Kehity sellaiseksi kuin haluat: Vieraskynä: "Oletko itsesi pahin vihollinen?" & ihmissuhdetaitokurssi 2020

21. helmikuuta 2020

Vieraskynä: "Oletko itsesi pahin vihollinen?" & ihmissuhdetaitokurssi 2020


Oletko koskaan tavannut ihmisen, jota ihailet? Ihmisen, jonka pelkkä olemus suoranaisesti hehkuu? Haluaisit ehkä oppia tuntemaan hänet paremmin. Motiivina voi olla taloudelliset syyt, oppiminen tai vaikka mahdollinen parisuhde. Tällaisen ihmisen lähestyminen voi kuitenkin aiheuttaa ramppikuumetta. Etenkin, jos kyseinen henkilö omaa silmissäsi korkean statuksen tai jonkun muun ihailua herättävän ominaisuuden.

Edellä kuvatun tilanteen seurauksena monet alkavat epäillä itseään. Minä-puhe alkaa kehittämään perusteluja omalle alemmuudelle:

  • Mitä minä muka voin hänelle tarjota?
  • En ole tarpeeksi komea/kaunis.
  • En ole tarpeeksi hauska.
  • Hän on paljon kokeneempi ja taitavampi kuin minä.
  • Miksi hän nyt minun kanssani haluaisi olla.
  • Hänelle on tärkeämpää ajankäyttöä kuin minun kanssani juttelu...

Tuttuja ajatuksia? Älä huoli. Ihmismieli on luonnoltaan pessimistinen. Se on viritetty suojelemaan meitä ja välttämään uusia tilanteita. Tämä on pitänyt meidät turvassa aikana, jolloin selviytymisemme on ollut epävarmempaa ja kaikki tuntematon oikeasti vaarallista.

Nykyään vaaraa ei usein ole, mutta vanha sisäinen asetus elää meissä edelleen. Tämän ymmärtämällä ja minä-puhettamme tarkkailemalla voimme alkaa päästää irti negatiivisista olettamuksista ja siten nähdä itsemme uudessa valossa. Pessimistiset minä-puheen premissit muuttuvat rakentavimmiksi tai katoavat kokonaan. Ja juuri tämä itsensä hyväksyminen ja arvostaminen on se, mikä saa myös vastapuolen nauttimaan seurastasi. Kaikki lähtee siitä miten kohtelet itseäsi.


Okei, myönnetään, helpommin sanottu kuin tehty. Itsensä syvempi arvostaminen on usein pitkä ja kivinen tie, jossa maali on onneksi täysin sen arvoinen. Matka vaatii ponnistelua, mukautumiskykyä ja tilannetajua. Voin auttaa sinut alkuun viidellä vinkillä, joiden kautta voit askel askeleelta kehittää arvostusta itseäsi kohtaan ja sosiaalisia taitoja.Jotkut ihmiset tuntuvat säteilevän... (Photo by Jill Wellington)


1. Ole rohkea ja yritä
 

Ensimmäinen ja välttämätön askel kohti ihmissuhdetaitojen kehittämistä ja uusiin ihmisiin tutustumista. Vaikea kaunistella sen enempää. Jos ei tee mitään, niin mitään ei todellisuudessa tapahdu. Tätä helpottaa se, että aloittaa pienistä askelista. Runsaasti käytännön vinkkejä tähän löydät Karla Niemisen Olet hyvä tyyppi -ihmissuhdetaito-oppaasta. 


2. Tarkkaile ja hengitä

Lähestyessäsi toista ihmistä hengitys tihenee, kädet alkavat hiota ja mieli laukkaa. Huomaa tämä, ja pyri hengittämään rauhallisemmin. Voit ajan myötä alkaa päästää jännityksestä irti. Hengitys on yksinkertainen ja erinomainen työkalu tunteiden hallintaan. Tasainen ja rauhallinen hengitys rytmi juurruttaa sinut ja vähentää itse luotua stressiä.
 


3. Reflektoi (sopivasti)

Vaikka pääpaino on käytännössä, kannattaa tilanteita tutkia hieman myös jälkikäteen. Reflektointi auttaa sinua ymmärtämään reaktioitasi ja niiden juuria syvemmin. Miltä kehossani tuntui? Mitä ajatuksia heräsi? Mitä tilanteessa todella tapahtui ja mikä esimerkiksi toisen ajatuksista oli omaa kuvitelmaa? Asioiden ylöskirjaaminen ja/tai niistä keskusteleminen helpottaa jännitystä tulevaisuudessa ja edesauttaa läsnäoloa.4. Kaikki ovat vain ihmisiä
 

Muista, että ihminen, jota lähestyt, on myös vain ihminen. Hänen keskittymisensä on omassa toiminnassaan, eikä hän välitä sinun mahdollisista pikkumokistasi. Vaikka hän huomaisikin jonkun mokan, niin se ei ole hänelle kiinnostava tai tärkeä asia ja unohtuu nopeasti. Ihmiset ovat yleensä myös innokkaita auttamaan toisiaan eivätkä tuomitse pikkuvirheitä. Tämän ymmärtäminen auttaa sinua lähestymään tilanteita kepeämmin ja huolettomammin.


Siinä tavoitetta kerrakseen. (Photo by Annie Spratt)
 

5. Pitkäjänteisyys auttaa
 

Elämä ja kehitys ihmissuhdetaidoissa on maratoni, ei sprintti. Älä oleta olevasi mestari parin kerran jälkeen. Yritä uudestaan. Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina. Joka asia helpottuu, kun sen on tehnyt 20 tai 100 kertaa.

 

Jos mietit mistä löydät inspiroivia uusia ihmisiä, joihin tutustua, käy lukemassa Jevgeni Särjen vieraskynäpostaus: Täältä löydät itsellesi seuraa. Älä kuitenkaan lukemisen keskellä unohda käytäntöä. Suurin uhka sosiaalisten taitojen kehittämiselle on jäädä jumiin teoriaan & analysointiin ja olla koskaan aloittamatta. 

Toukokuussa 2020 järjestetään myös pitkästä aikaa Jäänmurtajat-ihmissuhdetaitokurssi. Käytännöllinen ja pidetty kurssi on viikonloppuna, ja sisältää aiheet ensivaikutelma, itsevarmuus, keskustelun avaus, keskustelutaidot, flirttailu sekä tutustuminen. Kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä.

Voit lukea lisätiedot ja ilmoittautua täällä:
https://www.jaanmurtajat.fi/avoimet-kurssit 


Onnea matkaan ja aurinkoista alkavaa kevättä,


Tuure Manninen

https://tuuremanninen.comYrityksestä ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

6 kommenttia:

Martti Ilvesmäki kirjoitti...

Loistava kirjoitus tärkeästä aiheesta! Etenkin kohta 5 on tärkeä itselleen ankarille ihmisille - muutos ei tapahdu sormia napsauttamalla vaikka näin toivoisi.

Usein kun lukee sisäisen puheen kehittämisestä törmää ongelmaan, että vinkit ovat hankalia käytännössä. Ainakin insinööriajattelutavan omaaville. Esim. ajattele positiivisesti on hankalampi toteuttaa kuin keskustelun avaaminen tuntemattoman henkilön kanssa, koska jälkimmäisen tavoitteen voi suoraan mitata (aloitin tänään keskustelun kahden henkilön kanssa).

Törmäsin hiljattain mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa käytiin läpi kentiesä käytänöllisin vinkki sisäisen puheen kehittämiseen josta olen kuullut. Artikkeli löytyy täältä: https://www.psychologytoday.com/us/blog/theory-knowledge/201610/turn-your-critical-and-controlling-inner-voice-calm-mo

Ideana on keskittyä havainoimmaan sisäistä puhetta ja systemaattisesti pikku hiljaa kehittää sitä itselleen armollisemmaksi. Englanniksi systeemi on lyhennetty C.A.L.M MO (Curious, Acceptance, Loving compassion, Motivated to learn and grow - Mode of Operation). Karkeasti suomennettuna Utelias, Hyväksyvä, Myötätuntoinen ja Motivoitunut Toimintatapa (suomennettu lyhenne UHMM TT ei valitettavasati kuulosta yhtä sulavalta kuin englannin CALM MO).

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos kommentista ja linkkivinkistä Martti.

Kiinnostava varsinkin tuo artikkelin malli muuttaa sisäistä puhetta positiivisemmaksi pikkuhiljaa, koska senhän tietää, että ei se ainakaan nopeasti tapahdu. :D

Anonyymi kirjoitti...

Kaiken tämän itsensä kehittämisen keskellä: kuinka olla hahmottamatta maailmaa liikaa "sosiaalisten hierarkioiden" kautta, jossa kaikki ovat enemmän tai vähemmän toistensa kilpailijoita?

Itsellä liikaa tietynlaisia "how to be alfa man"-videoita taustalla, joka on alkanut vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan ihan liian vahvasti.

Olisi kivempaa ajatella, että ihmiset haluaa toisilleen hyvää, eikä oma sosiaalinen menestys ole toisilta pois. Miten itse kouluttajana ajattelet?

Karla Nieminen kirjoitti...

Hei Nimetön,

Kiitos kommentista. Kirjassani www.olethyvatyyppi.fi on tästä asiaa, mm. oma kappaleensa "Kenestä kannattaa ottaa mallia".

Lyhyesti sanottuna oma näkökulmani on juurikin se, että kannattaa etsiä porukoita ja ihmisiä, jotka haluavat toisilleen hyvää eivätkä keskity kilpailuun tai sosiaaliseen kiipimiseen. Tällaisia on tosiaan olemassa, vaikka joskus voi tuntua muulta, jos esim. juurikin on ollut paljon porukoissa, joissa sosiaalista kilpailua ja oman edun tavoittelua korostetaan. :) On paljon mukavampaa, kun voi auttaa muita ja iloita omista saavutuksistaan ilman jatkuvaa pelkoa siitä, että joku puukottaa selkään tai miettii vain omia sosiaalisia pelejään.

Mukavaa kesää!

Anonyymi kirjoitti...

Hei ja kiitos vastauksesta! Itsellä on paljon myös positiivisia kokemuksia. Ehkä enemmän häiritsee vain se ajatus, että ihmiset taitaa poikkeuksetta aina luonnostaan (mukavassakin porukassa) muodostaa sosiaalisen hierarkian, jossa osa on jollakin tapaa alempana ja osa ylempänä �� Nokkimisjärjestys kuin kanoilla tai millä tahansa laumaeläimillä ��

Karla Nieminen kirjoitti...

Hieno juttu, että sinulla on myös positiivisia kokemuksia. Omien kokemuksieni mukaan siinä on tosiaan isoja eroja kuinka paljon ja mihin hierarkioihin eri porukoissa keskitytään. Jonkunlainen arvojärjestyksen jäsentäminen lienee tosiaan ihmisille luonnollista, mutta aika vähäiseen rooliin se onneksi hyvässä porukassa jää (ja periaate arvostukseen voi olla esim. muiden auttaminen, ei vaikka raha, suosittuus tai hyvä ulkonäkö).

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...