Positiivinen asenne on parantanut valtavasti elämäni laatua. Asioiden hyvien puolien huomaaminen ja hyvän ilmapiirin luominen tekevät päivistä hauskoja. Ihmiset hakeutuvat positiivisten tyyppien seuraan ja positiivisella asenteella saa usein paljon aikaan.
Tässä kirjoituksessa Timo Naaro, timonaaro@gmail.com, http://www.youtube.com/watch?v=aK3kVZHsHac, kertoo sinulle vinkkejä positiivisen asenteen ylläpitämiseen.
- Karla
Moods are not like weather! You can choose your mood. Kuva: libookperson |
Hymy ja positiivisuus on kiinni asenteista ja asenteissa on se valtavan hyvä puoli, että ne voi itse päättää mieleisikseen!
Jos haluat oppia positiivista asennetta ja hymyä, mutta koet tämän hankalaksi, niin kyse voi olla siitä, että sinulla on toistuvia negatiivisia ajatuskuvioita tai addiktio negatiiviseen ajatteluun. Alla listaan viisi tapaa asian korjaamiseen. Ennen sitä pureudutaan vähän siihen, mistä ilmiössä oikein on kyse.
Mitä ovat negatiiviset ajatuskuviot?
Ihminen on aina addiktoitunut niihin fiiliksiin ja tunnetiloihin, joita hän kokee useimmiten. Niinpä jos ihmistä ärsyttää tai harmittaa usein, niin aivoissa rakentuu fyysisesti synapsien välillä yhteyksiä niin, että näihin tunnetiloihin ja fiiliksiin on mahdollisimman helppo ja nopea palata koska tahansa. Tästä mielialasta tulee "vakiomieliala", jossa ihminen viettää suurimman osan ajastaan. Tätä kierrettä voi olla vaikea pysäyttää tai korjata, mutta se on kuitenkin mahdollista.
Negatiiviset ajatuskuviot ovat joko yhteiskunnasta väärinopittuja ajatusmalleja tai esimerkiksi huonon itsetunnon aiheuttamaa turhaa melua oman pään sisällä. Se voi myös olla epämiellyttävä tunnetila, mihin tulee palanneeksi ikään kuin vahingossa ajoittain.
Kokeile seuraavia keinoja pitää hymy huulilla ja nauttia elämästä!
1. 10 päivän positiivisuushaaste
Säännöt:
a) Ajattele jokaisesta ihmisestä positiivisesti. Jos koet tämän vaikeaksi, keskity vaikka johonkin positiviseen yksittäiseen piirteeseen, esim. onpa Jaakolla todella tyylikäs paita.
b) Jos sinulle tulee negatiivinen ajatus mieleen, niin sinulla on enintään 5 minuuttia aikaa ajatella positiivisesti. Esim. joko ajattelet jotain muuta positiivista asiaa tai löydät negatiivisesta asiasta uuden positiivisen puolen. Saat 5 minuuttia aikaa korjata asian siksi, että usein negatiivista ajattelua ja sen syitä ei tiedosta heti.
c) Jos epäonnistut, niin aloita haaste alusta. Kokeile pääsetkö 10 päivään asti aloittamatta alusta.
Kiva hattu… eiku äää no aika hyvät hampaat! Kuva: comfycat |
2. Läsnäolon voima
Ole hetkessä läsnä. Kokeile meditaatiota tai vain keskity hetkessä elämiseen. Tämä on ehkä yksi vaikeimmista asioita opettaa toiselle ja itse olen tässä äärimmäisen huono. Suosittelen lukemaan läsnäolon voimasta (The Power of Now, Eckhart Tolle) ja pyrkimään olemaan läsnä elämän eri tilanteissa ja haasteissa.
Pikkuveljeni perusti juuri matkatomiston, jonka tarkoituksena on tarjota päräyttäviä reissuja maailman eri kolkkiin ja opettaa hetkessä elämistä. Olen huomannut, kuinka ihmisillä on reissun kokemisen jälkeen hymy herkässä, eikä alkoholillakaan ole osuutta asiaan.
3. Ruoka ja uni
Tämä on aika itsestään selvä, mutta terveellinen ruoka vaikuttaa aivan älyttömästi ihmisen mielialoihin. Itse suosittelen aamulla juomaan 6 desia vettä heti heräämisen jälkeen ja syömään aamupalan, jossa on vähintään 30 g proteiinia. Nauti myös vihanneksia, hedelmiä ja vihreää teetä, niin aamupalan jälkeen on helppo hymyillä! Kokeile vielä vaikka 45 minuuttia lenkkeilyä tai voimailuharjoituksia aamuisin.
Lue itse ja selvitä minkälainen ruokavalio on terveellinen ja sopii sinulle. Muista lisäksi nukkua hyvin ja pimeässä huoneessa. Kofeiini iltapäivällä pilaa monen yöunet.
4. Etsi hyvät harrastukset ja ystävät
Hommaa hauskat harrastukset ja hyvät ystävät, joiden kanssa vietät aikaa ja naurat. On sanottu, että ihminen on keskiarvo 5 läheisimmästä ystävästään ja lukemistaan kirjoista. Jos kirjat yleistetään kaikkeen mediaan, mistä ottaa itselleen vaikutteita ja mihin itsensä altistaa, niin olemme jo aika lähellä totuutta. Syy tähän on, että ihminen on kuin sieni, joka on altis vaikutteille.
Me emme voi tietää, mitkä asiat meihin loppujen lopuksi vaikuttavat. Esimerkiksi kukaan ei voi helposti sanoa toiselle, mikä kirja tätä tulee koskettamaan, ja me opimme samoista lähteistä eri asioita. Emme voi koskaan tietää, mikä on se lopullinen oppitunti, ja tämän takia kannattaa altistaa itsensä ensisijaisesti positiivisille, hyville informaatiolähteille.
Tämän lehden lukeminen on varmasti kannattavampaa kuin vaikka urheilu, perheen kanssa oleminen tai työt. Kuva: Editor B. |
5. Informaatiodietti
Tämä sivuaa aika paljon edellistä. Älä lue mitään kirjoja, sosiaalisia medioita tai lehtiä. Älä katso elokuvia tai tv-sarjoja. Älä katso tv:tä tai kuuntele keskusteluohjelmia radiosta. Musiikkia saat kuunnella. Yritä selvitä 10 päivää ja katso mitä tykkäät saamistasi fiiliksistä.
Usko pois, maailma pyörii edelleen 10 päivän jälkeenkin ja voit vaikka keksiä hyviä small talk aiheita eri ihmisten kanssa, kun voit kysyä heiltä, että mitä uutisissa on lähiaikoina tapahtunut. Itse en ole pariin vuoteen lukenut sanomalehtiä tai seurannut tv:stä mitään. Aikaa säästyy ja ehtii ajatella itselleen tärkeitä asioita.
Kirjasuositus: The 4-Hour Workweek, Timothy Ferriss.
Otan meluusti vastaan palautetta ja varsinkin kokemuksia siitä, miten jokin vinkki on vaikuttanut. :)
Onnea omiin seikkailuihin ja elämänlaadun paranemista kaikille lukijoilleni!
- Timo Naaro, timonaaro@gmail.com,
http://www.youtube.com/watch?v=aK3kVZHsHac
Jäänmurtajat Oy:stä ja ihmissuhdetaitokursseista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
4 kommenttia:
Moi, hyvä kirjoitus!
Voisin vielä lisätä yhden melko oleellisen jutun tuosta ikävissä fiiliksissä oleskelusta.
Törmään aika jatkuvasti siihen, että kun jengi ymmärtää kuinka fiilisket ja tunteet on lähtöisin niistä omista ajatuksista, niin niille tulee tämä "hei, mun pitää kontrolloida mun ajatuksia jotta mulle tulis oikeenlaisia fiiliksiä". Ja koska ajatuksia on aivan järkyttävän vaikeaa (ellei täysin mahdotonta) täysin kontrolloida ja niitä negatiivisia ajatuksia tulee kuitenkin, niin porukalla on sitten tapana ajatella kutakuinkin että "tyhmä tyhmä minä, mun ei pidä ajatella negatiivisesti ettei tuu paha olo!". Tuloksena tietysti lisää pahaa oloa.
Se oleellinen juttu mikä kannattaa tajuta on se, että niitä ajatuksia tulee ja menee. Se on niiden luonne. Jos yhtenä hetkenä ajattelee jotain ikävää, muttei jää roikkumaan siihen ajatukseen (ts. ajattelemaan sitä tietoisesti pidemmälle), niin pienen hetken kuluttua se vaihtuu itsestään johonkin toiseen ja sen myötä mielialakin muuttuu vastaamaan sitä uutta ajatusta.
Eli ei ole suoranaisesti mitään vikaa siinä, että ajattelee negatiivisesti ja tuntee pahaa oloa, kunhan vain ymmärtää, että hetken kuluttua olo joka tapauksessa parantuu "itsestään".
Hyvä pointti, että ikävistä ajatuksista ei kannata olla itselleen vihainen eikä niihin kannata jäädä märehtimään.
Negatiivisia ajatuksia olen ainakin omalla kohdallani pystynyt vähentämään tosi paljon, mistä olen hyvin iloinen. Nykyään, kun ajatukseni ovat paljon positiivisemmat kuin vaikka 10 vuotta sitten, on elämäni ihan erilaista. Negatiiviset ajatukset veivät ennen paljon energiaani eivätkä ne olleet mitenkään hyödyksi. Onneksi sain jotenkin katkaistua sen rutiinin, että aina ensin mieleen juolahti negatiivisia asioita.
"Itse en ole pariin vuoteen lukenut sanomalehtiä tai seurannut tv:stä mitään. Aikaa säästyy ja ehtii ajatella itselleen tärkeitä asioita."
Joo. Onnea vaan sullekki loppuelämäksi.
Anonyymi, Vaikka tuo ehkä kuulostaa nykypäivänä poikkeukselliselta, niin ei lehtien lukeminen tai tv:n katselu ole mitenkään pakollista ja hyvin tulee toimeen ilmankin. Jos haluaa pysyä tärkeimmistä uutisista kärryillä, niin yksi hyvä tapa on tsekata jonkun lehden nettisivut parin päivän välein. Pelkästään lukemalla kaupassa lehtien otsikot on jo aika hyvin kärryillä siitä, mistä uutisoidaan.
Lähetä kommentti