Kehity sellaiseksi kuin haluat: Vieraskynä: Pää ylös, kiusallisuus alas!

7. kesäkuuta 2013

Vieraskynä: Pää ylös, kiusallisuus alas!



Tässä kirjoituksessa ihmissuhdetaidoista valtavasti lukenut ja oppinut Valtsu jakaa vinkkejä sekä kehonkielestä että hyvistä blogeista. Yeehaa! Kiitos! 

- Karla



Tittidii, trottoroo, happy to be a beautiful horse! Kuva: David Blaine



Niinkin hyvän luonteenpiirteen kuin kiltteyden voi helposti viedä liian pitkälle. Etenkin monet sosiaalisesti epäaktiiviset ja persoonaltaan ujot ihmiset ovat omaksuneet liian alistuvan tavan käyttäytyä ja eläytyä. Tämän tyypillisiä tunnuspiirteitä ovat hiljainen puhe, huono ryhti, anteeksipyytely, häpeily ja huono katsekontaktin pito. Arka kehonkieli ja käytös tekevät helposti tilanteesta kiusallisen sekä muille että itse arkajalalle. Autat siis kaikkia harjoittelemalla varman kehonkielen.
 
Tietyssä määrin kiltteys on hyvä asia. Kuitenkin, jos yksilön tavanomainen olemus alkaa näyttää toisten silmiin alistuvalta tai anteeksipyytelevältä, asialla on haitallisia vaikutuksia tavalliselle kanssakäymiselle.

Kehonkieli on tärkeä osa viestintää, ja tietyssä mielessä se on jopa tärkeämpää kuin itse sanojen sisältö. Alistuva käytös viestittää helposti pelkoa ja erilaisia kielteisiä ja helposti tarttuvia tunnetiloja, joita emme halua mukaan sosiaaliseen tilanteeseen. Jos esimerkiksi juttelet hyvin kielteiselle ihmiselle, tämä kielteisyys tulee automaattisesti osaksi dialogianne, tehden tilanteesta epämukavan. 





Sä et varmaankaan halua leikkiä mun kanssa? Kuva: Arman Dz.

 


Ensiapu

1. Nosta päätäsi takaraivostasi ohjaten ylemmäs sen verran, että noston seurauksena myös rintakehäsi nousee ja ryhtisi alkaa näyttää astetta itsevarmemmalta. Levitä käsiäsi ja jalkojasi maltillisesti sivuille, jos tapanasi on tavallisesti olla “kasassa”. Tämä auttaa näyttämään fyysisesti varmemmalta ja vähemmän alistuvalta.

2. Älä pyytele jatkuvasti anteeksi. Vaikka et sitä ajattelisi, niin anteeksipyytelevä asenne voi tehdä sosiaalisesta tilanteesta kiusallisen. Monet ihmiset todella inhoavat sitä, kun heiltä kerjätään sympatiaa. Jos et halua vaikuttaa huonotapaiselta, niin muista hymyillä - hiemankin riittää.

3. Älä turhaan ala perustella omia tekojasi. Jos esimerkiksi haluat jutella jollekin tuntemattomalle ihmiselle vaikkapa kysyäksesi reittiohjeita, voi olla kömpelöä aloittaa keskustelu selittelemällä syitäsi. Tervehdi ja sano sitten asiasi selkeästi, niin viestintä sujuu. Jos taas olet kertomassa ihastuksellesi, että olet tästä kiinnostunut, niin anteeksipyytelevä ja selittelevä asenne on paras keino tehdä tilanteesta kiusallinen.
 

4. Opettele katsomaan toista ihmistä silmiin. Katsekontaktin katkaisu alaspäin on yksi alistumisen merkki. Päätä katsekontakti useimmiten katsomalla sivuille sen sijaan, että alkaisit katsoa lattiaa.




Minä, Mr. Animetukka, olen jees. Ja niin olet sinäkin. Let's all have fun!
Kuva: Jens Karlsson



Oma kokemukseni

Kun olin nuorempi, yhdistin pää pystyssä kulkemisen alitajuisesti huonoon käytökseen. Näin siksi, että ympärilläni oli ihmisiä, jotka käyttäytyivät huonosti minua ja muita kohtaan ja kulkivat vielä hyvin ylpeästi.

Tämä saattaa osittain selittää sitä, miksen ole aina itse jaksanut kulkea ihmisten keskellä pää pystyssä. Olen ajatellut, että toiset ihmiset yhdistävät samoin pää pystyssä kulkemisen ikäviin ihmisiin, jollaiselta en halunnut vaikuttaa.

Mutta pää pystyssä voi kulkea kahdella eri tavalla: dominoivasti ja röyhkeästi TAI myönteisellä “olen hieno ihminen, ja niin olette te muutkin” -asenteella. Valitse jälkimmäinen.



Vinkkejä hyvistä blogeista aiheeseen liittyen, niin miehille kuin naisillekin:

http://postmasculine.com/
http://www.doctornerdlove.com/
http://therawness.com/

Hyvä suomenkielinen blogi ihmissuhteista:

http://alaksolee.blogspot.fi/ 

Tämän blogin aiempi kirjoitus positiivisen ensivaikutelman antamisesta:

http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2011/12/oleta-positiivinen-ensivaikutelma.html


Aurinkoista kesän alkua!

Parhain terveisin,
Valtsu




P.S. Voit katsoa 25 min videopätkän Jäänmurtajiin sekä ensivaikutelmaan, itsevarmuuteen ja verkostoitumiseen liittyen Tampereen CENTRE:n sivuilla:

https://www.youtube.com/watch?v=O8Ls2LBHktc




Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokursseista voit lukea osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen iloinen että löysin tämän blogin. Sain näistä teksteistä jo monia hyviä malleja, mutta siltikin: tuntuu suorastaan luonnottomalta pyytää ihmisiä vaikka kiertelemään kaupungille kanssani. En haluaisi istua kaiket päivät yksin, mutta heti kun vain leikittelenkin ajatuksella että pyytäisin jotakuta jonnekin, muuri putoaa eteeni enkä _pysty_ :( Tuntuu vain niin luonnonvastaiselta. Toivon että osaisit antaa minulle jonkinlaisen vinkin tähän, en enää haluaisi jatkaa tällä tavalla.

Karla Nieminen kirjoitti...

Mahtava juttu, että blogista on ollut sinulle hyötyä. Kiitos kysymyksestäsi.

Tässä tilanteeseesi nopeasti mieleen tulleita vinkkejä:

Onko sinulla useita harrastus- ja kaveriporukoita? Ehkä voisit mennä enemmän mukaan työ-, koulu- tai harrastusporukoidesi toimintaan? Kun on tottunut tekemään kaikenlaista usein ihmisten kanssa porukassa, niin voi olla helpompi tehdä jotakin kahdestaan kaverien kanssa. Uusia porukoita voi löytää esimerkiksi yhdistyksistä, esim. alkeiskursseilta ja tapahtumien järjestämisestä. Kun itselle tulee outo fiilis uudessa tilanteessa, niin hymyä huuleen ja ajattele "fake it till you make it" ja "teen tätä aina, hyvin menee".

Porukassa voit myös tarkkailla miten muut keskustelevat & toimivat ja oppia siitä. Joku porukasta saattaa aikaa myöten kutsua sinut jonnekin. Voit myös tarkkailla, miten he kutsuvat toisiaan eri paikkoihin ja toimia itse myöhemmin samaan tapaan. Ehkä voisit totutella kaverien kanssa viestimiseen aluksi juttelemalla heidän kanssaan enemmän netissä? Kun kysyt kuulumisia, kommentoit heidän projektejaan ym. niin yleensä jossain vaiheessa keksitte yhteistä tekemistä.

Kun sitten pyydät kaveria kanssasi jonnekin, niin aluksi kannattaa miettia jotakin ohjelmaa. Esimerkiksi leffa, ruuanlaitto tai minigolf auttavat keksimään puhuttavaa. Kannattaa pyytää kanssasi hengailemaan jotakin rentoa tyyppiä, joka on tottunut viettämään aikaa kaverien kanssa. Jos kaksi tosi ujoa yrittävät ystävystyä, niin se voi olla hidasta, kun kumpikin on epävarma eikä oikein tiedä miten homma toimii. Uusia kavereita hengailuun voi löytää myös netistä, esimerkiksi deitti.net-palvelussa voi hakea myös ystäviä.

Oliko vinkeistä apua? Tuliko mieleen lisäkysymyksiä? Kannattaa jatkaa blogin seuraamista, koska tänne on tulossa lisää aiheeseen liittyviä vinkkejä.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...