Kehity sellaiseksi kuin haluat: Kasvutarinat 3/4: "Jatkuva urheilu saattoi toimia defenssinä ihmissuhteille"

1. elokuuta 2017

Kasvutarinat 3/4: "Jatkuva urheilu saattoi toimia defenssinä ihmissuhteille"


Diplomi-insinööri Jani tutustui ihmissuhdetaitojen kehittämiseen lukiossa. Tuolloin vapaa-aika kului lähes pelkästään urheillen ja uusiin ihmisiin tutustuminen ei tuntunut ollenkaan miellyttävältä. Asia muuttui hänen törmättyä pariin aiheita käsittelevään kirjaan. Niiden lukeminen herätti tärkeän oivalluksen: myös ihmissuhdetaitoja ja tutustumista voi harjoitella. 

(Sarjan 1. osa ja 2. osa)

Teksti: Martti Ilvesmäki 




Moi Jani! Miten menee? Kertoisitko aluksi vähän itsestäsi.

Hyvin menee! Olen Jani 27-vuotias diplomi-insinööri Helsingistä, jossa asun vaimon ja kultaisennoutajan kanssa. Harrastuksiin kuuluu tällä hetkellä kitaran soitto, kestävyysjuoksu, kuntosalilla treenaaminen sekä Netflixin katselu.

 

Erinomaista! Osallistuit Jäänmurtajat-kurssille vuonna 2013. Oliko sinulla aiempaa taustaa itsensäkehittämiseen liittyen - mistä kipinä kaikkeen syntyi?

Ensimmäisen kerran tutustuin alan kirjallisuuteen lukiossa. Teos, jonka nimeä en enää muista, käsitteli keskustelua muiden kanssa ja ensimmäinen ajatus oli, että ai tätäkin voi todella harjoitella! Tämän oivalluksen saattelemana aloin juttelemaan välitunneilla ihmisille, joiden kanssa en olisi muuten juurikaan puhunut.

Lukioaikoina käytin kaiken vapaa-aikani urheillen - en kokenut sosiaalisia tilanteita miellyttäviksi. Jatkuva urheilu saattoikin toimia jonkinlaisena defenssinä, ettei vapaa-aikaa täytynyt käyttää kavereiden kanssa jutusteluun. 

 
Itsensäkehittämiseen liittyvä kirjallisuus on omiaan antamaan motivaatiota uuden kokeilulle. Mistä muualta hankit tietoa aiheesta ja teitkö joitakin käytännön harjoituksia näiden innoittamana?

Ensimmäisen kirjan tuoman motivaation turvin hakeuduin feissarin hommiin kehittääkseni yleisesti sosiaalisuuttani. Työ tuntui etenkin aluksi kovin kuluttavalta, sillä tein joka päivä työtä kaukana omalta mukavuusalueeltani. Tästä huolimatta työ oli todella kehittävää ja tuntemattomille jutustelu alkoi tuntua huomattavasti sujuvammalta.

Toisen kirjan luin ystäväni suosituksesta. Kyseessä oli Dale Carnegien klassikko Miten saan ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa. Kirjan lukeminen oli silmiä avaava kokemus siitä miten kehittää omia ihmissuhdetaitojaan ja antoi valtavasti lisäpotkua harjoitteluun.

 
Kyseinen kirja on yksi tunnetuimpia ihmissuhdetaitokirjoja, joka on ikinä kirjoitettu. Suosittelen kaikille! Minkä koit Jäänmurtajat-kurssissa parhaaksi?

Jäänmurtaja-kurssilla yksi ihmissuhdetaitoihin liittyvä asia selkeni: taitojen kanssa ei synnytä, eikä niitä voi saada sormia napsauttamalla, vaan ne on opittava harjoittelun kautta. Taitojen opettelun kulkeminen on kuin polkua pitkin eteneminen, jonka lopussa palkinto odottaa.

Tärkein oivaltamani asia, mikä on minulla edelleen mukana työelämässä: asenne ratkaisee. Positiivinen "me pystytään tähän" -asenne tarttuu muihin ja motivoi tiimiä ponnistelemaan yhteisten tavoitteiden eteen. Asenteen ylläpitämiseen auttaa ongelmien ja uhkien näkeminen pikemminkin haasteina. Olen saanut paljon kehuja työkavereilta nimenomaan hyvästä asenteesta. Jos ajattelee onnistuvansa useimmiten onnistuu ja päinvastoin.




Minkä olet kokenut haastavimmaksi itsensä kehittämisessä? Entä olisiko sinulla vinkkejä muille, jotka haluavat kehittää sosiaalisiataitojaan?

Haastavimmaksi olen kokenut pitkään jatkuvan mukavuusalueen ulkopuolella olemisen. Jäänmurtajat-kurssin jälkeen asetin itselleni ison haasteen: kolmen kuukauden ajan näkisin joka päivä jotakin kaveriani. Siinä tuli puhuttua paljon uusille ja vanhoille tutuille. Kuten feissarityön kanssa, myös tämä haaste tuntui aluksi hyvin kuluttavalta.

Minulla on tapana kokeillessa uusia asioita viedä ne äärimmäisyyksiin. Harjoittelun jatkuessa huomasin, mikä on minulle sopivin tapa oppia. Tämä on myös vinkkini muille, jotka haluavat oppia tutustumaan paremmin: omalta mukavuusalueelta kannattaa poistua, niin rohkeus kasvaa ja samalla huomaa, mikä harjoitus sopii itselle. 

Joskus ihmiset saattavat kummaksua, kun alat puhumaan heille tai esittämään kysymyksiä. Tämä ei kuitenkaan lähes koskaan johdu sinusta. Syy on useimmiten se, ettei keskustelukumppanisi ole tottunut siihen, että joku on hänestä kiinnostunut.

Kannattaa rohkeasti sanoa kyllä tilaisuuksiin, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin. Aina ei tarvitse mukaan omaa tuttua kaveriporukkaa voidakseen mennä tapahtumiin. Esimerkiksi työpaikan pikkujoulut ja virkistysjuhlat ovat loistavia paikkoja tutustua ihmisiin, joiden kanssa ei muuten juurikaan tulisi puhuttua.




Paljon tosi hyviä vinkkejä. Kiitos ja erinomaista kesän jatkoa! 


P.S. ilmoittautuminen syksyn ihmissuhdetaitokurssille 16-17.9.2017 on auki.



 


Yrityksestä ja ihmissuhdetaitokoulutuksista voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...