Oletko koskaan jännittänyt treffeille menemistä? Niin minäkin. Treffeille meneminen jännittää ja jopa pelottaa, mutta miksi?
Pääasiassa emme jännitä treffejä. Jännitämme sitä mahdollisuutta, etteivät ne suju toivotulla tavalla.
Jännitämme esimerkiksi sitä, että sanomme jotain hölmöä, sitä ettemme onnistu esiintymään eduksemme, sitä ettei treffikumppani pidäkään meistä ja sitä, ettemme onnistu.
Seuraavaksi haluan jakaa viisi tehokkaaksi todettua vinkkiä parempia treffejä varten: Niistä kahden ensimmäisen avulla teet treffeistä vähemmän pelottavia ja lisäät itsevarmuuttasi. Kolmen jälkimmäisen avulla taas teet treffeistäsi reilusti parempia ja kiinnostavampia, mikä lisää niissä onnistumisen todennäköisyyttä ja näin vähentää niitä kohtaan tuntemaasi jännitystä.
Olen soveltanut itse näitä vinkkejä omaan elämääni. Olen saanut niiden avulla tehtyä treffeistäni tilaisuuksia, joihin on upeaa ja mukavaa mennä ja joihin ei enää liity kielteisiä tuntemuksia. Lisää tehokkaita aiheeseen liittyviä vinkkejä ja tietoa löydät uudesta ”Eroon ujoudesta” –kirjastani.
Seuraavaksi 5 vinkkiä, joiden avulla teet treffeistäsi sujuvampia:
1. Älä anna treffeille todellista suurempaa merkitystä
Treffit ovat lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan tapahtuma, jossa kaksi ihmistä tutustuu toisiinsa. Tämä on tärkeä muistaa seuraavasta syystä: Moni jännittää treffejä siksi, että antaa niille todellista suuremman ja kriittisemmän merkityksen. Treffit nähdään herkästi tapahtumana, jolla on kauaskantoinen vaikutus koko loppuelämään. Ne nähdään tilaisuutena, jossa on pakko onnistua. Tällainen suhtautuminen luo valtavat paineet: ”Jos mokaan treffini, saatan joutua olemaan yksin jälleen pitkiä aikoja!”
Vaikka jotkin yksittäiset treffit saattavatkin osoittautua elämäsi tärkeimmäksi tapahtumaksi, ei suuria ennakko-odotuksia kannata luoda. Rento suhtautuminen treffeihin näkyy olemuksestasi ja luo sinusta kuvan itsevarmana ja sinut itsensä kanssa olevana henkilönä. Olet saapunut treffeille, koska haluat tutustua toiseen ihmiseen, ei siksi, että olet epätoivoinen kumppanin löytämisen suhteen. Liian tosikkomainen suhtautuminen treffeihin voidaan tulkita epätoivoisuudeksi, joka on useimpien mielestä varsin epäviehättävä ominaisuus.
2. Paloittele treffit pienempiin osiin ja tee niistä hallittavampia
Kun vuosia sitten jännitin treffeillä käymistä, johtui jännitykseni paljolti tilannetta kohtaan tuntemastani epävarmuudesta. Mitä siellä treffeillä oikein tehdään? Mitä siellä puhutaan? Missä vaiheessa minun tulee tehdä mitäkin? Koska tiesin treffeillä käymisestä hyvin vähän, en luottanut kykyyni selviytyä niistä kunnialla. Ajattelin myös, että miehenä minun tulee olla treffitilanteessa se johtava osapuoli: minun tulee viedä tilanne sulavasti ja itsevarmasti onnistuneeseen päätökseensä. Koska tiesin, etten välttämättä osaa, tunsin pelkoa treffeillä käymistä kohtaan.
Tähän tuli helpotus, kun ymmärsin treffien koostuvan useammista pienemmistä tilanteista, jotka etenevät yleensä varsin loogisessa järjestyksessä. Näitä osia ovat yleensä:
- Treffien sopiminen: Sovitaan missä ja milloin nähdään, sekä mahdollisesti se, mitä treffeillä tullaan tekemään.
- Treffikumppanin tapaaminen: Mennään tapaamaan treffikumppani sekä keskustellaan hänen kanssaan kevyesti ennen eteenpäin jatkamista. Ellei etukäteen olla sovittu siitä, mitä tehdään, päätetään se yleensä tässä vaiheessa.
- Siirtyminen: Siirrytään haluttuun paikkaan, yleensä esimerkiksi kahvikupposen äärelle tai kävelylle. Siirtymisen aikana jutellaan tietysti mukavista ja kevyistä aiheista.
- Jutustelua: Seuraavaksi jutustellaan ja tutustutaan treffikumppaniin. Tämä tapahtuu yleensä kahvittelun, kävelyn tai muun rennon ja kevyen aktiviteetin ohessa.
- Lopetus: Lopuksi treffit saatetaan päätökseen. Tässä vaiheessa sovitaan (toivottavasti) seuraavista treffeistä, kerrotaan treffikumppanille kuinka mukavaa hänen kanssaan on ollut sekä poistutaan yhdessä tai erikseen sinne, minne osapuolten tie ikinä viekään.
Kun hajotat treffitilanteen näin osiin, näyttäytyy se sinulle vähemmän epämääräisenä ja siten vähemmän pelottavana. Pääset helpottamaan treffien eri vaiheita sekä viestit itsevarmuudesta valmistautumalla näin:
- Suunnittele, kuinka tapaat treffikumppanisi ja mistä kaikesta voisit hänen kanssaan tuossa tilanteessa jutella.
- Päätä etukäteen, mihin ensimmäisten minuuttien jälkeen suuntaatte ja mistä juttelette siirtymisen aikana.
- Valmistele aiheita/kysymyksiä, joista tulette juttelemaan jutustelu- ja tutustumisvaiheen aikana.
- Käy läpi erilaisia treffien lopetustilanteita sekä miten niissä tulet toimimaan ja mitä tulet suurinpiirtein sanomaan.
Mitä paremmin olet valmistautunut treffeihin, sitä rennompi pystyt niiden aikana olemaan ja sitä enemmän treffikumppanisikin kanssasi viihtyy. Molemmat voittavat.
Kuten mitä tahansa, myös treffeillä käymistä oppii. Muutamien treffien jälkeen et tule tarvitsemaan ylläkuvatun kaltaista ennakkosuunnittelua, vaan pystyt olemaan alusta asti oma, aito itsesi.
Hyvien treffien hyvä fiilis in action. |
3. Pyri aina aitouteen ja rehellisyyteen
Treffit jännittävät monia myös siksi, että niissä pyritään olemaan parhaimmillaan ja edustavimmillaan. Niistä tehdään siis eräänlainen suoritus, jossa itsestään pyritään tekemään niin viehättävä ja kiinnostava, kuin vain suinkin kyetään. "Onnistunko esiintymään edukseni? Onnistunko saamaan toisen kiinnostumaan minusta?" Jo pelkkä ajatus sisältää manipuloinnin siemenen. Pyrkimällä luomaan itsestäsi todellista viehättävämmän ja kiinnostavamman kuvan annat toisen ihastua siihen, mitä et ehkä todellisuudessa ole. Tämä on laajasti hyväksytty, mutta myös valheellinen ja manipulatiivinen lähtökohta yhtään vakavammalle suhteelle.
Aitous on ennenkaikkea kunniotusta toista ihmistä kohtaan. Treffikumppanisi ansaitsee tutustua todelliseen sinuun, ei valheelliseen kiiltokuvaversioon sinusta.
Tämä ei tarkoita, että sinun on heti ensimmäisillä deiteillä vuodatettava treffikumpanillesi kaikki vikasi sekä elämäsi synkät tarinat, ei tietenkään. Ole vain rehellinen siitä, että sinäkin olet tavallinen, epätäydellinen ihminen, joka yrittää tehdä parhaansa tässä elämässä. Älä kerro pelkästään asioita, jotka saavat sinut vaikuttamaan erityisen viehättävältä ja kiinnostavalta, vaan ole aito ja inhimillinen.
4. Opettele tehokas ketjutustekniikka, etkä päädy tuppisuuksi
Yksi ihmisten suurimmista treffeihin liittyvistä peloista on pelko siitä, ettei keksi mitään sanottavaa. Hiljaisuus treffien aikana koetan painostavaksi ja epäluonnolliseksi, minkä takia tarve keksiä uutta puhuttavaa on koko ajan läsnä. Seuraavan helpon keskustelutekniikan avulla pystyt varmistamaan, että sinun treffeilläsi keskustelu käy vilkkaana aina kun sitä vain haluat.
Ketjutustekniikka perustuu siihen, että keskustelijat tarttuvat vuoronperään yhteen edellisen keskustelussa lausutun kommentin sisältämistä aiheista. Eli siis näin:
Jos treffikumppanini kertoo olleensa eilen illalla keikalla kuuntelemassa metallimusiikkia, voin jatkaa keskustelua mistä tahansa seuraavista aiheista: musiikkimaku, keikoilla käyminen, bändit, eri tavat viettää vapaa-aikaa, treffikumppanin illan sujuminen, mitä hän tekee yleensä iltaisin jne.
Jos treffikumppani kertoisi olevansa töissä tietokonetarvikkeita myyvässä yrityksessä, voisin jatkaa keskustelua aiheista kuten: työpaikat, tietokoneet, menneisyyteni nörttinä, hänen fiiliksensä työstään, hänen tyypillinen päivänsä töissä jne.
Käytännössä siis kuuntelen, mitä toinen sanoo ja jatkan keskustelua jostakin hänen esittelemästään aiheesta tai siihen välillisesti liittyvästä aiheesta. Kun molemmat käyttävät ketjutustekniikkaa (kuten ihmiset luonnostaankin tekevät), ei keskustelu katkea taatusti kesken. Ketjutustekniikkaa oppii myös käyttämään sitä paremmin, mitä useammin sitä harjoittelee.
5. Tutustu toiseen, älä vain juttele!
Mahtava keskustelutekniikka on myös kiinnostuksen osoittaminen toisen ihmisen elämää kohtaan. Ihmiset rakastavat puhua itsestään. Kun suot treffikumppanillesi mahdollisuuden itsestään puhumiseen, voit olla lähes varma, että hän tulee suhtautumaan sinuun suopesti ja muistelemaan tapaamistanne lämmöllä. Jokainen meistä nauttii siitä, kun saa osakseen kiinnostusta. Mikset siis antaisi treffikumppanisi tuntea itsensä tärkeäksi kyselemällä ja olemalla aidon kiinnostunut hänen elämästään?
Treffien tarkoitus on ensisijaisesti tutustuminen toiseen ihmiseen. Kun menet jonkun kanssa treffeille, ei tarkoitus ole vain viettää aikaa yhdessä, vaan selvittää, kuinka hyvin tulette keskenänne toimeen ja kuinka paljon pidätte toisistanne ja siitä, mitä ihmisinä edustatte. Treffeistäsi tulee paljon kiinnostavampia molemmille osapuolille, kun uskaltaudutte keskustelemaan myös aidosti merkityksellisistä ja itsellenne tärkeistä aiheista.
Jos et vielä luota kykyysi jutella sujuvasti ja vapautuneesti syvällisemmistä asioista, voit valmistella muutamia aiheita etukäteen. Haluatko ehkä tietää, millaisia unelmia treffikumppanillasi on? Haluaisitko tuntea hänen suurimmat kiinnostuksenkohteensa? Vai haluaisitko ehkä tietää, millaisia ihmisiä hän etsii elämäänsä?
Keskustelu on mielekkäintä silloin, kun molemmat antavat paljon itsestään. Varo haastattelemasta tai kuulustelemasta. On tärkeää olla paitsi kiinnostunut toisesta, myös kertoa hänelle, mitä mieltä itse olet samoista aiheista. Näin tutustumisenne tulee olemaan tasapuolista ja molemmille aidosti tyydyttävää.
- Jevgeni Särki
P.S. Olen juuri julkaissut omiin ja asiakkaideni kokemuksiin perustuvan ”Eroon ujoudesta” -kirjan, jonka avulla kuka tahansa kykenee kehittämään sosiaalista rohkeuttaan ja ratkaisevasti vähentämään ujouden määrää elämässään. Voit lukea kirjan 10 ensimmäistä kappaletta Elä paremmin -blogin tiedotuslistalla.
Myös Radio Novan haastattelu Tuomas Enbusken kanssa löytyy netistä.
Parhain terveisin,
Karla Nieminen
Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti