Kehity sellaiseksi kuin haluat: Abit, älkää peljätkö: nolo virhe on ok

31. toukokuuta 2013

Abit, älkää peljätkö: nolo virhe on ok


Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa HS:n Suureen abikyselyyn. Rakkaus on kuulema nousussa, hyvähyvä. Huomioni kuitenkin kiinnittyi erityisesti vastauksiin kysymykseen "
Mikä olisi nolointa, mitä sinulle voisi sattua?"

Monia nuoria, ja vanhempiakin henkilöitä, nolottavat erittäin monet asiat. Tämä aiheuttaa paljon epämukavuutta ja epäonnistumisen pelosta johtuvaa saamattomuutta. Pelot ovat usein aiheettomia ja lisäksi pidämme virheellisistä ihmisistä (klikkaa aiempiin kirjoituksiin). Tässä kirjoituksessa esittelen ajatuksia, jotka voivat auttaa pääsemään virheiden pelosta kohti elämästä nauttimisen euforiaan.



Onks käpälä hyvin, näkyyks kello? Kuva: Shane Gibbons



Mikä olisi nolointa, mitä sinulle voisi sattua ja miksi se ei ole noloa


”Kaatuisin ylioppilasjuhlissa, ja -- vilahtaisi.”
”Kuukautiset housujen läpi.”
”Laskea alle julkisella paikalla.”
”Joku ryntäisi huoneeseen kesken aktin.” 

Sinulla saattaisi olla jossain määrin nolo päivä tai nolo minuutti. Mieti kuitenkin asiaa pitkällä tähtäimellä: Kuka muistaa asian 2 vuoden päästä? Tai edes viikon päästä? Tai mieti asiaa isommassa mittakaavassa: Onko kaatumisesi oikeasti minkäänlainen ongelma maailman isoihin haasteisiin verrattuna? Tai edes sinun elämäsi muihin juttuihin verrattuna? Kuinka iso prosentti maailman ihmisistä edes näki yhtään mitään? Muilla ihmisillä on lisäksi usein ihan samat ruumiinosat ja -toiminnot, joten et juurikaan järkytä heitä.


”Lentää intistä ulos.”

Intti saattaa tuntua maailman tärkeimmältä asialta silloin, kun siellä ovat kaikki kaverisi. Setäkin vielä soittelee koko ajan asiasta... Ja sen ampumajuoksuhiihtokelauskilpailun voitto oli niin lähellä! Intti on kuitenkin ohimenevä vaihe, ja elämästä löytyy paljon oleellisempiakin asioita. Laitamme aina valtavasti painoarvoa niille asioille, joita lähellämme juuri sillä hetkellä tapahtuu. Mieti, mitkä ovat sinulle oikeasti tärkeitä ja oleellisia asioita.



Otto on tässä lajissa tupansa paras. Ei mikään turha jätkä. Kuva: Myron Yeung


Tekisin jotakin todella typerää kännissä ­ ja ystäväni ja vanhempani saisivat tietää.”
”Tehdä omasta tahdosta jotain paheksuttavaa ja jäädä siitä kiinni mahdollisimman julkisesti ja niin, että tutut muistuttavat siitä.”
”Julkinen alastomuus ja huono maine.”
”Sanoa jotain radikaalia julkisesti.” 

Oletettavasti yllättävän pientä joukkoa ihmisiä kiinnostaa tekosi millään lailla. Ja heitäkin vain lyhyen hetkisen. Jos et elämässä itse tuo virheitäsi esille, vaan puhut muista aiheista, niin haluamasi jutut unohtuvat nopeasti. Käyttäydy luonnollisesti, äläkä vaivaannu itseksesi turhasta. Totuta itsesi pieniin virheisiin, niin osaat jättää ne kaikissa tilanteissa huomiotta. 

Lisäksi vanhempasi ja ystäväsi ovat vain ihmisiä. He ovat myös tehneet kaikenlaista. Me kaikki mokailemme, väsymme, itkemme, olemme epävarmoja, käymme vessassa... Keep calm and yolo.


”Se, että jäisin työttömäksi ja olisin suvun mustalammas.”
”Jos huomaisin valinneeni alan, jolle minulla ei ole lahjoja.”
”Työnantaja saisi tietää kännimokista ja muusta aivottomasta.”
”Etten pääsisi opiskelemaan haluamaani alaa.” 

Asioille voi aina tehdä jotain. Voit aina kehittyä, vaihtaa alaa tai etsiä uuden työpaikan. Epäonnistumisista oppii. Jos lähipiirisi tuomitsee sinut eikä tue sinua, niin voi olla aika etsiä uusia ihmisiä lähellesi. Hyvä kirja oikeasta rakentavasta asenteesta omaan kehitykseen on esimerkiksi Mindset: The New Psychology of Success.


”Arkaa tietoa sisältävä tekstiviesti menisi väärälle ihmiselle!”

Kaikkien edun kannalta ei ole fiksua laittaa kovin arkaluontoista tietoa mihinkään viestiin. Ennaltaehkäise hoitamalla asiat fiksusti. Elämä ilman juoruja ja salaisuuksia on rentoa, kun ei tarvitse pelätä paljastumista ja peitellä asioita. Toisaalta ehkä tietosi ei edes ole niin arkaluontoista kuin luulet. Yllättävän moni vaalii kaikkia asioitaan, urheiluharrastukset mukaan lukien, kuin ne olisivat kallisarvoisia ja vaarallisia ohjusten laukaisukoodeja. 



Venäjälle vai Saksaan, mites se nyt meni? Ja kenelle edes puhun? Kuva: Turelli


”Jos joku kuvaisi salaa, kun peilaan himassa.”
”Jos ihmiset voisivat lukea ajatukset, olisin pulassa.”

Hey, we all do it. And we are not so interested.
 

”Päätyä huonoksi internet-meemiksi.” 

Käännä se cooliudeksi. Voit ottaa sen ilmeen aina bileissä ja kaikki hurraavat. Fiittaat hauskoissa Youtube-videoissa ja järjestät ammatilliselle osaamisellesi ilmaista tunnettuutta. Painata paitoja, tapaa pressa ja julkaise runokirja.



Aina on mahdollisuus, että jokin asia menee pieleen. Älä kuitenkaan anna sen vallata mieltäsi. Anna niille kaikille onnistumisille mahdollisuus. Opi ja toista.

"The trouble is, if you don’t risk anything, you risk even more." - Erica Jong



Erinomaisia ylioppilasjuhlia, kakkua ja aurinkoa!



The cake is a pie. Kuva: NatalieMaynor



Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja ihmissuhdetaitokursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

2 kommenttia:

Hanno Vainio kirjoitti...

Epäonnistumiset ja nolot tilanteet taitavat tosiaan olla osa elämää. Ja jos haluaa päästä elämässä pitkälle, niitä taitaa sattua eteen enemmänkin kanssa. Onneksi nolot tilanteet karaisevat. Kun kerran mokailee oikein kunnolla, niin sen jälkeen ei enään kauheasti tarvitse jännittää. =)

Jari Parantainen sivusi tätä samaa aihetta taannoin hyvin blogipostauksessaan: http://www.pollitasta.fi/2013/05/sina-et-ymmarra-bisneksesta-mitaan/

Mukavaa kesää!

Karla Nieminen kirjoitti...

Hyvää kesää Hanno! :)

Siitä kannattaa pitää huoli, että epäonnistumisia ja noloja tilanteita tosiaan sattuu eteen runsaasti. Pelkkä vanheneminen tai työvuosien karttuminen ei riitä kasvattamaan itsevarmuutta, jos aikansa viettää tekemällä päivästä toiseen samoja asioita ja välttelemällä uutta.

Erinomainen linkkivinkki, kiitos. Tuosta blogikirjoituksesta löytyy mm. hyvä lista kiinnostavista kirjoista liittyen ihmisten käyttäytymiseen ja peloista pääsemiseen.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...