Kysymys:
Asun ulkomailla, ja käyn joskus Suomessa sukulaisia ja Suomea katsomassa. Usein olen siellä 4-6 viikkoa kerrallaan. Miten tuommoisessa ajassa saisi tuttuja?
Käyn museoissa ja eri kaupungeissa, ja olisi kiva paikan päällä jutella jonkun kanssa. Työmaassani tapaan paljon uusia ihmisiä ja aina moikkaan, hymyilen, kysyn miten päivä menee, mitä he tekevät työkseen, mitä he harrastavat yms. Kai samaa voi tehdä lomallakin? Kai voisin esim. museoissa tai kesäteatterissa tms. kysyä jotakin aiheeseen liittyvää? Kerran, kun olin Suomessa junassa, meinasin aloittaa puhumaan, mutta useimmilla ihmisillä oli kännykkä kädessä, musiikkiluurit korvilla tai ystävä vieressä.
Entäs ne ihmiset ketkä antavat lyhyen tai yhden sanan vastauksen, jos kysyy jotain? Voiko heiltä kysyä lisää jotakin aiheeseen liittyvää? Entäs ne ketkä ärsyyntyy, jos joku kysyy lisää jostain? Ja miten tapaamisessa voi ohittaa sen ujostelun (siis kun toiset ujostelee)?
Ja toinen kysymys: Kun olen sukulaisissa, niin miten voisin puhua tai ilmaista itseäni niin, että he saisivat paremman ja todellisen kuvan minusta (siis mimmoinen olen oikeasti ihmisenä, eikä vain luulojen perusteella)? Kun harvoin näen sukulaisia Suomessa, niin on olo, etteivät toiset oikein tunne minua. Lisäksi netissä kirjoittelusta: miten voin kirjoitella ja lukea viestit ilman väärinkäsityksiä?
Miten muuten sanotaan FaceTime ja iMessage suomeksi (iPhone)?
Kiitos kauheasti! Ja kiitos oikein hyvistä sivuista!
Ei se makkaran lihapitoisuus, vaan paistotikun pituus! |
Vastaus:
Kiitos hyvistä kysymyksistä! Tässä vastauksia, toivottavasti ovat hyödyksi:
Miten paikan päällä voisi tutustua ihmisiin:
Yleensä suosittelen, että kadulla, kahviloissa, museossa ja junassa voi harjoitella ihmisten lähestymistä, moikkaamista ja vähän small talkia. Syvällisempi tutustuminen näissä paikoissa on kuitenkin usein hankalaa.
Parempia paikkoja tällaiselle kunnolliselle tutustumiselle ja kaverien hommaamiselle ovat esim. yhdistysten harrastustapahtumat, tapahtumat esim. museoissa, kaikenlaiset juhlat, talkoot tai muut jonkin aiheen ympärille kehitetyt hieman pidemmät tapahtumat. Tuolla samojen ihmisten kanssa viettää kauemmin aikaa, on valmiina puheenaiheita ja ihmiset ovat tulleet sinne usein tutustumaan. Tuollaisista tapahtumista tietoa voit saada esim. googlaamalla eri alojen yhdistyksiä ja katsomalla niiden kotisivuja, katsomalla kauppojen, sanomalehtien ja kaupunkien sivujen sekä ilmoitustaulujen ilmoituksia ja katsomalla facebookista kaverien & sivujen & ryhmien tapahtumia. Kannattaa liittyä useaan suomenkieliseen facebook-ryhmään sinua kiinnostaviin aiheisiin liittyen.
Hyviä kanavia voivat olla myös Couchsurfing (https://www.couchsurfing.org/) ja Finland Meetup (http://finland.meetup.com/) -yhteisöt. Suomeen ulkomailta muuttaneet ns. expat-ihmiset myös järjestävät kaikenlaista toimintaa, katso esim. Internations (http://www.internations.org/home/) ja International English Speakers' Association (http://www.iesaf.fi/). Vapaaehtoiseksi voit ilmoittautua esim. musiikkifestareille (http://www.festarit.fi/) tai seuraavien sivustojen kohteisiin:
http://maailma.net/node/5330
http://www.helsinginseutu.fi/hki/HS/Selkosivut/Selkosivut/Vapaa-aika/Vapaaehtoisty_
http://www.suurellasydamella.fi/
Yhdessä tehdessä tutustumiseen on aikaa ja puheenaiheita. Kuva: USFWSmidwest |
Nuo kysymykset, mitä sanoit työmaassasi kyseleväsi, ovat oikein hyviä tutustumiseen. Aluksi kannattaa kysyä jotain vieläkin yleisempää: toisen mielipiteitä esim. ruuasta tai esityksestä ja sitten pikkuhiljaa henkilökohtaisempaa toisesta, esim. juuri harrastukset, lemmikit, työ, opiskelu ym. toiseen liittyvät asiat (katso tästä aiempi kirjoitus keskustelunavauksista). Suomessa on tosiaan harvinaisempaa puhua kunnolla small talkia tuntemattomien kanssa esim. junassa kuin monessa muussa maassa.
Jos ihmisiltä tulee tosi lyhyt tai jopa ärtynyt vastaus, niin voit vielä kysyä ystävällisesti lisää. Itse kysyn ja kannustan kysymään tai muuten aloittamaan keskustelua n. 3 kertaa yhdessä tilanteessa saman ihmisen kanssa. Jos 3 kerran jälkeen tyyppi ei innostu enempää juttelemaan, niin sitten kannattaa toivottaa hyvää päivän jatkoa ja etsiä muuta seuraa. Moni kuitenkin innostuu juttelemaan, kunhan itse yrittää ensin pari kertaa hyvällä asenteella ja antaa toiselle aikaa rentoutua. Joku saattaa aluksi vaikuttaa ärsyyntyneeltä, vaikka haluaisi puhua, koska jännittää tilannetta.
Jos joku sitten jatkaa pitkään ärtyneesti eikä monen kerrankaan jälkeen innostu juttelemaan, niin sitten tosiaan vain hyvän päivän jatkon toivotukset ja etsimään uutta seuraa. Aina noita ärtyisiäkin tyyppejä riittää ja tapaa vähän väliä. Paras vaan kestää heitä, ja jatkaa ennakkoluulottomasti hauskan seuran etsimistä ja uusiin ihmisiin tutustumista.
Ujostelua tapaamisessa voi helpottaa esim. niin että on itse rento ja hymyilee, tapaamisessa on jotakin tekemistä (niin helppo keksiä puhuttavaa ja ei ole niin kiusallista) ja kyselee vähän väliä jotakin ystävällisesti toiselta. Itsestään kannattaa myös rohkeasti jakaa jotakin kuulumisia, vaikka toinen ei tajuaisikaan kysyä, niin antaa puheenaiheita ja avoimen kuvan. Sitten kun odottaa jonkun aikaa, niin usein ujostelu katoaa, kun sitä ei erikseen paljoa huomioi. Itsestään voi myös kertoa jonkun pikkumokan, niin toinen rentoutuu, kun huomaa, ettet yritä esittää täydellistä. Olemme kaikki vain ihmisiä.
Sukulaiset ja puhelimensa. Kuva: Wesley Fryer |
Miten pitää sukulaisiin yhteyttä ja antaa heille itsestään oikea kuva:
Kiva, että tapaat sukulaisia Suomessa ollessasi! Monet heistä varmasti mielellään tapaavat sinua, vaikka osa vähän jurottaisikin. Moni suomalainen ei muista/ymmärrä hymyn merkitystä, ja näyttää siksi aika vihaiselta/epäilevältä/negatiiviselta, vaikka olisikin ihan iloisella fiiliksellä. Moni varmaan vähän jännittää tapaamistasi, kun "asut ulkomailla ja kaikkea muuta hienoa", joten sinun pitää oletettavasti ainakin aluksi viedä keskustelua aktiivisesti eteenpäin: juuri kysyä iloiseen sävyyn muiden kuulumisia ja kertoa omiasi, vaikka muiden ilmeet ja vastaukset aluksi olisivatkin torjuvia. Voit myös kertoa etsiväsi kivaa tekemistä ja tapahtumia, joissa tavata Suomessa uusia ihmisiä, niin sukulaisilla voi olla ehdotuksia.
Miten sitten voit helpottaa näitä noin kerran vuodessa tapahtuvia kohtaamisia ja antaa itsestäsi oikean kuvan: On tärkeää muistaa yhteydenpito muutenkin kuin vain Suomen vierailujesi aikana. Esim. lisää sukulaiset kavereiksesi facebookissa ja jaa heille siellä pikkukuulumisiasi, kuvia ym. ja muista myös seurata ja kysellä heiltä heidän kuulumisistaan. Lähetä heille joulukortit sekä muista synttäripäiviä puhelulla, tekstarilla tai vaikka kortilla. Tuollaiset pienet yhteydenpidot luovat tuntemisen tunnetta ja helpottavat tapaamisia.
Tosiaan nettikirjoittelussa tulee helpommin väärinkäsityksiä kuin puheessa, koska ei esim. kuule äänensävyjä. Kirjoittelussa netissä kannattaa olla korostetun ystävällinen, esim. vitsillä pieni haukkuminen tai sarkasmi saatetaan ymmärtää tosi negatiivisesti. Jos itse mietit, yrittikö joku loukata sinua, niin usein on parempi kaikille osapuolille tulkita juttu positiivisesti. Muista nettikirjoittelussakin kysyä toisesta, niin olet ystävällisen kiinnostunut ja usein ihmisille on mukava ja helppo jatkaa juttua.
Yleensä kannattaa itse olla yhteydenpidossa aktiivinen, netissäkin. Välillä toinen on niin kiireinen, että ei ehdi vastata tai tapaaminen ei sovi. Ystävyyden syntymiselle kannattaa antaa aikaa, eikä ottaa siitä paineita. Kannattaa tutustua paljon eri ihmisiin, niin sitten on helpompi olla rento ja todennäköisesti sieltä joukosta löytyy joku joka myös haluaa olla ystävä. Tärkeää on olla ystävällinen ja kärsivällinen, ettei toinen koe oloaan painostetuksi.
FaceTime ja iMessage sanotaan Suomessa juuri noin englanniksi eli niille ei ole omia sanoja. :)
Erinomaista huhtikuun alkua ja seuraavaa Suomen vierailua!
P.S. Blogissa meni rikki 100 000 sivukatselua. Kiitos sinulle! Maksimoidaksesi ihmissuhdetaitovinkkisaantisi muista myös Jäänmurtajien email-lista etusivulla ja facebook-sivu.
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti