Kehity sellaiseksi kuin haluat: Kasvutarinat 2/4: "Asiat usein vaikuttavat pelottavammilta kuin ovatkaan"

17. heinäkuuta 2017

Kasvutarinat 2/4: "Asiat usein vaikuttavat pelottavammilta kuin ovatkaan"


Kuinka voi löytää rohkeutta ja jännitystä elämäänsä itsensäkehittämisen avulla? Blogisarjan toinen haastateltava on nokkelan huumorin ystävä Peter, joka nauttii uusien asioiden kokeilusta ja itsensä haastamisesta. Kasvutarinat-sarja kertoo Jäänmurtajissa mukana olleista itsensäkehittäjistä (täällä 1. osa).

Teksti: Martti Ilvesmäki
 Moi Peter, kertoisitko aluksi hieman itsestäsi.

Olen Helsingissä asustava mies ja töissä asiakaspalvelussa. Olenkin erittäin ihmisläheinen ja asiakaspalvelutehtävät sopivat minulle paremmin kuin pimeässä kammiossa nyhjöttäminen. 
Olet ollut mukana Jäänmurtajat-toiminnassa sekä pyrkinyt kehittämään sosiaalisia taitojasi. Mistä innostus lähti liikkeelle? 

Aluksi aloin lukemaan raha-asioiden hoitoa ja taloutta käsittelevää kirjallisuutta. Yksi kirja johti toiseen ja huomasin, että tästä aukesi kokonaan uusi maailma, josta ammentaa tietoa.

Eräässä kirjassa mainittiin kerho nimeltä Toastmasters. Kerhon tarkoituksena on tarjota jäsenilleen mahdollisuus harjoitella julkista puhumista ja esiintymistä turvallisessa ympäristössä. Tämä kuulosti mielenkiintoiselta – tiesin, että jokaisen on hyvä pystyä ilmaisemaan itseään selkeästi. Aluksi en löytänyt googlaamalla kerhoa, mutta muutaman vuoden päästä huomasin ensimmäisen kerhon rantautuneen tänne Helsinkiin.

Menin kerhon tapaamisiin ja olin vaikuttunut, kuinka ihmiset pääsivät hiomaan puhetaitojaan ja haastamaan itseään lavalla. En aluksi tiennyt, uskallanko liittyä kerhoon, kun monet jäsenistä olivat korkeasti koulutettuja insinöörejä ja kauppatieteiden maistereita. Jatkoin kuitenkin kerhon tapaamisissa käymistä ja lopulta sain kerättyä tarpeeksi rohkeutta, päätin ottaa askeleen tuntemattomaan ja pitää ensimmäisen puheeni. En juuri muista mitään puheesta ja fiilis oli hieman sekava. Olin juuri uskaltautunut tekemään jotakin uutta ja voittamaan omat pelkoni. Pidin lisää puheita ja huomasin, etteihän tämä olekaan yhtään hullumpaa. Nyt olen ollut kerhossa useamman vuoden ajan ja kehitystä on tullut hurjasti! Kirjojen lukeminen ja julkisen puhumisen harjoittelukerhoon liittyminen eivät kustantaneet juuri mitään – ei vaadi paljoa päästäkseen kehittämään itseään ja treenaamaan. 


Jäänmurtajien pariin ajauduin melko luonnollisista syistä – parisuhteeni oli päättynyt ja mietin, kuinka tutustua itseäni viehättäviin naisiin ja olla mielenkiintoinen keskustelija. Huomasin, että kurssilla käsitellään laajasti sosiaalisten taitojen kehittämistä, myös flirttailua ja hyvän ensivaikutelman luomista. Kurssilla olikin hauska ja rento meininki sekä paljon käytännön harjoittelua, mitä arvostan kovasti.

 

Kaiken lisäksi itsensä kehittäminen on todella palkitsevaa kun huomaa oman rohkeuden kasvavan. Oletko kohdannut taitoja harjoitellessa vastoinkäymisiä?

Vaikka lukee ja lukee ja tankkaa tietoa itseensä, ei siitä ole paljoa hyötyä jos ei sitä osaa ottaa käytäntöön. Tietoa pitää siis osata myös käyttää. Tosielämän harjoitukset ovatkin paras keino oppia taito kuin taito.

Tästä esimerkkinä on karaoken laulaminen. Jos et omaa kokemusta karaokesta entuudestaan, voi tämä olla todella pelottava kokemus. Osaan kyllä laulaa kohtuullisesti, mutta karaokessa joudut laittamaan itsesi likoon. Esiintyminen jännittää aluksi paljon, mutta kun ottaa itseään niskasta kiinni ja antaa mennä, siitä hyötyy myös muussa elämässä. Vaikka laulaminen ei välttämättä menekään niin kuin Strömsössä, olet jo ylittänyt itsesi nousemalle lavalle ja ollut rohkea!

Jäänmurtajat-kurssilla ollessa etenkin käytännön harjoitukset olivat mieleeni. Niissä pääsi todella haastamaan itseään ja näkemään kuinka tehokasta ja tavallaan ”vaivatonta” harjoittelu on. Harjoitukset olivat palkitsevia sekä etenkin hauskoja. Esimerkiksi tuntemattomalta ohjeiden kysyminen rautatieasemalla tuntui hölmöltä, mutta tuntemattoman positiivinen reaktio yllätti ja toi todella hyvän mielen. Käytännön tehtävät sekä loistava porukka olivatkin viikonlopussa kaikista parasta. Mitä haluaisit antaa muille itsensä kehittymisestä kiinnostuneille vinkiksi? 
 
Rohkea rokan syö. Vaikka kuinka pelottaisi ja jännittäisi, niin tee silti. Asiat usein vaikuttavat pelottavammilta, kun kuvittelemme ja suurentelemme niitä päässämme. Tämä saattaa kuulostaa tosi helpolta ja yksinkertaiselta, mutta sitä se oikeastaan onkin. Itsekin toisinaan rikon sääntöä, mutta tärkeää on tiedostaa se milloin jännittää, niin voi pyrkiä tietoisesti toimimaan sitä vastaan. Niin kuin Yhdysvaltojen presidentti Roosevelt totesi: ainoa asia mitä meidän kuulu pelätä on pelko itsessään.

Keino, minkä olen huomannut toimivan, on asioiden pilkkominen pienempiin osiin. Jos haluat laulaa karaokea, niin laula aluksi kotona vaikkapa Youtubesta suosikkibiisejäsi, jolloin pääset tunnelmaan ja oikeasti teet jotakin konkreettista. Tai jos haluat mennä illanistujaisiin ja jutella mielenkiintoisille ihmisille, mutta puhuminen tuntemattomille jännittää, juttele aluksi vaikkapa ystäviesi tai perheenjäsentesi kanssa. Tuttujen kanssa turvallisessa ympäristössä on joillekin helppoa aloittaa ja edetä tästä sitten haastavampaan.

Käytännön vinkki: mene aluksi jollekin vieraalle paikkakunnalle kokeilemaan harjoittelua. Ensimmäisen kerran lauloin karaokea Turkin matkalla. Vieraassa paikassa ei ole niin väliä ”nolaako” itsensä. Pianhan lähdet jo pois eikä kukaan muista tätä. Tätä voi käyttää pehmeänä lähestymisenä harjoitteluun, ja lopulta saattaa huomata, etteivät ihmiset juuri moisia ajattele omalla kotikunnallakaan. Miten koet muuttuneesi ja mikä on tärkein oppimasi asia?

Olen oppinut, että elämä on liian vakavaa, jotta sen voisi ottaa vakavasti. Muutosta on tapahtunut hurjasti ja tuntuu kuin olisin toisesta puusta veistetty. Vaikka olenkin kurinalainen itseäni kohtaan opetellessa asioita, pyrin muistamaan aina kokeilla kaikkea uutta ja jännittävää.

Nykyään kokeilenkin runsaasti uusia asioita. Olen ottanut tavaksi käydä hyppäämässä Kaivarissa kesäisin Suomen korkeimman Benji-hypyn. Tunne on huumaava, kun pääsee haastamaan itsensä ja tekemään hypyn pelostaan huolimatta!


Tärkein oppimani yksittäinen asia on: uskalla mokata. Virheistä oppii, ja ellet mokaile säännöllisesti, et yritä tarpeeksi. Prosessissa rohkeus kasvaa ja oppii ymmärtämään, että epäonnistuminen on välttämätöntä oppimisen kannalta.
 

Epämukavuusalueella kehittymisestä voi todella oppia jopa nauttimaan. Kiitos Peter tarinasi kertomisesta ja hauskaa kesää!P.S. Ilmoittautuminen syksyn ihmissuhdetaitokurssille 16-17.9. on auki.
Jäänmurtajista ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
https://www.jaanmurtajat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...