Kehity sellaiseksi kuin haluat: Case: Sosiaalisen elämän ylläpito + HS-artikkeli

11. elokuuta 2015

Case: Sosiaalisen elämän ylläpito + HS-artikkeli


Kysymys:


Hei!

Olisiko sinulla jokin nyrkkisääntö, minkä verran tulisi tehdä aloitteita esim. viikon aikana, että sosiaalista elämää voisi pitää hyvin yllä? 

Joskus kerroit, että esim. sovi lounas uuden henkilön kanssa joka viikko. Tämä on aika haastavaa, sillä jokaisella on kuitenkin ne omat ympyränsä ja kiireensä, ellei sitten satu olemaan juuri tähän tarkoitukseen sopivassa työpaikassa, missä on samanhenkisiä super-verkostoitujia. 

Mietin usein, että olenko loppujen lopuksi tarpeeksi aktiivinen. Tietysti jokainen määrittelee tämän itse, mutta jokin suuntaa-antava to-do-list olisi kiva saada. Onko sinulla itselläsi jokin kaava, mitä noudatat? 

Kiitos jo etukäteen! 

- Nyymi



Tässä jengissä lienee helpohkoa tutustua pariin uuteen tyyppiin. Kuva: Dirk



Vastaus: 


Kiitos kysymyksestä. Pohdit erittäin tärkeää asiaa, jota kannattaakin pohtia ennen kuin on ns. kusi sukassa. 

Minulta löytyy tähän juuri tuollainen suuntaa-antava to-do-list. Jokainen voi muokata tätäkin ihan miten mieli tekee, mutta konkreettinen ohje on usein hyödyllinen vertailukohta omien tapojen miettimiseen. Voit tavata ihmisiä silloin tällöin tai olla hyvinkin aktiivinen. Voit pitää enemmän livenä tutustumisesta tai olla haka somettamisessa. It's up to you pal.

Supertärkeä sääntö verkostoitumisessa ja omien sosiaalisten suhteiden ylläpidossa on, ettei saa unohtaa tätä toimintaa, kun kaikki sujuu. Verkostoituminen ja tutustuminen on nimittäin helpointa, kun sitä ei oikeastaan tarvitse. Itse on silloin rento, ja yleensä on tarjota muille paljon mukavia juttuja. Hyvät ihmissuhteet eivät ole mitään palveluksien laskemista ja tarkkaa vaihtokauppaa, mutta ne perustuvat siihen, että molemmilla osapuolilla on jotakin positiivista kokemusta kys. suhteesta jollakin aikavälillä. 

Jos yllättävä työttomyys, työntekijän tarve, asiakaspula tai yksinäisyys iskee, niin siinä hetkessä verkostoituminen on haastavaa. Ei se silloinkaan ole mahdotonta, mutta vaikeampaa kuin ilman tällaista akuuttia hätää. 

Elämä on sellaista, että erilaisia tiiviitä ja vähemmän tiiviitä ihmissuhteita tulee ja menee. Mikäli sosiaalisten verkostojen ollessa kunnossa jättää kokonaan pois verkostoitumisen ja ylläpitotoiminnan, niin jossain vaiheessa taas löytää itsensä kriisitilanteesta ilman verkostoa. Älä siis elä epävarmaa siniaaltoa, vaan pidä verkostoitumisrutiinit aina mukana ja nauti tuloksista koko ajan. Pitkällä aikavälillä jatkuva verkostoituminen säästää aikaa & hermoja.

Seuraavaksi kerron, mitä nämä verkostoitumisrutiinit esimerkiksi voivat olla.



Tästä lienee hieman hankalampaa kasvattaa verkosto. Kuva: Lee Haywood
 


Btw, ainakin siitä tietää, että ei pidä itselleen tarpeeksi yhteyttä ihmisiin, jos löytää itsensä usein joistakin seuraavista tilanteista: On yksinäinen olo ja tuntuu, ettei viikkoihinsa löydä kivaa tekemistä. Tai työelämässä ei löydy mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja työnhaku tuntuu toivottomalta. Tai tarvittavien yhteistyökumppanien, työntekijöiden ja uusien asiakkaiden hankkiminen on kovin vaikeaa.


Näillä edellisiä ehkäistään aka miten verkostoidutaan:
 


Viikoittain tai päivittäin: 

- Urheile, nuku ja syö oikein

- Kysy läheisimmiltä kavereilta, työkavereilta ja perheenjäseniltä mitä kuuluu

- Aloita kaikkialla kohteliaita pieniä keskusteluja turhanpäiväisistäkin asioista. Joskus niiden seurauksena tutustuu johonkin tai piristää jonkun päivää.

-  Tee kaikkialla kaikenlaisia pieniä palveluksia (tähän saat lisävinkkejä esim. verkostoitumisluennollani  ja ehkäpä tulevaisuudessa myös täällä blogissa).

- Tykkää ihmisten postauksista facebookissa, LinkedInissä, Twitterissa ja Instagramissa ym. sometuspalveluissa. Huom. tässä puhutaan siis muiden postauksiin reagoimisesta eikä omien postauksiesi hiomisesta.

Aiempi postaukseni somen täsmällisestä käytöstä yhteydenpidossa:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2014/12/case-247-someviestittely-ahdistaa.html


Kuukausittain tai muutaman kerran kuussa:

- Lähetä pari follow up -viestiä kivoille tyypeille, tapaamisehdotuksella tai ilman. Follow up -viestejä kannattaa lähettää jatkuvasti, missä vaan tavatuille ihmisille (kollegat, asiakkaat, alihankkijat, sukujuhlatutut, harrastuskaverit, kaverien kaverit, erilaisissa tapahtumissa törmätyt ihmiset jne.). Samalla on kätevä lisätä ihmiset facebookiin ja/tai LinkedIniin.

- Pidä yhteyttä niihin, jotka lähikuukausina ovat vastanneet follow uppeihisi. Näiden kanssa voi hyvin sopia vaikkapa niitä verkostoitumislounaita.

- Ryhdy seuraamaan muutamaa kiinnostavaa tyyppiä somessa ja lähetä heille vaikka positiivista palautetta mailitse jostakin. Tai liity muutamaan uuteen kiinnostavaan someryhmään liittyen ammattiisi tai harrastuksiisi.

- Postaa jotain kuulumisiasi joihinkin somekanaviin. Näin muistutat ihmisiä olemassaolostasi ja annat heille puheenaiheita kanssasi keskusteluun.

- Käy jossain tapahtumassa, jossa voit tavata jonkun uuden ihmisen ja moikkailla vanhoja tuttuja. Tilaisuuksia on melko runsaasti, kun katsoo ympärilleen: kaikki työpaikan osastojen väliset kokoontumiset, asiakastilaisuudet, seminaarit, ammatillinen yhdistystoiminta, harrastuksiin liittyvä yhdistystoiminta, tuttujen juhlat, erilaiset kurssit, viihdetapahtumat, koulutukset, nettipalvelujen miitit, vapaaehtoistyöt...

Uusia tilaisuuksia arvioidessa kannattaa aina pitää mielessä, että täysin ei voi tietää, missä on kivaa ja kuka on itselle se uusi paras ystävä tai liikekumppani. Sopiva määrä ennakoluulottomuutta siis peliin, ja jatkuvasti kokeilemaan meininkiä joihinkin ihan uusiin porukoihin ja tilanteisiin. 

Aiempia postauksia siitä, missä tapaa uusia ihmisiä:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2013/07/vieraskyna-taalta-loydat-itsellesi.html
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2012/10/missa-tutustuu-uusiin-kivoihin.html


Vuosittain tai muutaman kerran vuodessa:

- Käy läpi eri somekanavien koko kontaktilistasi, ja tykkäile tai kysy kuulumisia niiltä, joihin et ole ollut vuoteen yhteyksissä

- Kokeile jotain uutta harrastusta, mene mukaan toimihenkilöksi uuteen yhdistykseen tai kokeile uudenlaista työprojektia

- Julkaise jotakin asiantuntemukseesi liittyvää esimerkiksi jossakin lehdessä. blogissa, radiossa tms. mediassa. Näin sinun ei tarvitse koko ajan ottaa yhteyttä uusiin ihmisiin, vaan he voivat myös lähestyä sinua ja tietävät asiantuntemuksestasi (eli mistä asiasta he voivat kysyä sinulta apua).

Aiemmasta postauksestani "7 verkostoitumisvinkkiä + pari huonoa":


"Muiden auttaminen on verkostoitumisen perusta. Se on kuitenkin vaikeaa, jos kukaan ei tiedä, mitä osaat ja kuka olet. Kun kirjoitat lehtijuttuja (ja blogia), jaat asioita julkisesti facebookissa, täytät LinkedIn-profiilin, puhut seminaareissa jne. voivat ihmiset lähestyä helposti sinua, eikä sinun tarvitse aina tehdä aloitetta joka tapaamiseen. Opettele kertomaan usealla lauseella itsestäsi ja siitä, mitä teet ja haet."


Siinä se. Toteuttaminen vie aluksi aikaa, ja sitten säästää sitä. 








Vielä lopuksi tuosta mainitsemastasi lounaiden sopimisesta: 

Mikäli lounaiden sopiminen on omassa työssäsi mahdotonta, niin saman asian ajaa myös ihmisten tapaaminen vaikkapa seminaarissa tai töiden jälkeen kahvilla/terassilla. Myös sähköisellä yhteydenpidolla saa paljon aikaan.

Hyvin monessa työssä tämä "yksi uusi lounas viikossa" -periaate on kuitenkin mahdollista toteuttaa. Yleistä se ei välttämättä ole, kuten ei ole skarppi verkostoituminen ylipäätään. Tämän uuden lounaan ei tarvitse olla minkään kuuluisuuden tapaaminen, vaan kys. henkilö voi olla esimerkiksi:

  • Kollega, jonka kanssa et ole aiemmin jutellut lounaalla
  • Joku sinulle uusi henkilö joltain työpaikkasi toiselta osastolta
  • Asiakas, alihankkija, työnhakija tai muu sidosryhmän edustaja
  • Joku kaverin kaveri, joka sattuu istumaan samassa pöydässä
  • Joku samalta alalta toisesta firmasta, johon olet ottanut yhteyttä somessa tai mailitse verkostoitumistarkoituksessa
  • Jonkun löytämäsi someryhmän joku aktiiviverkostoituja
  • Ihailemasi yritysjohtaja, jota olet pyytänyt mentoriksesi lounaalle
  • Uusi tuttu jonkun harrastuksen tai yhdistyksen kautta
  • Vanha kontakti, jota et ole nähnyt pitkään aikaan
  • Sukulainen, jota et ole nähnyt pitkään aikaan
  • Henkilö, johon olet törmännyt seminaarissa tai koulutuksessa
  • Blogisi innokas lukija, jota otti sinuun yhteyttä
  • Joku random, jonka pöytään istut ruokalassa tai ravintolassa 


Miltä kuulostaa? Tuliko hyödyllisiä vinkkejä, tai mieleesi lisäkysymyksiä?

Mukavaa elokuun jatkoa!
Ittekimasu!


- Karlasi




P.S. Kesäkuussa Helsingin Sanomat julkaisi ison artikkelin minusta ja kursseistani. Kannattaa lukea, mikäli itsesi kehittäminen ja yritykseni tausta kiinnostavat. 

Jos sinusta tuntuu, että juttu voisi olla lähipiirillesi hyödyllinen ja haluat auttaa, niin jaa toki juttu vaikka facebookissa.

 

P.P.S. Syksyn 2015 ihmissuhdetaitokurssien ilmoittautuminen on auki. Syksyn ihmissuhdetaitoluentojen ilmoittautuminen avautuu ke 19.8. klo 12:00.




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mielenkiintoinen postaus! taidanpa ottaa tämän sovellettuna käyttöön.
mitä ovat nuo pienet palvelukset, joita voi tehdä?

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiitos! Voisin joskus tehdä oman postauksen tarkemmin noista verkostoitumisessa ja sosiaalisessa elämässä tärkeistä palveluksista.

Palveluksien ei tarvitse olla isoja eikä mitään rahaa vaativaa. Vastapalveluksia ei kannata laskea. Kun on avulias, niin kummasti jostain joskus tippuu jotain kivaa itselleenkin. Antamisen ilo on lisäksi suurimpia iloja.

Esimerkkejä sopivista palveluksista: hymy, kiinnostus toisen asiaan, kohteliaisuus, tiedon/linkin välittäminen, tutun esittely, auttaminen jossain projektissa, suositus (tuotteen tai henkilön), positiivinen/rakentava palaute, tapahtumakutsun välittäminen, kiinnostavasta työpaikasta kertominen tai vinkki liittyen vaikka omaan erikoisosaamiseen.

Kun nuo ottaa osaksi normaalia päivittäistä elämää, niin saa aikaan upeita juttuja. Mukavaa marraskuun jatkoa!

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...