Kehity sellaiseksi kuin haluat: Case: Follow up nais-mies- ja mies-mies-haasteita

4. marraskuuta 2012

Case: Follow up nais-mies- ja mies-mies-haasteita

 
Kysymys 1:

Oli hienoa olla jälleen kurssillasi. Paljon kiitoksia kurssista!
 

Minusta tuntuu oudolta kysyä jotain puolituttua lounaalle tms., erityisesti miehenä miehiä. Onko siihen jotain keinoa saada sitä luonnollisemmaksi? Johtuuko tämä vain kulttuurista / ennakkoasenteesta?


Kysymys 2:

Kiitoksia vielä kurssista, oli todella mahtavaa osallistua! Voisinko muuten kysyä tarkennusta yhteen asiaan kurssilta?

Yritin selittää avopuolisolleni innoissani sitä miten follow-up on verkostoinnissa todella tärkeää. Eli jos tapaat mielenkiintoisen ihmisen, otat yhteyttä myöhemmin, ihan kuten kurssilla puhuimme. 

Hän kuitenkin oli sitä mieltä, että jos hän naisena ottaisi tuolla tapaa yhteyttä johonkin tapaamaansa miespuoliseen henkilöön, he tulkitsisivat sen vääränlaiseksi kiinnostukseksi. 

Onko sinulla tästä kokemuksia ja ehkä ehdotuksia miten välttää sitä?


Mies, nainen ja koira. Kaikki sulassa sovussa keskenään. Kuva: RavenU


Vastaukset:

Kiitos kysymyksistä! 

Ennestään follow uppia tuntemattomille lukijoille vinkiksi tämä aiempi kirjoitus aiheesta: Follow up or FAIL. Tämän postauksen lopusta löytyy myös linkkejä lisämateriaaliin. Idea lyhyesti on ottaa aina pian yhteyttä mielenkiintoiseen tyyppiin tapaamisen jälkeen ja tehdä myöhemmin aloite esim. lounaalla käymiseen, josta voi poikia kaikenlaisia yhteistyökuvioita. Tämä toimii niin businesskontekstissa kuin vapaa-ajallakin. Follow upista kannattaa tehdä rutiini, jota ei tarvitse kummemmin miettiä.

Työelämään liittyen lounas on yleensä hyvä vaihtoehto follow upissa esille otettavaksi tulevaksi tapaamiseksi. Harva pyytää ketään treffeille lounaalle, joten sekin vähentää väärinkäsitysten riskiä. Lisäksi monella on niin kiire, ettei erilaisiin aktiviteetteihin välttämättä riitä aikaa, mutta lounasta on kuitenkin "pakko" syödä joka päivä. Muita hyviä vaihtoehtoja follow upiin melkein ehdotettavaksi tapaamiseksi, erityisesti kaverimielessä, ovat esimerkiksi kiinnostavat messut, minigolf, konsertti tai kuulumisten vaihtaminen terassilla.


Molempiin kysymyksiin liittyen: 

Osalle ihmisistä on helppoa tutustua saman sukupuolen edustajiin ja osalle taas vastakkaisen sukupuolen edustajiin. Kaikki tämä on siis täysin mahdollista ja paljon omasta asenteesta kiinni. Erityisesti monelle yrittäjälle ja johtajalle on normaalia pyytää kollegoja ja mielenkiintoisten firmojen tyyppejä lounaalle. Kaikkien sukupuolten edustajiin tutustumisen olen huomannut olevan helppoa erityisesti nuorille. Monelle nuorelle on itsestään selvää, että kaikkien kanssa voi olla tekemisissä kaveri- tai businessmielessä ja ihan samalla tavalla sovitaan tapaamisia.

Monille ihmisille tällainen muiden lounaalle on pyytäminen on ihan arkipäivää. Toisille se voi olla totutusta poikkeavaa, outoa ja epäilyttävää. Yritä tähdätä aluksi pyyntösi niihin seurallisiin tyyppeihin, joille puolituttujen kanssa lounaalla käyminen on tavallista. Näin vältyt todennäköisemmin väärinkäsityksiltä, erityisesti siinä vaiheessa, kun itse vasta totuttelet lounastapaamisiin.

Aina on mukana riski, että joku käsittää jotakin väärin, mutta myös mahdollisuus upeisiin uusiin juttuihin. Aina ei onnistu ja jokainen asia voi mennä pieleen, mutta usein sen todennäköisyys on aika pieni. Tai siitä ei edes ole vakavaa haittaa, vaikka menisikin vähän pieleen. Riskin ottaminen ja muiden kanssa yhteistyön tekeminen on usein parempi vaihtoehto kuin luolassa yksin eläminen. Jos joku kuvittelee, että olet liikkeellä treffimielessä kun yrität sopia business- tai kaverilounasta, niin mitä sitten. Väärinkäsityksen oikomiseen menee pari sekuntia ja unohdatte molemmat asian parissa viikossa. Aina löytyy myös uusia ihmisiä, joihin tutustua.

Follow upissa tärkeää on, että et heti ehdota tapaamista, vaan lähdet liikkeelle neutraalimmalla viestillä. Näin lähdet liikkeelle mukavan pehmeästi, et säikytä ketään ja voit tunnustella, millä mielellä toinen osapuoli on jutussa.


Tytöillä ei nyt taida olla businessvaatteet päällä eikä businessasiat mielessä...
Kuva: Jacrews7
 

Vinkkejä erityisesti vastakkaisen sukupuolen kanssa toimimiseen:

Neuvon pitämään mukana hieman varovaisuutta erityisesti hieman varttuneempien kanssa toimiessa. Joillakin paikkakunnilla on ollut tapana pitää miehet ja naiset siivosti erillään koulussa ja jos on toisilleen puhuttu, niin sitten ollaan menossa naimisiin tai vähintään seurustellaan. Tällainen ajattelutapa saattaa näkyä myös työelämässä. Lenita Airiston vinkki on, että ole samanlainen kaikkien kanssa. Mikäli keskustelet ja olet innoissasi samanlailla kaikkien ihmisten seurassa, niin harvoin kukaan saa väärää kuvaa.

Jos olet varattu, niin voit tuoda sen ilmi jossakin sivulauseessa "ohimennen" pienentääksesi väärinkäsitysten todennäköisyyttä. Mahdolliset treffikutsut ja flirttailut voit aina torjua rennosti hieman vitsin varjolla ja siirtyä nopeasti muihin aiheisiin, niin kukaan ei nolostu. Keskity puheessa ei-flirttaileviin aiheisiin, joista voisit jutella kaikkien kaveriesikin kanssa. Esim. työstä, harrastuksista ja perheestä voi hyvin puhua, mutta jotkut bileseikkailut ja suihkuhetket kannattaa jättää muihin keskusteluihin. Älä soittele toivotellaksesi hyvää yötä, vaan kysyäksesi miten firman uusi projekti sujui.


Hyvä puheenaihe heidän työhönsä liittyen: aurinkopaneelit, ei alusvaatteet. Kuva: U. S. Army


Lisää vinkkejä löydät Never Eat Alone:n kirjoittajalta Keith Ferrazzilta:

How to Surpass 95% of your Competition with One Simple Gesture 
("FOLLOW-UP IS THE KEY TO SUCCESS IN ANY FIELD")

How to Follow Up on BizCards 

 
Keith ja isänsä Pete


Erinomaisia lähestyviä pikkujouluja! Muista osallistua, ja follow upata uusia tuttuja niiden jälkeen!
 
 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos siis ymmärsin oikein, suosittelet käyttämään bisnes/kaverilounaita follow-up tapaamisiin?

Karla Nieminen kirjoitti...

Hyvä pointti, että tuossa postauksessa puhun follow upista vain lounaan ehdottamisena :) Tosiaan, voihan siinä ehdottaa paljon muutakin. Täytyykin tehdä hieman muutoksia postaukseen.

Ehkä varsinkin yrittäjyyteen liittyvissä jutuissa tulee ehdotettua helposti lounaita, koska ihmiset ovat tosi kiireisiä ja lounasta on ainakin pakko syödä joka päivä.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...