En kannusta ketään keskusteluiden ulkoa opetteluun. Paitsi välillä, ihan vähän.
Muutamat lyhyet kysymykset ovat hyödyksi monessa paikassa, joten mielestäni ne kannattaa aina pitää muistissa. Joskus ei keksi tuoretta mahtavaa sanottavaa, jolloin kysymys muistista voi olla avuksi. Tai sitten ei halua kysyä jotakin suoraan, vaikka tasan tarkkaan tietää, mitä haluaisi kysyä.
Esittelen tässä neljään tilanteeseen kysymykset, joiden avulla kyseiset tilanteet sujuvat rennommin.
1. Siis onko toi sun poikaystävä? Vai yritätkö iskeä mua?
Monessa tilanteessa ei halua kysyä suoraa toisen siviilisäädystä. Jotkut ovat sitä mieltä, että suoraan pitää aina kaikki sanoa. Toiset kutsuvat heitä tylsiksi, tahdittomiksi tai tilannetajuttomiksi. Jos haluaa edetä hienovaraisemmin, voi tietoa voi yrittää houkutella esiin kysymyksillä täysin muista aiheista.
Well, hello messutytöt. Missä asutte? Kuva: epSos.de |
The Gamen pelimies Neil Strauss suosittelee porukassa kysymystä "Mistä te tunnette toisenne?" Edellistä kannattaa kysyä erityisesti joukossa, jossa on potentiaalisia pareja, niin suhteiden laatu yleensä selviää. Myös "Missä asut? Missä päin ja millainen kämppä?" saattaa toimia sopivan tuttavallisessa seurassa (yksiö = saattaa olla sinkku).
2. Öö unohdin sun nimen, kun oot mulle sellanen vähän vähemmän tärkeä.
Tätä naamaa en unohda - nimen kylläkin. Kuva: zoetnet |
Nimien muistaminen on hyvin harvoille helppoa. Olen tavannut ehkä kaksi ihmistä, jotka muistavat kaikkien nimet vaivatta. Loput sadat kertovat muistavansa helposti vain naamat. Nimien muistaminen vaatii työtä ja siihen on erilaisia opeteltavia tekniikoita, joten nimien unohtaminen on laiskaa ja epäkohteliasta.
Kaikille kuitenkin sattuu vahinkoja ja jokin tärkeäkin nimi saattaa unohtua. Sitä on aika noloa kysyä suoraa, jos henkilön kanssa on vaikkapa tavannut jo useita kertoja tai keskustellut pitkään. Hyvä vaihtoehto on kysyä jonkun nimeä vaivihkaa muilta tilaisuuden osallistujilta. Jos se ei onnistu, voit kysyä kohteelta "Mikä sun koko nimi olikaan?" Vastaaja luulee, että olet unohtanut hänen sukunimensä. Todellisuudessa olet tietty unohtanut ihan kaiken ja onneksi hän toistaa myös sen etunimen vastatessaan. Hähää, kieroa, mutta toimii!
3. & 4. Mitä ihmettä voisin kysyä keskustelussa?
3. & 4. Mitä ihmettä voisin kysyä keskustelussa?
Keskustelun aloituksen on hyvä olla yksinkertainen ja selkeä. Tästä kerron lisää esimerkkien kera tässä kirjoituksessa. Kun keskustelua on jatkunut jonkun aikaa, on kuitenkin kiva päästä vähän syvempään juttuun. Nicholas Boothman (How to make people like you in 90 seconds or less) ehdottaa tilanteeseen kuin tilanteeseen kysymystä "Miten päädyit tänne?" Larry King taas lisää koko ajan ja joka asian jälkeen taikasanan "Miksi?" ja luo näin paljon keskustelua.
Luen erittäin mielelläni sinun kokemuksesi näistä tai muista vakiokysymyksistä, joita käytät. Laita viestiä: karla@jaanmurtajat.fi
P.S. Lue Jäänmurtajat vieraspostaus "Näin harjoittelet rohkeaksi onnistujaksi" Elä Paremmin -blogista täältä:
http://elaparemmin.fi/blogi/vieraskyna-nain-harjoittelet-rohkeaksi-onnistujaksi/
http://elaparemmin.fi/blogi/vieraskyna-nain-harjoittelet-rohkeaksi-onnistujaksi/
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/
2 kommenttia:
Nimen kysyminen on yksinkertaista. Itse kysyn aina suoraan: "hei mikä sun nimi olikaan?" Selitän myös että olen huono muistamaan ihmisten nimiä. Koska lähes kaikki ihmiset ovat huonoja muistamaan ihmisten nimiä (kuten kirjoititkin) yleensä myös vastapuoli ei enää muista nimeäni ja on huono muistamaan nimiä yleensäkin. Tässä luodaan siis myös yhteenkuuluvuutta ja asialle voi naureskella yhdessä.
Kiitos kommentista Mikko. Hyvä pointti, että nimeä voi tosiaan usein kysyä suoraan. Jos jonkun on tuntenut pidempään, tai jo kysynyt nimeä pariin kertaan, niin voi olla kohteliasta miettiä kiertoreittejä. :) Toisia kannattaa myös auttaa kertomalla heille oma nimensä uudelleen ja kysymättäkin.
Mukavaa elokuun jatkoa!
Lähetä kommentti