Kuinka pitää hauskaa juhlissa? Tästä kirjoituksesta löydät viisi vinkkiä siihen. Joka juhlissa ei voi millään olla hauskaa, mutta asiaan voi vaikuttaa paljon omalla käytöksellään. Syksy on erinomaista aikaa juhlille: edessä ovat niin fuksibileet kuin pikkujoulutkin.
Pienillä asioilla on paljon väliä, juhlissa viihtymisessäkin. Suosittu motivaatiopuhuja Anthony Robbins käyttää esimerkkinä pienten asioiden merkitykselle golfia: jos mailan pää on millin eri asennossa, niin pallo saattaa lentää satoja metrejä eri suuntaan. Juhlilla itsessään on suurta väliä, koska ne voivat olla erittäin hauskoja ja koska niissä tutustuu upeisiin tyyppeihin, joiden kautta voit löytää vaikka mitä mahdollisuuksia.
Ups, tähtäsin vasemmalle, ja oikeallehan se meni… Kuva: Fevi Yu |
1. Ota the Hauska Asenne
Juhlassa ei tarvitse olla kännissä, mutta juhlassa kannattaa olla virtuaalinen bilehattu päässä. Ota heti juhlan aluksi käyttöön se oikea asenne, jolla moni juhlailta tuntuu upealta. Hymyile ja juttele ihmisille. Toivo hyvää iltaa ja ole valmis tekemään töitä sen eteen. Jos sinulla ei ole hauskaa, niin siihen ei auta ainakaan murjottaminen. Aloita keskusteluja ihmisten kanssa ja ota kaikki mukaan. Tässä aiemmassa kirjoituksessa ("Nariseepa lattia = briliantti keskustelun avaus") vinkkejä yksinkertaisiin ja ei-ahdistaviin keskustelun aloituksiin.
Ompas tylsää. No ehkä se meininki kohta paranee itsestään… Kuva: Incase. |
2. "Teen tätä aina" -ajatus
Edellistä vinkkiä lukiessasi mieleesi saattoi tulla seuraava ajatus: entä jos en ole energinen bilehile ja minusta ei ole luonnollista jutella ihmisille? Käytä silloin "fake it till you make it"-periaatetta. Ajattele, että olet aina hauskaa seuraa juhlissa ja osaat tehdä juhlaillasta hyvän. Hymyile ja jutustele ja ajattele mielessäsi "teen tätä aina, joka päivä, eilen, tänään ja huomenna" (vaikka et olisi ikinä ennen tehnyt niin tai vaikka se olisi aina ennen epäonnistunut).
Ihmiset lähtevät helposti kopioimaan iloista meininkiäsi, jos he huomaavat sen olevan hyväntahtoista ja varmaa. Kun joku aloittaa oikean meinigin, se leviää ja ilta paranee entisestään.
3. Chinchin
Yhteenkuuluvuuden tunne on juhlissä tärkeää. Hyvä tapa tämän kasvattamiseen on skoolaaminen eli lasien kilistäminen. Jos on jokin juhlapäivä, joku sanoi jotain hauskaa, olette kaikki vielä samassa baarissa tai jotakin muuta huomion arvoista on tapahtunut, niin nostakaa sille malja. Voit sanoa hymyillen esimerkiksi "Malja hyvälle illalle!" ja kilistää lasiasi kaverin kanssa. Muut lähtevät mukaan ja kiva lämmin yhteenkuuluvuuden tunne leviää.
Jos et halua juoda juhlissa alkoholia, niin juo vaikka mehua, limua tai vettä. Puhu mielummin muista aiheista kuin vedestäsi tai siitä, että olet autolla. Jos selvyytesi korostuu ja haluat välttämättä koko ajan puhua siitä, niin saatat tylsistyttää muita aiheella tai syyllistää heitä.
Herra, nauttikaa toki virkistävä kola! Silläkin voi kilistää. Kuva: Coca Cola Museum |
4. Puhu positiivisesti, äläkä vikise
Keskustelussa tärkeämpää ovat argumentit hyvällä asenteella kuin oikeassa olevat argumentit. Ajattele ennen suusi avaamista, esitätkö asiasi niin, ettet lyttää toista turhaa. Hyvä argumentti on esitetty hyvällä, rakentevalla asenteella ilman toisen mollaamista.
Jos jokin asia on huonosti, eikä kukaan voi sille mitään, niin älä puhu siitä. Tunnelmaa tuskin parantaa vikinä väärästä juomasta, huonosta biisistä, jonkun myöhässä olosta, vaatteessasi olevasta reiästä tai siitä ettet jaksa enää seisoa, istua etkä tanssia. Etsi jotakin positiivista kommentoitavaa tai kehitettävää aiheista, joille voit tehdä jotakin.
Kello on… ei liikaa… Kuva: macinate |
5. Jää hieman pidempään eli älä lähde aikaisin
Moni, joka ei ole tottunut nauttimaan juhlista, lähtee sieltä todella aikaisin. Usein juhlat lähtevät käyntiin vasta myöhemmin, joten sinne kannattaa jäädä vähän pidemmäksi aikaa katsomaan tunnelman kehittymistä. Kaikki juhlat eivät ole niitä parhaita ikinä, mutta yleensä hengailu reilusti virallisen ohjelman loppumisen jälkeen kannattaa. Monesti vasta yön pikkutunneilla, pienemmässä porukassa, tapahtuu syvällisempää tutustumista ja verkostoitumista. Yhdet yöunet silloin tällöin voi jättää lyhyiksi. Ihmisiin tutustuminen vaatii välillä oman panostuksensa. Aina ei ole pakko pestä hampaita ja pedata sänkyä.
Hauskoja juhlia! Party before it's 2013!
Kirjoitukseni juhlien järjestämisestä Tarkan Markan blogissa:
http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2012/01/hyviin-illalliskutsuihin-ei-tarvitse-suurta-sijoitusta/
Vieraskirjoitukseni "5 vinkkiä elämäsi parhaaseen juhlailtaan"
http://elaparemmin.fi/blogi/5-vinkkia-elamasi-parhaaseen-juhlailtaan/
P.S. Pidän syyskuun ensimmäisellä viikolla kaksi luentoa Leppävaaraviikkoihin liittyen:
- Ti 4.9.12 klo 17:30-19:30 Sellon kirjaston salissa ihmissuhdetaidoista ja erityisesti ensivaikutelmasta
- Ke 5.9.12 klo 18:00-19:30 Ruusutorpan koululla yleisesti ihmissuhdetaidoista (kurssinumero 123337)
http://leppavaaraviikot.net/tapahtumat/
Syksyn suomenkieliset ihmissuhdetaitokurssini ovat jo täynnä. Englanninkielisellä viikonloppukurssilla 23-24.9.12 on vielä tilaa.
Welcome on board!
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
6 kommenttia:
Mielenkiintoinen nettisivu sinulla. Tulen todennäköisesti jatkossakin lukemaan tätä.
Review my site säHkötupakka
Mitä järkeä on tylsistyä jossain juhlissa jos pääsee nukkumaan ajoissa?
Ei mitään, jos siellä tosiaan aikoo tylsistyä. ;)
Kun juhlissa viipyy hieman pidempään, voi kokea elämänsä hauskimpia hetkiä ja tutustua paremmin upeisiin ihmisiin. Näin ei käy joka juhlissa, mutta sille kannattaa antaa välillä mahdollisuus.
Uni on äärimmäisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta (jopa kaikkein tärkeintä), mutta silloin tällöin siitäkin voi tinkiä hyvinvoinnin kärsimättä.
Moi. Oletko antanut mitään vinkkejä juhlien järjestämisestä? Minulla on tulossa synttärit (26v) ja haluaisin kerrankin tuoda kaikki ystävät yhteen. Tämä on kuitenkin ahdistava ajatus eikä juhlien järjestäminen tunnu luontevalta. Minulla ei koskaan ole ollut mitään kaveriporukkaa, enkä tiedä ketä kutsuisin. Minulla on vain pari ystävää, toinen asuu kaukana ja toinen vielä kauempana. Sitten yksi "kaveri" siellä ja täällä, eikä kukaan heistä tunne toisiaan. Saattaisi tulla aika kiusalliset juhlat, kun ventovieraat yrittäisivät keksiä jutun juurta. Miksi kaverini edes haluaisivat tutustua toisiinsa, heillähän on jo omat läheisemmät piirinsä toisaalla? Vaikka olen optimistinen ja yritteliäs ihminen, en oikein usko että kaverini olisivat edes kovin kiinnostuneita tulemaan juhliini. Olen aikaisemminkin yrittänyt järjestää eikä kenelläkään ole ollut aikaa/kiinnostusta tulla. Pelkään että tälläkin kertaa käy niin. Joten kannattaako yrittää väkisin? Toki voisi pienellä porukalla mennä vain esim.syömään, mutta kun sitä pientäkään luontevaa porukkaa ei ole, on vain se yksi kaveri joka lähtee mielellään. Mitä eri synttärivietto-mahdollisuuksia suosittelisit? Masentavaa, kun olen jo näin vanhakin niin olisi kiva tuntea rakkaita ihmisiä ympärillä, mutta kun niitä ei ole edes näin monen kovan työn jälkeen.
..siis, näin monen vuoden kovan työn jälkeen.
Kiitos kommentista ja kysymyksistä! Tässä vastauksia:
Pidän luentoja ja kursseja myös juhlimisesta ja juhlien järjestämisestä. Tässä vastauksessa annan joitakin vinkkejä, mutta lisää löytyy aihetta käsittelevistä oppaista (googlaa englanniksi) ja esim. tältä luennolta Espoossa 3.4.2014:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=643525745688443&set=a.195813933792962.44375.154288034612219
Juhlien järjestämiseen (kuten muihinkin ihmissuhdetaitoihin) moni suhtautuu kuin kyseessä olisi joku henkimaailman rituaali ja onnistuminen riippuisi pääasiassa tuurista. Näin ei kuitenkaan ole, juhlien järjestämisessä tai muissakaan ihmissuhdetaidoissa, vaan asiaa opettelemalla ja harjoittelemalla voi todennäköisyyksiä onnistumiseen kasvattaa huomattavasti. Hyvät juhlat tarvitsevat oikeanlaiset valmistelut. Harjoitus tekee mestarin, ja aina ei onnistu. Se on luonnollista ja sellaista tämä elämä on. Mokille voi sitten myöhemmin nauraa, ja pikkuhiljaa ne unohtuvat.
Sinun tapauksessasi en suosittele megabileitä: Jos et ole tottunut järjestämään pieniä juhlia, niin ei kannata heti järjestää suuria. Lisäksi jos haluaisit sinne esim. 40 vierasta olisi kutsuttavia hyvä olla lähemmän 100, joka ei taida sopia sinun tilanteeseesi. Usein juhliin kannattaa kutsua 2-3 kaveriporukkaa ja sitten joitakin yksittäisiä ihmisiä. Ihmiset haluavat kyllä tutustua toisiinsa, mutta se ei ole monelle helppoa (koska he eivät ole opetelleet ja harjoitelleet sitä), joten kannattaa juhlien onnistumiseksi kutsua paljon ihmisiä, jotka jo tuntevat toisiaan.
Kutsu siis kavereita syömään. Jos haluat paikalle esim. 5-10 tyyppiä, niin on hyvä kutsua 10-20 tyyppiä. Kun kutsuttava määrä on pieni, niin kutsu heidät personoiduilla viesteillä. Voit myös tehdä tapahtumalle facebook-eventin, johon kutsut ensin pari parasta kaveriasi ja sitten myös muut. Ja pidä heihin kaikkiin yhteyttä myös ennen kutsumista, esim. kommentoi ja kysy pikkujuttuja facebookissa. Kutsu ihmiset vähintään 3 viikkoa etukäteen. Usein ihmiset, jotka eivät paljon sovi muiden kanssa tekemistä, kutsuvat ihmiset omiin juhliinsa aivan liian myöhään. He ajattelevat, että kun heidän oma kalenterinsa on yleensä viikon päähän tyhjä, niin varmaan kaikilla muillakin on. Usein noin kuukautta etukäteen kutsuminen on kuitenkin tarpeen, jotta ihmiset ehtivät varautua. Jos joku sanoo sinulle vielä paria päivää ennen tapahtumaa, että hän on ehkä tulossa, niin hyväksy, että hän ei ole tulossa.
Jotta tapahtuma olisi mielenkiintoinen ja saatte puheenaiheita, niin voit yhdistää syömiseen vaikka ennen sitä jonkin taidenäyttelyn, stand up -keikan, leffan, pienen urheiluaktiviteetin, lautapelin tai muun sinulle sopivan pikkutekemisen. Tee varaus johonkin suht edulliseen ravintolaan hyvällä paikalla, niin se ei rajoita ihmisten osallistumista. Muistuta ihmisiä tapahtumasta vielä n. viikko ennen sitä, niin ilmoittautuneet muistavat tulla paikalle suuremmalla todennäköisyydellä. Joku jää kuitenkin aina pois, sellaista se vain on.
Haasteesi oikeastaan ei taida olla juhlien järjestäminen, vaan tutustuminen ihmisiin ja kaverisuhteiden ylläpito. TODELLA monesta tuntuu tältä, joten et ole yksin probleemasi kanssa, ja sinä et ole mikään poikkeuksellinen erakko, jonka pitäisi tehdä asian eteen tavallista enemmän töitä. KAIKKIEN kannattaa ja pitää tehdä yhteydenpidon ja ihmissuhteidensa eteen täitä ja nähdä vaivaa. Kokeile uusia juttuja ystävystymiseen, kun vuosia käyttämäsi eivät ilmeisesti toimi. Vinkkejä löydät esim. tästä blogista ja blogin kirjasuosituslistasta. Oma porukkasi on mahdollista rakentaa & löytää, tsemppiä!
Vastasinko kysymyksiisi? Tuliko mieleen lisäkysymyksiä?
Lähetä kommentti