Kehity sellaiseksi kuin haluat: Dear pelimies FAQ: Yleiset kysymykset & palautteet vastauksineen

22. kesäkuuta 2014

Dear pelimies FAQ: Yleiset kysymykset & palautteet vastauksineen


Lisko puhuu asiaa, vaikkakin turhan kärttynä. Kuva: SpeedComics


Iso kiitos tämän pelimiessarjani lukemisesta, kommentoinnista ja jakamisesta. Edellä mainittua toimintaa saa ilman muuta jatkaa edelleen. Kesäkuusta näyttää tulevan blogini tähän mennessä luetuin kuukausi (yli 10 000 sivulatausta), jee!

Palautetta ja kysymyksiä on tullut runsaasti, joten päätin tehdä tällaisen FAQ-osan tähän väliin. Jaan ensin joitakin positiivisia palautteita ja sitten niitä "hieman" kärkkäämpiä, siltikin erittäin tervetulleita ja tärkeitä.

Jos et vielä ole lukenut sarjan esittelyä tai ensimmäisiä osia, niin lue ihmeessä.


Let's go:  

"Digaan sun kirjoituksista pua-aiheiden tiimoilta ja halusin näyttää tukeni tykkäämällä."

"Tosi osuvia pointteja, hyvä Karla!"

"Kiitos siitä, että tekstit eivät ole miesvihaista syyttelyä."

"Blogisi ja toimintasi on eräänlainen osoitus siitä, että tosiaan sillä ei ole sittenkään niin suurta väliä, kumpaa sukupuolta sosiaalisten taitojen ja ihmissuhteiden asialla oleva toimija on, vaikka joissakin yhteyksissä annetaan ymmärtää jostakin syystä toisin. Niin miehet kuin naisetkin voivat tosiasiassa omaksua paljon tietoa siitä, miten dynamiikka toimii molemminpuolisesti ja kummallakin sukupuolella voi olla annettavaa yhteisölle, en sitä epäile. "

Kritisoijalle: "Luitko oikeasti alusta loppuun tuon mitä tässä artikkelissa oli sanottavana? Vai herättikö se vain samanlaisia tunteita kuten mikä tahansa muukin naisten kirjoittama tekele, jossa arvioidaan miesten toimintaa naisia kohtaan sosiaalisissa tilanteissa? Voidaanko siis sanoa, ettei Karla olekaan perehtynyt ollenkaan kyseisiin asioihin ja hänen näkemyksensä artikkelissa kuvatuista väärinkäsityksistä on silkkaa puulaakitasoa?"
 
"Näen, kuinka jotkut ajatukset kirjoituksessa saattavat närkästyttää "meitä" pelimiehiä. Mutta siellä on myös osuvia ja hienoja pointteja seassa! :) Suosittelen lukemaan ajatuksella."

"Mielenkiintoista tietää, että tällaista pua-materiaalia on olemassa."


Näitä on ihana lukea. Suurkiitos kannustuksesta ja olkaa hyvä teksteistä!Positiivinen palaute tuntuu tältä. So happiness. Amaze. Kuva: Tar0


Sitten näihin kärkkäämpiin ja silti ihaniin tovereihin: 


"Miksi pitäisi olla lipevä, ihmisjoukkoa pyörittävä pelimies/-nainen?"

Ei pidäkään olla. Pelimies-nimitys on monelle tuttu liittyen pua-materiaaliin, sillä tunnetuin teos aiheesta eli The Game (Neil Strauss) on suomennettu nimellä Pelimies. Tästä syystä myös käytän sitä nimitystä. Pua-materiaalin perimmäinen tarkoitus on opettaa sosiaalisia taitoja ja yleensäkin onnellista elämää. Jonkun tavoite on iso joukko tyttöystäviä tai yhden yön ystäviä, ja toisella taas yksi elämänkumppani. Suuri osa pua-guruista tuomitsee valehtelemisen ja epärehellisyyden tapauksessa kuin tapauksessa (eivät kaikki, myönnetään). 

Itse olen oppinut pua-materiaalista paljon hyödyllisiä asioita flirttailun lisäksi myös perheenjäsenten, kaverien sekä työtuttujen kanssa toimimiseen. Kannustan molemmille osapuolille mukavan yhteistyön tekemiseen, en muiden manipulointiin.


"Olen erimieltä! Pua-opit ovat hieno juttu, senkin miesvihaaja!"

Emme ehkä olekaan eri mieltä, sillä pua-opit ovat myös minusta suureksi osaksi hieno juttu. Olen molempien sukupuolten tasa-arvon kannattaja, ja mielestäni sekä naisten että miesten oikeuksissa on monissa erilaisissa asioissa parantamisen varaa. Samaan tapaan, kun yritän muistaa, että moni pua ajattelee keskenään hyvin erilailla, toivon sinun tiedostavan, että jokainen nainen ei myöskään ajattele samalla tavalla pua-materiaalista. Jos luet blogisarjani esittelyn, niin ehkä huomaat, että en ajattelekaan pua-materiaalista samaan tapaan, kun se joku nainen, joka on sitä vahvasti sinulle kritisoinut. 


"Nimettömänä mututuntumalla huutelua, ei kiinnosta."

En tee tätä nimettömänä, katso esim. blogin esittely ja esittelyni kotisivuilla

En väitä olevani paras henkilö kirjoittamaan aiheesta (kts. seuraava kohta), mutta mielestäni mututuntuma on vähän epätosi ilmaisu. Olen lukenut monipuolisesti materiaalia ihmissuhdetaidoista sekä suomeksi että englanniksi yli 10 vuotta ja testannut oppeja käytännössä. Olen suht tosissani tässä jutussa, perustanut 2011 osakeyhtiön kurssien pitämistä varten ja laittanut asiaan paljon rahaa & tunteja. 

Olen yrittänyt kirjoittaa tekstit niin, että ne antavat jotain sekä pua-juttuja lukeneille että skenestä täysin ummikoille. Yrityksestäni huolimatta jotkut asiat saattavat tuntua enemmän perehtyneestä pintaraapaisulta ja ummikosta vaikeasti ymmärrettäviltä. Pahoittelut. Kysymyksiä saa esittää.


"Millä perusteella olet paras pua-opettaja?"

En varmaan millään perusteella. En ensinäkään ole pua-opettaja, vaan pidän luentoja ja kursseja erilaisista ihmissuhdetaidoista, miehille ja naisille. Aiheina ovat mm. ensivaikutelma, itsevarmuus, keskustelun avaus, keskustalutaidot, tutustuminen paremmin, flirttailu, juhlat ja työelämässä verkostoituminen.

Toiseksi, en väitä olevani edes paras ihmissuhdetaito-ope. Mielestäni opettajia on hankalaa laittaa järjestykseen, koska monelta eri opettajalta voi oppia hyvin erilaisia asioita ja eri tyyppiset opettajat sopivat eri ihmisille ja eri elämäntilanteisiin. Väitän olevani ihan hyvä ihmissuhdetaito-opettaja, koska olen itse kehittynyt näissä taidoissa todella paljon ja sillä kokemuksella auttanut muita kehittymään vuodesta 2011 hyvällä palautteella


"Eivät kaikki pua-materiaalia lukeneet ajattele näin!"

Totta, yksilöllisiä eroja on paljon. Olen listannut sarjan 10 väärinkäsitystä sen perusteella, mitä olen keskustellut tapaamieni pua-materiaalin suurkuluttajan kanssa ja lukenut aiheen materiaalia kirjoista, blogeista ja foorumeilta. Erilaisia tyylisuuntia pua-materiaalissa on tosi paljon, joten yleistyksiä on hankala tehdä. Yritän ottaa huomioon yksilöllisetkin erot. 

Uskon, että ainakin joistakin näistä kohdista voi olla hyötyä monelle, joten halusin tehdä tämän blogisarjan. Kaikki pua-materiaalia lukeneet eivät näitä kaikkia tai mitään näistä väärinkäsityksistä omista.


"Et voi kirjoittaa pua-materiaalista, olet liian kaunis/ruma!"

Jaa. Jännää, että palautetta tulee molempiin suuntiin. Ulkonäköni on vuosien ja päivien varrella vaihdellut melko paljon, joten kokemusta löytyy jonkin verran spektrin eri päistä. On muuten jännää, kuinka näkymätön sitä onkaan monelle, jos look on harmaa, vaatteet vähän vanhat, kasvot meikkaamatta ja painoa hieman ylimääräistä. 

Tiedostan ehdottomasti, että ulkonäöllä on väliä. Todisteeksi löytyy jopa akateemista tutkimusta, niin työelämästä kuin treffailustakin. Ulkonäön vaikutuksesta puhun usein mm. ensivaikutelmaan liittyen. Ulkonäöllä on tosi paljon väliä, mutta ei sen merkitys ole 100 %, edes niissä lyhyemmissä suhteissa. Tätä mieltä on lisäkseni moni mies & nainen, joka on ainakin pari kertaa ollut erittäin läheisissä merkeissä toisen henkilön kanssa.


"Olen erimieltä! Naisten on helpompi saada seksiä kuin miesten!"

Olen kanssasi samaa mieltä. Naisten ei kuitenkaan mielestäni ole ihan niin helppoa saada seksiä tai suhdetta kuin pua-jutuissa usein annetaan ymmärtää. Katso esim. väärinkäsitykset nro 3 ja 4 sekä seuraava vastaus.Kuvan henkilöllä ei ole pippeliä, ja hän julkaisee itsestään
melko noloja selfieitä. Kuuntele varauksella. Kuva: Alrak


"Nainen ei voi kirjoittaa pua-jutuista tai iskemisestä, koska hän ei tiedä, miltä pettymys ja torjunta ihmissuhteissa tuntuu.

Kumppanin kaipuu on naisille vieras asia. En oleta, että kauniimman sukupuolen ihmiset ymmärtäisivät lähestymispelosta tai yksinäisyyden ruokkimasta valkoisesta raivosta yhtään mitään."

Tämä voisi hyvin olla lisäys listaani harmittavan yleisistä harhaluuloista pua-yhteisöissä. Uskon, että miesten olo todella helpottuisi, kun he näkisivät hieman paremmin naisten näkökulman tässä asiassa. We all suffer.

Se, että nainen ei lähesty haluamaansa miestä, on hyvin harvoin tietoinen "come and get me, boy" -valinta, vaan usein järkyttävän lähestymispelon seuraus. Moni nainen on erittäin yksinäinen, mutta ei uskalla tai osaa tehdä asialle yhtään mitään. Tästä lisää esim. väärinkäsityksessä 4. Ihmissuhdetaitoasiat eivät todellakaan ole kaikille naisille intuitiivisesti helppoja, ja käytännön pua-vinkit ovat monelle erittäin tervetulleita.

Minun ihmissuhdetuskani ei välttämättä ole ollut yhtä tuskainen kuin sinun tuskasi on ollut, mutta ei minullakaan ole ollut superhelppoa. Listaanpa tähän "fail CV" -hengessä joitakin lowlighteja esimerkkinä naiseläimen elämästä:

  • Suurin osa tekemistäni aloitteista on päättynyt torjuntaan. Feels bad man. Kannustan kaikkia tekemään aloitteita, ja voittamaan lähestymispelkonsa.
  • Olen odottanut turhaan korviani myöten rakastuneena sovituilla treffeillä. It hurts.
  • Olen ollut tapailun jätetty osapuoli monta kertaa. Sitten sitä jotain tyyppiä on tuskailtu ja itketty tunnista pariin vuoteen.
  • Olen itkenyt monta vuotta itseni uneen, kun mikään ihmissuhteissa kaveri- tai treffipuolella ei tuntunut toimivan. Olin myös todella vihainen, suunnilleen kaikille.
  • Olen ollut moneen kaveriini rakastunut ilman vastakaikua
  • Olen ollut niin surkea keskustelija, että moni mielestäni ihan hyvin sujunut keskustelu päättyi suunnilleen siihen, että vastapuoli huutaa minulle: "Loukkasit mua todella paljon, et osaa yhtään keskustella ja en enää halua puhua sulle!" Minulla ei ollut mitään hajua, mitä tein väärin.
  • Minulle oli pitkään mahdotonta aloittaa keskustelua kenenkään vieraan kanssa esim. koulun käytävällä tai kaverin juhlissa
  • Monta kertaa ihastukseni ovat ihastuneet kavereihini
  • Olen tuntenut itseni täysin arvottomaksi ihmiseksi ja nössöksi, kun kukaan ei tuntunut olevan minusta kiinnostunut enkä ollut koskaan seurustellut 
  • Minua on haukuttu, syrjitty ja loukattu ulkonäön vuoksi x1000


"Nainen ei voi kirjoittaa pua-jutuista, koska niillä ei ole mitään tekemistä naisten kanssa. En minäkään mene Cosmon keskustelupalstalle neuvomaan ketään tamponien käytössä."

Pelimiesjutuissa ei ole kyse vain siitä miten mies saa seksiä, vaan hyvästä elämästä. Tähän genreen on mielestäni paljon annettavaa monella tyypillä ja siitä voi myös moni hyötyä (mies ja nainen). Naisetkin haluavat kehittää ihmissuhdetaitojaan sekä elämänlaatuaan, ja voivat hyötyä paljon pua-skenen neuvoista. Kun kyse on miesten ja naisten pariutumisesta tai ihmisten onnellisesta elämästä, niin minun on hankalaa nähdä naiset täysin ulkopuolisena asiaan. Tästäkin jokaisella on toki oikeus omaan mielipiteeseensä.

Jos kuitenkin ajatellaan, että naiset ovat pua-skenelle täysin ulkopuolisia: Usein joku hieman ulkopuolinen näkee asiassa erilaisia puolia, jotka voivat olla tosi hyödyllisiä. Esimerkiksi tästä syystä ollaan innostuttu työpaikoilla yhdistämään eri alojen ihmisiä tiimeihin tai pyytämään eri alojen ihmisiltä kommentteja toistensa haasteisiin.

Tamponin on muistaakseni keksinyt mies. ;D Kiitos!


"Nainen ei voi kirjoittaa pua-jutuista, koska naiset eivät kykene ymmärtämään tarvittavia konsepteja omasta näkökulmastaan johtuen.  Naiset eivät kestä totuutta, vaikka jotkut jutut kiistatta toimivat.

Esimerkiksi yhteiskunnan naisille asettama kiltin tytön roolin ymmärtäminen tai aikarajoitteen käyttö flirttailussa ovat sellaisia, jotka kyllä hyödyttävät naisten iskemisessä, mutta naiset eivät perusteluja käyttöön tai syitä toimimiseen näille ymmärrä."

On sukupuolten välisiä eroja, ja on myös paljon yhtäläisyyksiä.

Kuten sarjan esittelyssäkin sanoin: on upeaa, että pua-skenessä ollaan tajuttu, että naisia ei tarvitse huijata "antamaan" seksiä, vaan he todella haluavat sitä. 

Pelimiesfilosofiassa on selvitetty, ettei moni nainen uskalla/osaa näyttää seksuaalista haluaan, koska yhteiskunta pakottaa naisia kiltin tytön muottiin. Tämän tajuavat myös monet naiset. On ihan suht yleinen puheenaihe naisten kesken, että nainen voi kokea epämukavaksi olla seksikäs tai hänelle voi olla vaikeaa nauttia seksistä, johtuen ulkoisesta painostuksesta tällaista käytöstä vastaan. Naisilla on näistä yhteiskunnan odotuksista jopa omakohtaista kokemusta, josta moni pua voisi varmasti oppia. 

Olen tuota aikarajoitusta 21:llä kurssillani opettanut sekä miehille että naisille. Hyvin on uponnut molempiin sekä käyttötavat molempien osapuolien hyödyksi että perustelut miksi. Nämä pari juttua ainakin ovat siis sopineet myös naisille.


"Olen erimieltä!"

Hieno juttu, saat olla erimieltä ja voin hyvinkin oppia sinulta jotakin. Voimme keskustella hyvässä hengessä, vaikka olisimme monestakin asiasta erimieltä.

Sarjan tarkoitus ei ole syyttää ketään, vaan antaa vinkkejä ja herättää keskustelua. Yritän muokata seuraavia osia vielä lisää tähän suuntaan, mm. hyvien kommenttien avulla, kiitos niistä! Mielestäni monessa keskustelussa päästään parhaaseen tulokseen, kun etsitään niitä juttuja, mistä ollaan samaa mieltä, pyritään ymmärtämään toista ja ratkaisuja etsivällä fiiliksellä viedään asioita eteenpäin. Kaikki voittavat, kun ei pyritä vain lyttäämään muiden näkemyksiä. 

Yritän olla aina valmis uudistamaan ajatteluani. Ajattelen monesta jutusta eri tavalla kuin vaikka pari vuotta tai pari viikkoa sitten. Toivottavasti joku juttu tässäkin kirjoituksessa parantaa juuri Sinun elämääsi jollakin tavalla. Keskustelu jatkukoon!


Loppuun ihana quote Chief Pua -sivustolta:

"The ultimate purpose of seduction is to bring men and women together, but these hidden motivations based on fear and bitterness lead people in the opposite direction. Instead, be sure to stay motivated by your natural human desire to reach out and find the connection(s) that create and share a sense of wonder, beauty, and love."Sarjan osat, jotka linkitän tähän niiden ilmestyttyä:

Dear pelimies, osa 1/4: Intro & koko genre
Dear pelimies, osa 2/4: Ihmiset ja naiset
Dear pelimies, osa 3/4: Pihtarit, mollaajat ja hyvännäköiset
Dear pelimies, osa 4/4: Heikkoudella voittoon, ca-ching!


Dear pelimies FAQ: Yleiset kysymykset & palautteet
Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...