Kysymys:
Minua kiinnostaisi kehittää vuorovaikutustaitojani ensisijaisesti kotona, jossa minulla on puoliso ja lapsia leikki-ikäisestä teiniin. En osaa keskustella edes heidän kanssaan syvällisemmin.
Esimerkiksi pitkä automatka tai lyhyempi kauppareissu olisi mainio tilaisuus ajatustenvaihtoon miehen tai lasten kanssa, mutta olen kuin lukossa. Osaan kyllä kysyä "mitä kuuluu" ja myös kuunnella. Kuitenkin, jos toinen ei heti lähde mukaan keskusteluun, niin en osaa jatkaa. Samat ongelmat vaivaavat myös kylässä käydessä.
Terveisin M
Kuvan perhe ei liity tapaukseen. Paitsi koira. Kuva: David Amsler |
Vastaus:
Kiitos mielenkiintoisesta viestistä.
Hienoa, että haluat kehittää keskustelutaitojasi kotona. Keskustelusta esimerkiksi juuri kauppamatkojen aikana voi olla paljon hyötyä ja hauskaa lapsillesi sekä muille läheisillesi.
Vinkit lyhyesti:
- Ole rohkeasti "turhanpäivänen"
- Kysy runsaasti kysymyksiä
- Ole kiinnostunut toisesta
- Vastaa parilla lauseella kysymyksiin
- Ole sitkeä ja sitten toista
Pidemmin:
Ensiksi, ei kannata liikaa pelätä, että keskustelu ei ole tarpeeksi syvällistä. On hyvin yleistä, että ihmiset miettivät, että heti pitäisi sanoa jotakin älykästä, hauskaa tai syvällistä. Todellisuudessa syvällisempään ja tosi mielenkiintoiseen keskusteluun pääsee usein erittäin "turhanpäiväisen" ja yksinkertaisen rupattelun kautta. Yritä siis lisätä sitä, niin pääsette useammin myös syvällisiin
keskusteluihin. Hyvä tapa on esimerkiksi kommentoida positiivisesti ympäristöä ja muiden ihmisten toimintaa.
Tärkeitä juttuja kuvaamissasi tilanteissa ovat keskustelun aloituksien ja kysymyksien automaattinen keksiminen. Voit tehdä ihan itseksesi harjoitusta, jossa mietit jonkun tilanteen ja sitten siihen 10 sopivaa keskustelun avausta sekä jonkun aiheen (työ/harrastus/tapahtuma) ja sitten siihen 30 kysymystä. Näissä kehittyy aikaa myöten, ja sitten keskustelun eteenpäin vieminen helpottuu huomattavasti.
Katso vinkiksi seuraavat kirjoitukset keskustelun aloituksesta ja kysymyksistä:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2012/05/nariseepa-lattia-briliantti-avausrepla.html
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2012/12/kysy-hiljainen-hetki-hiljaisille.html
The black dog stare, mode: intense. Kuva: Tim Wilson |
Seuraava vinkki on kiinnostuminen toisesta, todella paljon. Älä siis välitä, vaikka puheenaiheet pyörisivät paljon vain toisen henkilön kiinnostuksen kohteissa (hänen työnsä, harrastuksensa, tapahtumansa, koulupäivänsä, harrastuksensa, kirjansa tai lempimusiikkinsa). Jatka keskustelua aiheista, jotka hän tuo esille. Kysy niistä lisää yksityiskohtia (toisen mielestä nämä kysymykset ovat tosi oleellisia). Ei haittaa, vaikka et tietäisi aiheesta mitään. Kuitenkin voi keksiä siitä kysymyksiä, ja oppia lisää.
Voit myös kysyä ajankohtaisiin asioihin tai omiin mietteisiisi toisen mielipidettä. Tämä tuntuu niin lapsesta kuin aikuisestakin tosi hienolta, kun hänen mielipiteellänsä on väliä ja siitä ollaan kiinnostuneita. Esim. uutiset, ostokset, elokuvat jne. Tuossa on myös hyvä tilanne tuoda omia asioita esiin. Tämä viestittää avoimuutta ja antaa keskusteluun lisää puheenaiheita, joista myös toinen voi kysyä sinulta. Kun toinen kysyy sinulta jotain, niin on hyvä vastata muutamalla lauseella yhden sanan sijaan. Näin sinusta tulee avoin ja keskusteluun rohkaiseva vaikutelma.
"70's, toes and rabbits in holes, these are a few of my favorite things..."
Kuva: Jaap Joris |
Timanttia on myöskin sitkeys. Niin kylässä kuin kotonakin on tärkeää aloittaa keskustelua ensin monta kertaa. Vie sitä aluksi itse eteenpäin, vaikka toinen ei tuntuisikaan lähtevän mukaan. Lisäksi tärkeää on näyttää ja kuulostaa innostuneelta keskustelusta (ei tarvitse olla mikään kofeiiniorava, mutta jonkinlaista innostusta on hyvä kuulua ja näkyä).
Yleensä parin minuutin jälkeen toinen rentoutuu ja lähtee mukaan runsassanaisemmin. Moni aluksi ujostelee tai on muuten varautunut, mutta haluaa kyllä oikeasti keskustella. Myöskin, jos olet aiemmin ollut hiljainen, niin aluksi perheesi ja tuttavasi saattavat ihmetellä keskustelun aloituksiasi. Älä välitä tästä, sillä he kyllä tottuvat ajanmyötä uuteen keskustelevampaan sinuun, ja nauttivat tuloksista.
Kaikki keskustelut eivät millään voi aina onnistua, ja kaikki ihmiset eivät aina jaksa ryhtyä keskustelemaan. Tämä kannattaa hyväksyä, ja olla itselleen ymmärtäväinen. Kukaan ei onnistu aina, ja sellaista se elämä vaan on. Yrittämällä kuitenkin joskus onnistuu, ja voi kokea kaikelaisia ihania tilanteita ja keskusteluja. :)
Harjoitus tekee mestarin, ja mestari harjoittelee aina, isäni sanoo.
Oliko näistä apua? Tuleeko mieleen lisäkysymyksiä? Voinko julkaista tämän?
Erinomaista viikon alkua!
Karla
Kysyjän vastaus vastaukseen:
Kiitos paljon viestistäsi. Siinähän oli todella paljon mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia ajatuksia. Ajattelin, että sinulta varmaan löytyy jo jostain valmiita kirjoituksia aiheeseen liittyen. Ilman muuta saat käyttää "ongelmaani" esimerkkinä blogissa. :)
Ajattelen, että minun olisi varmaan hyvä opetella kertomaan avoimesti myös omia kuulumisia, niin toinenkin rentoutuu ja lähtee mukaan. Paljon olisi siis opittavaa. Mutta tästä se lähtee! Pidä peukkuja! :)
- M
P.S. Ilmoittautuminen kursseille on avattu!
Syksyn ihmissuhdetaitokurssit painottuvat entistäkin enemmän käytäntöön.
Aiheina ovat mm. ensivaikutelma, itsevarmuus, eleet, keskustelun avaus, keskustelutaidot, ystävystyminen ja flirttailu. Kurssilla saat pääset keskustelemaan useista mielenkiintoisista aiheista pienryhmässä ja kokeilemaan opittua käytännössä.
Palaute aiemmista 21:stä kurssista on ollut huippuhyvää. Get on board, join the fun:
http://www.jaanmurtajat.fi/#!avoimet-kurssit/c14w7
P.P.S. Myös syksyn luennoilleni Espoon työväenopistossa on ilmoittautuminen auki. Viidestä luennosta neljä on jo täynnä. Kiitos! Mukaan mahtuu vielä ainakin ryhmätilanteita, juhlimista ja juhlien järjestämistä käsittelevään luentoon. Jonoonkin voi ilmoittautua.
Ilmoittautuminen ja lisätietoja:
https://ilmonet.fi/#fi/search/txt=ihmissuhdetaidot/
Tervetuloa oppimaan, kysymään ja pitämään hauskaa!
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
2 kommenttia:
Kiitos Karla. Kirjoituksesi on mielestäni todella hyvä. Minäkin saan siitä omiin tilanteisiini hyviä apuneuvoja.
T: Kimmo
Ole hyvä Kimmo. Kiitos kommentista & kannustuksesta, ja huippujuttu, että sait kirjoituksesta apua omaan elämääsi!
Lähetä kommentti