Kehity sellaiseksi kuin haluat: Oleta positiivinen ensivaikutelma

28. joulukuuta 2011

Oleta positiivinen ensivaikutelma



Les Giblin:
How to Have Confidence and
Power in Dealing with People

Sinä itse päätät, millaisen ensivaikutelman annat eli millainen suhteesi johonkin henkilöön tulee olemaan. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saat, kun osaat olettaa positiivisen kohtaamisen. Hienosti aiheesta kirjoittaa Les Giblin kirjassaan How to Have Confidence and Power in Dealing with People.

Ensivaikutelma sinusta syntyy nopeasti keskustelukumppanillesi, se määrää paljon suhteestanne ja sitä on hyvin hankala muuttaa. Kaikkien tämän kirjoituksen vinkkien ydin on päätös antaa positiivinen ensivaikutelma. Puhun ensin siitä, kuinka valtavasti muut uskovat sinua. Sitten siitä, mitä kamalaa negatiivisuudella saa aikaan ja lopuksi positiivisuuden hyödyistä.



Ihmiset ovat apinoita 

Olemme kaikki hyväksyntää hakevia laumaeläimiä. Kopioimme valtavasti muita, tietoisesti ja tiedostamattamme, jotta käyttäytyisimme yleisesti hyväksytyllä tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että usein muut kopioivat sinua. Sinusta saattaa tuntua välillä siltä, että olet ihan yksin, erilainen ja surkea, ja muut ovat hienoja sekä päteviä ihmisiä, joista kannattaa ottaa mallia. Muut ihmiset kuitenkin ajattelevat usein aivan samalla tavalla ja ottavat mallia Sinusta. Siksi on hyvin tärkeää, millaisen mallin Sinä annat heille kopioitavaksi.


You evil, me evil...
Jos menet tilanteeseen epävarmasti, niin oletettavasti keskustelukumppanisi ottaa myös epävarman asenteen. Jos sinä et usko tilanteen vilpittömyyteen, hauskuuteen ja onnistumiseen, niin miksi hänen kannattaisi uskoa?

Jos sinä puhut uudelle työtutuillesi persoonattoman jäykästi ja pelkkää jargonia (turhaa business-sanastoa), niin miksi hän olisi seurassasi rento, välittävä ja aito?



Negatiivisuus - varma tie tappioon 

Jos olet alistuva tai pyytelet anteeksi omaa olemassaoloasi, niin kerrot toiselle olevasi arvoton. Keskustelukumppanisi ajattelee silloin, tietoisesti tai tiedostamattaan, että sinä olet turhaa seuraa tai vähintäänkin epäilyttävä. Omakuvasi ja itsetuntosi on totta, koska muut imevät sen osaksi omaa käsitystään sinusta.

"No one can make you feel inferior without your consent."  - Eleanor Roosevelt


Toinen huono asia negatiivisuudessa on sen pysyvyys. Jos aloitat kohtaamisen tylsästi, vähättelevästi tai vaikka todella ujosti, niin asetelmaa on hankalaa kääntää mukavammaksi. Olet aloittanut näytelmän, jota muut pyrkivät jatkamaan. Jos et heti ole aktiivinen ja mukana keskustelussa, niin sinun oletetaan olevan aina passiivisesti taka-alalla. Vaikka yrittäisit muuttaa tilannetta, niin muut saattavat vaivihkaa laittaa sinut takaisin paikallesi taka-alalle.

Lisäksi, negatiiviset ihmiset ovat surkeaa seuraa. Jos he juoruavat kanssasi muista, niin he juoruavat myös muiden kanssa sinusta. Juhlatunnelmaakaan ei koskaan nosta kattoon marina siitä, kuinka kaikki on huonosti ja muiden vika. Ja jos haukut jatkuvasti puolisoasi tai työtäsi, annat itsestäsi huonon kuvan: Miksi oikein olette vielä yhdessä tai miksi et ole jaksanut etsiä uutta työtä? 


Hyvä tyyppi osaa suhtautua ymmärtäväisesti myös erilaisiin ihmisiin ja jopa kilpailijoihinsa. Kuten Dale Carnegie sanoi: "Never criticize, complain or contempt" ja itse lisään perään vielä correct. Aina löytyy parempi tapa ilmaista asia.





"Positiivisuus on perseestä"  = ikuisen epäonnistujan motto 

Kaikki haluavat pitää hauskaa. Kaikki haluavat mielenkiintoisia, ongelmattomia keskusteluja. Kaikki eivät vain uskalla tehdä aloitetta niihin. Olemalla aloitteellinen ja positiivinen pääset pitkälle.


"Jee!" "Jee? Jee!" "Jee jee!"
Kun otat positiivisen ja avoimen asenteen heti aluksi, annat toiselle luvan pitää hauskaa ilman stressiä. Hänen ei tarvitse miettiä, onko nyt jotenkin väärin ja noloa olla innoissaan ja iloinen, kun sinä jo olet sellainen, ennen häntä.

Oleta, että toinen innostuu ehdotuksestasi. Oleta, että annat hyvän ensivaikutelman ja hän pitää sinusta. Oleta, että keskustelustanne tulee mielenkiintoinen ja mukava molemmille. Älä kysy mahdollisista ongelmista, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Oleta, ettei niitä ole. Kun kaksi ihmistä olettavat positiivisen lopputuloksen, on hyvin hankala epäonnistua.



Tämä positiivisen ensivaikutelman ja lopputuloksen olettamisen taito ei ole helppo oppia, koska kaikkialla ja koko ajan jokainen kohtaa epäonnistumisia. Tämä taito on todella arvokas ja hauska, joten harjoittelu kannattaa. Ota hyvä rooli, ja fake it till you make it!



P.S. Muista myös nämä: Paras tapa antaa hyvä ensivaikutelma ei ole olla kiinnostava, vaan kiinnostunut. Paras tapa antaa hyvä ensivaikutelma ei ole olla huikean upea ja pätevä, vaan saada toinen osapuoli tuntemaan itsensä hienoksi ihmiseksi.



P.P.S. Lisätietoja Jäänmurtajat-kursseista ja -luennoista löydät täältä:
http://www.jaanmurtajat.fi/#!palvelut/cpt6
 



Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Jos sinä puhut uudelle työtutuillesi persoonattoman jäykästi ja pelkkää jargonia (turhaa business-sanastoa), niin miksi hän olisi seurassasi rento, välittävä ja aito?"

Tämän olen huomannut että ihmiset kopioivat toisiaan. Haluaisinko olla rennompi ja aidompi, no totta hemmetissä, mutta se ei vaan onnistu tuosta vaan. Olen koko elämäni yrittänyt muuttua tästä viallisesta perusluonteestani, josta ihmiset eivät pidä. Rentojen ja iloisten ihmisten seurassa viihdyn, ja yritän parhaani mukaan olla sitä. Tervehdin, hymyilen ja yritän puhua, mutta en vain jaksa sitä loputtomiin. Olet varmaan kuullut introventti- ja ekstrovertti-luonteiden eroista. Maailmassa suositaan ekstrovertin ominaisuuksia, joten introverteilla on vaikeaa.

Karla Nieminen kirjoitti...

Totta, että käytöksen muuttaminen ei ole nopeaa puuhaa. Ensimmäinen askel on ymmärtää, että omalla käytöksellä on väliä ja että sitä voi muuttaa.

Mielestäni jokainen saa olla juuri niin introvertti kuin haluaa, mutta mikäli haluaa muuttua ja oppia uusia tapoja käyttäytyä, niin se on mahdollista. Itse olen perusluonteeltani enemmän introvertti kuin ekstrovertti, mutta olen halunnut oppia ekstrovertimpää käyttäytymistä ja monelta osin onnistunut siinä. Esimerkiksi tuo puhumisesta ja hymyilemisestä nauttiminen on tullut pikkuhiljaa, kun olen sitä harjoitellessani huomannut, mitä kaikkea kivaa sillä saa aikaan ja kuinka helppoa se voi olla.

Jos haluat johonkin tiettyyn asiaan konkreettisia harjoitteluvinkkejä tai muuten keskustella aiheesta, niin laita vaikka mailia: karla@jaanmurtajat.fi

Anonyymi kirjoitti...

OK, paljon kiitos Karla. olisi hienoa jos voisit tsempata sähköpostin välityksellä. Kirjoitan heti kun ehdin.

Anonyymi kirjoitti...

Aluksi, kiitos loistavasta blogistasi! Korostat usein teksteissäsi ensivaikutelman tärkeyttä ja pysyvyyttä. Ja sitä, että se jää ihmisille ikuisiksi ajoiksi takaraivoon. Jossain youtube-videossa ehdotit jopa jotain sen suuntaista, että jos menee antamaan itsestään huonon ensivaikutelman, ei kyseiseen ihmissuhteeseen kannata myöhemminkään välttämättä enää koittaa panostaa, ellei ole aivan pakko (kuten esim. anopin tapaaminen ensimmäistä kertaa ja huonon ensivaikutelman antaminen...).

Varmasti tässä on hyvin paljon totta (ja rehellisyys on näissä asioissa tärkeää!), mutta ainakin tällaisen ujon korvaan kuulostaa aika armottomalta ja suorituspaineita lisäävälltä ajattelutavalta. Kuinka sitä uskaltaisi mennä enää mihinkään mukaan jos näin ajattelisi!

Itselleni on käynyt monesti sillä tavalla, että olen jossakin uudessa seurassa antanut itsestäni aluksi mielestäni melkoisen ujon ja epävarman ensivaikutelman, mutta ajan kanssa tutustunut/hitsautunut porukkaan todella hyvin ja saanut monia hyviä kavereita :)

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos kiitoksista ja kommentista! Hyvä pointti, että tuosta vinkistä voi olla myös tuollaista haittaa, että se lisää jännitystä. Täytyy muistaa jatkossa korostaa sitä, että ei se hyvän ensivaikutelman antaminen ole kovin vaikeaa eikä heti kannata vetää antamastaan vaikutelmasta mitään johtopäätöksiä (usein olemme tässä itseämme kohtaan liian negatiivisia). Lisäksi ihmisiä riittää eli yritykset eivät lopu ikinä kesken eikä yhdestä huonosta ensivaikutelmasta ole haittaa.

Syy, miksi vinkki on mielestäni hyvä ja miksi sitä paljon sanon, on seuraava: Moni yksinäinen tai ihmissuhdetaitojaan treenaava viettää vuosi toisensa jälkeen aikansa ihmisten seurassa, jotka eivät syystä x pidä hänestä. Usein kyseessä ei ole mikään vika, vaan he ovat vain erilaisia ihmisiä tai eriasioista kiinnostuneita. Tai sitten niillä ihmisillä, joiden kanssa on päätynyt aikaansa viettämään, ei ole ystävällinen asenne tai mukavat ihmissuhdetaidot. Näissä tilanteissa kannattaisi ehdottomasti etsiä uutta seuraa eikä jankata samoissa porukoissa yrittäen parantaa antamaansa vaikutelmaa.

Uuteen porukkaan menemisessä korostan aina: Pysy mukana! Vasta 3 kerran jälkeen voi oikeastaan tietää, millainen porukka on ja millaisen vaikutelman on antanut. Ujo tai epävarma vaikutelma ei välttämättä ole huono ensivaikutelma. Näissä lisää aiheesta:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2013/08/case-back-2-school-or-work-or-any-group.html
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2011/10/kolmas-pyora-4ever.html

Mukavaa kesän jatkoa!

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...