Kehity sellaiseksi kuin haluat: Unohda isi ja ole itsevarma

25. toukokuuta 2012

Unohda isi ja ole itsevarma


Armeijassa kuulema opetetaan antamaan itsevarma vaikutelma. Moni ei kuitenkaan ole käynyt armeijaa tai oppinut sieltä pätevää vaikutelmaa, joten tässä kirjoituksessa 6 vinkkiä siihen. 



On mukavaa osata antaa itsevarma vaikutelma, koska silloin asiat tapahtuvat sujuvammin ja sinua kuunnellaan. Voit olla sisimmässäsi hyvinkin itsevarma, mutta se ei välttämättä välity muille ja sen vuoksi he eivät uskalla ottaa ehdotuksiasi vakavasti. Vinkit ovat kaikille sukupuolille sopivasta kirjasta Nice Girls Don't Get the Corner Office: 101 Unconscious Mistakes Women Make That Sabotage Their Careers (Lois P. Frankel), suomeksi Kiltti tyttö ei pääse pomoksi - 101 tapaa hävitä miehelle.


Huom. Pätevällä tarkoitan ihmistä, joka tuntuu tietävän mitä tekee, uskaltaa tehdä virheitä ja on ystävällinen, rohkea sekä itsevarma. Pätemistä eli oman ylivertaisuuden toitottamista ja muiden virheiden korjaamista ei kaipaa kukaan. Älä ole sellainen.




Jonkun isi sotimassa. Kuva: The U. S. Army



1. Unohda isi



Käytin ennen ihan liikaa konditionaalia. Konditionaali tarkoittaa isi:n lisäämistä verbiin. Esimerkiksi konditionaalissa kysyt "Mentäisiinkö puistoon?" vs. ilman konditionaalia "Mennäänkö puistoon?". Konditionaalin jatkuva viljely saa sinut näyttämään siltä, ettet ole varma mistään. Kun luin tämän vinkin, kävin läpi joitakin sähköpostejani, kauhistuin ja muutin sen seurauksena kirjoitustapaani. Asiat sujuvat paremmin, kun kirjoitat esimerkiksi "Ehdotan, että tapaamme tiistaina. Lähetätkö minulle vastauksen maanantaihin mennessä?" etkä "Ehdottaisin, että tapaisimme tiistaina. Lähettäisitkö minulle vastauksen maanantaihin mennessä? Jooko pliis?"





2. Aikuisilla on sukunimi ja aikuiset eivät höpötä nopeasti


Esittele itsesi sanomalla hitaasti ja selvästi sekä etunimesi että sukunimesi. Lapsista puhutaan vain etunimillä tai lempinimillä. Monet puhuvat nopeasti erityisesti nimensä, koska nimi koetaan todella henkilökohtaiseksi. Hidasta, jotta vastapuoli kuulee nimesi kunnolla ja jäät mieleen. 


Jos olet taipuvainen nopeaan puheeseen, niin tiedosta, että se antaa heti epäpätevän vaikutelman. Nopeasti höpöttävästä jää monelle vaikutelma, ettei puhuja itsekään pidä sanomaansa kuulemisen arvoisena. Jos sinusta tuntuu, ettet ehdi hitaasti sanoa kaikkea haluamaasi, niin opettele tiivistämään. Älä selittele, kysele, pehmennä ja perustele minuuttitolkulla. Kaikkea aiheeseen liittyvää ei tarvitse kertoa. Short sounds confident.




3. Ota tilaa ja kirjoita isolla käsialalla


Jos istut sykkyrällä ja allekirjoituksesi on puoli senttiä korkea, näyttää siltä, että anteeksipyytelet olemassaoloasi. Käytä käsiäsi tehostamaan energistä puhettasi. Venyttele välillä tilaa vievästi. Kun pidät esityksiä, käytä kädessä pidettävää mikrofonia ja kävele hieman. Ota myös ilmatilaa: opettele puhumaan ensimmäisten joukossa tilanteessa kuin tilanteessa. Jos sinulla ei ole sanottavaa, niin voit kysyä toisten juttuihin tarkennusta tai tukea niitä.




Onkohan tässä jonkun allekirjoitus vai kulkiko paperin yli kärpänen?
Kuva: Lizbeth*King




4. Kunnioitetuilla JA pidetyillä on hauskinta



Monet keskittyvät oman hyvinvointinsa kannalta liikaa joko kaikkien kanssa kaveeraamiseen ja kynnysmattoiluun tai sitten suorittamiseen ja oman täydellisyyden tavoitteluun. Jos/Kun haluat nauttia elämästäsi, kannattaa usein etsiä keskitietä näiden kahden väliltä. Toisaalta on hyvä tehdä itse päätöksiä ja olla ylpeä kyvyistään, mutta toisaalta taas kannattaa näyttää muille inhimillinen puolensa ja ottaa muut huomioon. Et voi tukea muita ennen kuin tuet itseäsi ja toisaalta taas elämä on harvasta ihmisestä hauskaa kylmää kovanaamaa esittäen.




5. On hyvin vähän tyhmiä kysymyksiä


Kysymällä oppii. Jos sinä mietit jotakin, niin oletettavasti miettivät monet muutkin. On usein parempi kysyä, kun kuluttaa aikaa epäselvän asian miettimiseen. Jos kysymyksesi koskettaa muitakin tilanteen ihmisiä, niin kysy se. Mikäli se on jokin henkilökohtainen kysymys, niin kysy se tilaisuuden jälkeen.  On ihanaa, kun joku kysyy jonkin kaikkia askarruttavan kysymyksen. On parempi kysyä ystävällisesti ja oppia kuin nököttää hiljaa viisaan näköisenä tilanteesta toiseen.




6. Kyseenalaista kaikki, ainakin mielessäsi


Muut ihmiset ovat usein ihan yhtä tyhmiä kuin sinäkin. Mieti kaikista tehtävistä, ovatko ne tarpeellisia tai miten ne voisi tehdä paremmin kuin on ehdotettu. Älä tee kaikkea juuri niin kuin on pyydetty. Usein johonkin yksityiskohtaan tai sääntöön ei ole mitään järkevää syytä ja voit saada paljon paremman lopputuloksen jollakin toisella tavalla. Asiat muuttuvat ja säännöt joustavat. Lukkoon lyödyt päätökset kumotaan yllättävän usein ja moneen paikkaan hyväksytään DL:n jälkeen palautetut hakemukset.




Osaat monia asioita paremmin kuin esimerkiksi nämä ihmiset.
Kuva: Jerry Nadler


Toivottavasti saat näillä vinkeillä hyvät ehdotuksesi paremmin kuuluviin! 





P.S. Kesäkuun ihmissuhdetaidot-kursseilla Kampissa on vielä tilaa. Tule mukaan: 
http://www.jaanmurtajat.fi


Sivuilta löydät mm. kurssin sisällön ja osallistujien palautetta. 




Täältä voi voit lukea artikkelin minusta ja Jäänmurtajista EU:n yrittäjyysvuoden sivuilta:
http://www.eer2012.fi/fi/yrittajyystarinat/189-1652012-kehity-sellaiseksi-kuin-haluat-jaanmurtajat-oy




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


13 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

"Esittele itsesi sanomalla hitaasti ja selvästi sekä etunimesi että sukunimesi." Tämä pitää paikkansa erityisesti puhelimessa. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että joutuu kysymään nimen ja firman nimen uudestaan vain koska puhelun alussa on kohinan sekaista mokellusta.

Muutenkin hyviä neuvoja. Mutta ainakaan itselleni ei opetettu armeijassa itsevarman vaikutelman antamista :-).

Karla Nieminen kirjoitti...

Se on myös kovin hankalaa, jos joku itsepintaisesti toistaa oman nimensä hiljaa ja supernopeasti eikä sen kysyminen useaan kertaankaan silloin auta kuulemisessa.

Armeijan laitoin juttuun, koska aina välillä kertoessani Lois. P. Frankelin kirjasta on joku todennut, että monet sen jutut ovat tuttuja armeijan koulutuksista. Ehkä se on ollut jokin harvinainen koulutus :)

Jevgeni Särki kirjoitti...

Mä muuten saatan syyllistyä tohon nimen nopeaan sanomiseen, mikä on paha varsinkin kun mun nimi ei ole ihan helpoimmasta päästä. Oon ehkä oppinut siihen että joka tapauksessa kysytään että "ai mikä se nimi olikaan" niin en ikään kuin vaivaudu sanomaan sitä ekalla kerralla kunnolla. Pitääpä kiinnittää huomiota.

Ja joo, ehkä jossain armeijan upseerikurssilla opetellaan näyttämään itsevarmoilta, mutta miehistöön kuuluvat selvisivät ainakin meillä helpoimmalla kun näyttivät nöyriltä ja epävarmoilta, ts. ohjattavissa olevilta.

Roosa kirjoitti...

Mikä siinä muuten onkin, että epävarmuuksissaan jää joskus sukunimi sanomatta? Täytyykin keskittyä selkeämpään ja hitaampaan artikulointiin! :)

Loisto kirjoitus jälleen!

Karla Nieminen kirjoitti...

Jep Jevgeni, kun nimen sanoo kerralla oikein, niin se saattaa mennä perille myös niille, jotka eivät uskalla kysyä. :p

Roosa: Kiitos! Ehkä itsestä tuntuu jotenkin hassulta esitellä itsensä etäisen ja virallisen kuuloisesti sukunimen kanssa. Tunnustan syyllistyväni tähän sukunimettömyyteen vähän väliä…

M kirjoitti...

Tuohon nimiasiaan vielä yksi juttu. Kannattaa sanoa nimensä nimenomaan etunimi+sukunimi, siis vaikka "Hei, olen Maija Möttönen" eikä Möttösen Maija.
Tunnustan, että syyllistyn itsekin tuohon että sanon nimeni hieman epäselvästi... Mulla on pitkä sukunimi ja jotenkin tuntuu että se täytyy sanoa mahdollisimman nopeasti. Mutta otan kyllä opikseni tästä ja alan esittelemään itseni paremmin. :)

Karla Nieminen kirjoitti...

Hieno juttu, jos tämän kirjoituksen vuoksi tulevaisuudessa ihmiset muistavat sinut ja nimesi paremmin :) Miksi muuten suosittelet sanomaan etunimen ennen sukunimeä? Itselläni ei ole asiaan erityistä mielipidettä, ainakaan vielä.

M kirjoitti...

Kirjotin nopeasti kommentin ja voisin näin jälkeenpäin lisätä lauseen alkuun "mun mielestä". :) En siis osaa antaa kunnollisia järkiperusteluita, vaikka itsekin sellaisia yleensä haluan, koska tämä perustuu mulla ihan tunteeseen.
Mun mielestä on asiallisempaa esitellä itsensä Maija Möttöseksi kuin Möttösen Maijaksi. Jos esim soitan verotoimistoon tai varaan hotellin, haluan kuulostaa asialliselta, enkä yrittää ystävystyä virkailijan kanssa. Mun mielestä se on asiallinen tapa, mutta ei kuitenkaan liian virallinen.
Kenenkään nimi ei (luultavasti) edes ole Möttösen Maija, niin miksi sitä muotoa pitäisi käyttää. En osta puhelinmyyjältä, joka aloittaa puhelun "Peltosen Mikko täällä Hesarista terve!" Se tuntuu jotenkin tunkeilevalta ja ylituttavalliselta.
Haluan antaa itsestäni asiallisen kuvan ja siksi esittelen itseni asiallisesti vieraille ihmisille.
Tää on mun mielipide ja eri mieltä saa olla. Oon aika huono selittämään kirjallisesti, koska jään miettimään sanamuotoja liian pitkäksi aikaa ja ajatus katoaa, joten saa kysyä jos en selittänyt/perustellut tarpeeksi hyvin. :)

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos perusteluista. Ainakin etunimi + sukunimi on tavallisempi kuin toisinpäin eikä tosiaan aiheuta mitään negatiivisia viboja esim. ylituttavallisuudesta. Hyvää kesää M!

M kirjoitti...

Kiitos, ja mukavaa kesää sullekin!

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkein ärsyttävin tapa puhelinmyyjillä on oman nimen käyttö heti alussa. Viimeksi minulle soittaneen herran omaa nimeä en edes kuullut.

"Moro Jarkko, oletko surffaillut netissä viimeaikoina? Tässä olis sulle Jarkko uusi satameganen nettiyhteys, voisit laittaa sulle Jarkko kuule tällasen tuleen, sopiiko?"

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Tuota kutsutaan timotteluksi, markkinointiguru Timo Rope haukkuu tämän suoraan USAsta kopsatun Suomeen sopimattoman tavan lyttyyn.

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos termistä timottelulle Vesa :) Se on tosiaan superärsyttävää ja siinä toisen nimen käyttö menee yli ja on ja tungettelevan tuntuista. Keskustelussa ja tutustuessa kannattaa mielestäni käyttää toisen nimeä, mutta ei vähän väliä toistuvasti vaan kohteliaasti toinen huomioiden, kerran tai kaksi.

Samasta aiheesta oli juttua tämän kirjoituksen kommenteissa:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2011/06/menestyvan-ihmisen-kahdeksan.html

Yksi asia, jonka puhelinmyyjät ovat poistaneet kokonaan muissa yhteyksissä mahdollisesti käytettävien kysymysten listalta on "Olisiko sinulle hetki aikaa?" Jos tuon erehtyy kysymään joltakin puhelinkeskustelun aluksi, niin saattaa saada ennen minkään muun sanomista vastaukseksi "En tilaa mitään!" ja luurin korvaan. Oma asenteeni asiaan on nykyään se, että jos henkilö vastaa, niin hänellä lienee hetki aikaa.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...