitkä ovat olleet sinulle suurimmat opit juhlien tai tapahtumien järjestämisessä?  

  1. Tavoita oikeat ihmiset. Koska ihmiset luovat tapahtumat, on tapahtumien laatu usein kiinni osallistujista. 
  2. Luo otolliset olosuhteet. Tapahtuman puitteiden on hyvä olla kunnossa. Niiden ei tarvitse ylittää odotuksia, mutta puutteita ei tulisi olla. 
  3. Huolehdi ihmisistä. Tarkkaile onko joku ilman seuraa ja mene juttelemaan hänelle tai tutustuta hänen johonkin toiseen henkilöön.


Kun menet uuteen porukkaan, niin miten vältät ulkopuoliseksi jäämisen? 

Oma tyylini on yleensä se, että etsin yhden henkilön, jonka kanssa omat kiinnostuksenkohteeni ovat linjassa. Jos yrittää tehdä vaikutuksen kaikkiin, ei välttämättä tee vaikutusta keneenkään. Kannattaa siis olla oma itsensä ja aloittaa luonteva keskustelu jonkun kanssa. Kun tulet juttuun yhdenkin ihmisen kanssa, et enää ole ulkopuolinen tässä uudessa porukassa. Tämän uuden tuttavuuden kautta sinun on taas luonteva tutustua muihin, jotka hän tuntee entuudestaan.


Onko jonkun tyyppisiä ihmisiä, keiden kanssa et halua toimia? Miten sanot sen heille?

Viime aikoina olen priorisoinut todella tarkkaan omaa ajankäyttöäni. Jos oma toimintani lähtee rönsyilemään, ei se tuota potentiaalista arvoaan. Jos en näe tärkeänä tavata jotain henkilöä, pyrin esittämään asiani niin, että hän ymmärtäisi näkökulmani. En kuitenkaan niinkään ajattele, kenen kanssa en halua toimia, vaan kenen kanssa haluan toimia: energisten, aikaansaavien ja positiivisten ihmisten kanssa. Valitessani kenen kanssa toimin, suljen automaattisesti muut henkilöt ulkopuolelle. 


Mitä vinkkejä annat muiden innostamiseen jollekin hänen omaan projektiinsa liittyen? 

Kun itse olet innostunut projektista, tarttuu se muihinkin. Anna muille vapautta ideoida, jolloin he ovat usein myös valmiita ottamaan vastuuta keksimästään ideasta. Anna heille tunnustusta ja kehu heidän panostaan. Kiitä heitä idean antamisesta itseisarvollisesti, vaikka juuri tuo kyseinen idea ei olisikaan toteuttamiskelpoinen tai uusi. Kun he huomaavat, että arvostat heidän ideointiaan, ovat he valmiita seuraavallakin kerralla kantamaan kortensa kekoon ideoinnissa. Ja tuo seuraava idea voikin olla juuri se kuningasidea! 

Suuri oivallukseni muista ihmisistä on: Eniten parasta ovat ihmiset! :)


Kiitos Andy!

Tämän blogin lukijana saat 50 euron alennuksen osallistuessasi Andyn tekemisen meininkiä elämääsi tuovalle Tekijäakatemia-verkkokurssille. Etu on voimassa 20.10.2013 klo 24:00 asti ja saat edun käyttämällä koodia JÄÄNMURTAJAT. Voit katsoa lukea lisää kurssista Tekijäakatemia-sivustolla.



P.S. Jäänmurtajat on näkynyt viime aikoina muissakin blogeissa:



Blog Centre: Miksi suosittelen blogin kirjoittamista

 
Alaks olee: Nauti anteliaisuudesta




Täysii-seminaari: Hyvä nöyryys tuo hyvinvointia

 




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Ihmissuhdetaitokursseista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...