Ensiksi kannattaa näitä tilanteita varten sisäistää, että usein vain seurauksilla on väliä. Tavoitteesi ei siis ole saada omaa hienoa kantaasi ulos suustasi, vaan ehkäpä saada muut harkitsemaan toimimista ja/tai ajattelemista sen mukaan. Mukava lisä on, jos sinua ei yleisesti inhota ihmisenä puheenvuorosi jälkeen.
Tässä kirjoituksessa annan vinkkejä, miten voit tuoda oman paremman kantasi esille reilusti ja tehokkaasti. Vinkit ovat puheiden pitämistä ihan ok:sti käsittelevästä kirjasta Talk Like a Winner (Steve Nakamoto).
Mieti, onko pakko harata vastaan
Annan sinulle loppuvuotta varten 20 radikaalisti eriävään mielipiteeseen tai faktatietouteen oikeuttavaa kolikkoa. Ole hyvä buddy. Saat niitä vain 20, joten mieti tarkasti, missä tilanteessa sellainen kannattaa käyttää. Jos joka tilanteessa olet eri mieltä ja tiedät paremmin, niin saat valittajan leiman eikä sinua kuunnella jatkossa. Mieti, onko asia ihan oikeasti sinulle tärkeä ja merkityksellinen. Valitse taistelusi, niin voit joskus voittaa niitä.
Mieti myös, onko ajankohta kantasi ilmoittamiseen paras? Ovatko muut esim. ärsyyntyneitä, stressaantuneita, väsyneitä, kiireisiä tai nälkäisiä? Mikäli, niin on hyvä odottaa toiseen kertaan radikaalin muutosehdotuksesi kanssa.
Yritä aina selvittää lisää tietoa muiden kannasta. Oletteko nyt varmasti edes eri mieltä? Usein kinat syntyvät ihan tyhjästä, kun keskustelijat ovatkin oikeasti samaa mieltä ja ovat vain olettaneet jotakin väärää toisen osapuolen kannasta. Yritä ensin ymmärtää muita ennen kuin haluat heidän ymmärtävän sinua. Coolisti englanniksi:
Seek first to understand, then to be understood.
Näidenkin tyyppien kannattaa keskustella keskenään rakentavasti
vihamielisen laukomisen sijasta. Kuva: The U.S. Army |
Valmistaudu, jos on pakko harata vastaan
Olet siis tullut siihen tulokseen, että
- olet oikeasti eri mieltä muiden kanssa,
- tämä eroavaisuus on erittäin tärkeää tuoda esille
- ja nyt on oikea aika suorittaa tämä toimitus.
Seuraavaksi kerää mieleesi asioita, joista olet muiden kanssa samaa mieltä. Nämä asiat ovat tärkeitä pitää mielessäsi ja myös esittää muille, jotta voit saada jotakin muutosta aikaan. Olette kaikki rintaman samalla puolella ja paljon on hyvin. Hey buddy, we can solve this together.
Mieti myös tarkasti, minkä muutoksen haluat saada aikaan. Mieti, mikä on ratkaisuehdotuksesi. Mieti, mitä etua ratkaisuehdotuksestasi on muille. Jos kantasi on ainoastaan "Te olette väärässä", niin et tarjoa mitään houkuttelevia vaihtoehtoja tai uutta tietoa. Ole valmis kertomaan, minkälainen sinusta on optimiratkaisu, miten sinne voitaisiin päästä ja miksi sinne halutaan.
Kyllä: "Minulla on parannusehdotus...", Ei: "Huono idea. Te ette ole ajatelleet asiaa. Minä tiedän paremmin ja meidän pitäisi..." Kuva: US Dep. of Edu. |
Sano asiat oikein, kun on pakko harata vastaan
Seuraavaan eivät kaikki pysty: Lievennä kantaasi. Sinun ei tarvitse valehdella, mutta esitä kantasi pehmeästi. Jos olet sitä mieltä, että punainen lattia on aivan hirveä ja mahdoton vaihtoehto, niin voit esittää asian esimerkiksi näin: "Miten olisi sininen, koska ... Punaisessa on hyviä puolia, kuten ... Sinisessä vaihtoehdossa taas ..." Kannattaa esittää argumentteja asian molemmilta kannoilta sovun edistämiseksi. Näin saat muut ainakin hetkellisesti harkitsemaan ideaasi. Go for the strike buddy!
Jos haluat sanoa kaiken juuri niin kuin se mieleesi juolahtaa, loukata muita ja olla tehoton keskustelija, niin ole hyvä. Ensi kerralla sinut unohdetaan kutsua palaveriin, hups. Ei ole ihailtavaa tai tehokasta olla töykeä ja suora, vaan kohtelias ja rehellinen. On mukavaa keskustella jopa hyvin eri mieltä olevien ihmisten kanssa, kun kaikilla on rakentava asenne, nöyryyttä ja hyvät keskustelutaidot.
Ehdota, älä käskytä. Hyväksy, ettei ehdotustasi välttämättä valita. Jos haluat olla tehokkaan vastustamisen huippu, niin voit jopa sanoa, että saatat olla väärässä. Tämä pehmentää muiden suhtautumista sinuun huomattavasti ja usein keskustelusta tulee kaikille osapuolille hedelmällisempi. Jos käsket ja jankkaat, niin ideaasi ei silti välttämättä valita. Jos ehdotat ja hyväksyt ideasi mahdollisen valitsematta jättämisen, niin ideaasi ei välttämättä valita, mutta hyvin todennäköisesti se valitaan.
No, tästä tulee ainakin näyttävä fb-kuva. Seuraavalla kerralla
sitten mun ehdottamat cupcaket. Kuva: Faruk Ates |
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua kaikenlaisissa keskusteluissa. Samoilla taidoilla sujuu asioiden sopiminen kotona, harrastuksissa ja töissä.
Mitä mieltä olet näiden vinkkien sopivuudesta itsellesi? Onko sinulla joku muu tapa tuoda vastakkainen mielipide esiin rakentavasti? Kerro toki kommenteissa tai kysy jotakin sähköpostilla: karla@jaanmurtajat.fi
Erinomaista vähäallergista ja sovintorikasta heinäkuuta!
P.S. Tervetuloa elokuussa 2013 mukaan ihmisuhdetaitokurssille!
Aiheina ovat mm. ensivaikutelma, itsevarmuus, keskustelun avaus, tutustuminen paremmin, flirttailu ja verkostoituminen.
Jos et pidä kurssia hauskana ja hyödyllisenä, saat mukisematta rahasi takaisin. Lisätietoa ja ilmoittautuminen:
http://www.jaanmurtajat.fi/kurssit/ihmissuhteet
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
2 kommenttia:
Eikö sanomansa saa joskus perille paremmin, jos vähän kärjistää? Jotkut ihmiset eivät kerta kaikkiaan kuuntele pehmeää puhetta. Kärjistäminen voi olla myös viihdyttävää.
Kiitos kommentista! Tässä postauksessa on kyse erityisesti tilanteesta, missä haluat sanoa vastakkaisen mielipiteen kuin seurueen muilla henkilöillä on. Jos kyseessä on muu tilanne, niin oman mielipiteen esittäminen jyrkästi saattaa olla tosiaan viihdyttävääkin, ainakin kanssasi samaa mieltä oleville. Huomioon kannattaa ottaa henkilöiden välinen mahdollinen hierarkia ja vallitseva yleinen kanta.
Usein on mukavaa antaa muiden kokea oivaltamisen ilo, ja siis tuoda ideansa esille pikkuhiljaa. On myös tärkeää miten toimit aina: Jos yleensä olet tosi sopuisa, niin kerran ärähtäminen tuskin haittaa. Jos taas aina olet vastarannan kiiski, niin jyrkät mielipiteesi tuskin enää vaikuttavat mihinkään ja sinun kannattaisi olla sopuisampi kaikkien edun vuoksi. Jos voitat kinan argumentoimalla agressiivisesti, niin usein toinen ei kuitenkaan oikeasti muuta mielipidettään ja toimintaansa.
Lähetä kommentti