Kehity sellaiseksi kuin haluat: Dear pelimies, osa 4/4: Heikkoudella voittoon, ca-ching!

30. kesäkuuta 2014

Dear pelimies, osa 4/4: Heikkoudella voittoon, ca-ching!


PUA eli pick up artist -materiaali opettaa naisten iskemistä. Tämä on neljäs osa havaitsemiani pelimiesten yleisiä väärinkäsityksiä käsittelevässä kirjoitussarjassa. Sarjasta on aiemmin ilmestynyt kolme osaa. Suosittelen lukemaan myös Yleiset kysymykset & palautteet vastauksineen.

Mielestäni sosiaalisia taitoja opettava PUA-kirjallisuus on hieno juttu. Siitä voivat sekä miehet että naiset oppia paljon esimerkiksi pariutumisesta, kaverien kanssa toimimisesta ja työelämässä verkostoitumisesta. Toivon, että näistä kirjoituksista on hyötyä niin asiaan enemmän perehtyneille kuin kaikille muillekin.
 

Pointti lukijoille, joiden ihmissuhteet sujuvat: Ihmissuhteista ja/tai seksistä voi joskus muodostua ihan järjettömät paineet ja paha olo, niin miehille kuin naisillekin (Lehtiartikkeli: Neitsyydestä kehittyi rap-artistille hiljalleen jättimäinen ongelma - "Olisin voinut olla seuraava kouluampuja"). Toisaalta noissa tilanteissa on hyvä ymmärtää, ettei kukaan aina onnistu, ja toisaalta oppia taidot oman tilanteensa muuttamiseen. 

Jos nämä asiat ovat sinulle helppoja, niin tiedosta, että kaikille ne eivät ole. Kommentit tyyliin "Miten joku jaksaa miettiä tommosta. Ottais vaan rennosti ja käyttäis kättään & päätänsä." eivät auta vaikeassa tilanteessa. Sitä paitsi, usein kaikilta löytyy se jokin kehityksen kohde omassa elämässä. Kenenkään ihmissuhdetaidot eivät voi olla liian hyvät. Muidenkin ihmisten haasteiden ymmärtäminen on erittäin hieno ja hyödyllinen asia.
 


Sitten pelimiesten väärinkäsitykset, osa finaali:  


Väärinkäsitys 7: Pitää voittaa, ja oma itsetunto nousee muita lyttäämällä

The boss. Kuva: svenjajan
Busineksessa on usein hyvä olla paras jollakin mittarilla: Paras yritys saa helpommin asiakkaita, paras yritys saa eniten rahaa (melko objektiivinen mittari) ja parasta yritystä muut businessmiehet ihailevat. Pelimiehet siirtävät tämän mallin helposti ihmissuhteisiin: Kumppanin tulee olla muihin verrattuna paras, sosiaalisen elämän ihailtavaa ja oman persoonan joillakin mittareilla mitattuina paras (hauskimmat vitsit, täydellisin kroppa). Busineksessa diili joko tulee tai ei ja yritykset tai ihmiset on helppoa laittaa jonoon vaikka tekemänsä rahan perusteella. Samaan tapaan saatetaan ajatella, että ihmissuhde joko onnistuu tai ei ja se on muihin verrattavissa.

Ihmissuhteissa ihmisillä on kuitenkin valtavasti erilaisia mieltymyksiä, jolloin ulkoiseen mielipiteeseen luottamisesta ei usein saa paljoa. Vaikka kuinka kaikki olisi muiden mielestä hienoa, niin ei se ole välttämättä sinusta kivaa. Ja oletettavasti jollain muulla on kuitenkin muiden mielestä ihan vähän paremmin. Onneksi sillä ei oikeasti ole väliä. Ihmissuhteesi eivät ole muiden ihmisten mitattavissa esim. rahassa, vaan sinun henkilökohtainen juttusi. Et ole luuseri tai voittaja. Ihmissuhteesi ovat omanlaisesi. 

Ei ole mitään objektiivista mittaria ihmissuhteiden arvottamiseen.

Tähän väärinkäsitykseen  liittyy olennaisesti oman itsetunnon nostaminen muita lyttäämällä: Jos ajatellaan, että ihmissuhteiden laatu riippuu muihin vertailusta, niin sitten oma ihmissuhteiden laatuni ja itsetuntoni varmana nousevat muita lyttäämällä, eiks niin? Näin yllättävän moni tuntuu ajattelevan, niin mies kuin nainenkin. Itsevarmuus tai seuran laatu ei ole sama kuin ilkeys.

Väärinkäsityksen perusteella myös kostetaan menneisyyden traumoja:

"Koska se pissis yläasteella sanoi minua rillipäänörtiksi, saan nyt nälviä ja alistaa naisia mieleni mukaan! Siitäs saatte, koska olen parempi! Ja voittaja!" tai "Koska se jalkapalloilija lukiossa vei kaikki naiset, niin nyt saan nälviä sellaisille baarissa ja kyykyttää muutenkin kaikin keinoin mielestäni elostelevia miehiä! Siitäs saatte pullistelijat, koska olen parempi kuin te!" 

Jopa omaa seurustelukumppania saatetaan härnätä sillä perusteella, että sen ajatellaan tekevän itsestä vähän parempi tyyppi. Tällainen ei yleensä ole millään lailla hyödyllistä toimintaa kenellekään osapuolelle. Se, että laitat toisen ihmisen noloon tai epämukavaan tilanteeseen, ei tee sinusta millään lailla hienompaa ihmistä, vaan päinvastoin. 

Ihmissuhteissa ei voi eikä tarvitse kilpailla muiden kanssa. Oma itsetuntosi ei nouse muita lyttäämällä, vaan esimerkiksi tottumalla torjuntoihin.

Jopa itsekkäiden mulkvistien kuningas, Mötley Crüe -basisti Nikki Sixx, on tajunnut tämän: "Sinun täytyy luopua siitä, mitä sinulla on, jotta saat pitää sen. Pitääkseni kiinni onnestani minun on annettava pois niin paljon kuin pystyn. Se toimii. Uskomatonta. Äijä, joka lähinnä kulutti, otti muilta ja yritti parhaansa mukaan piinata ihmisiä, käyttää tätä mantranaan. Uskomatonta."Väärinkäsitys 8: Onnellinen, vahva ja hyvä tyyppi ei ole koskaan heikko

Usein pelimiesmateriaalissa kivasti korostetaan torjuntojen välttämättömyyttä ja totutellaan torjuntoihin, mikä on upea asia. Kuitenkin monet genren opetuslapset kehittelevat silti loputtomasti kuvioita, joissa kaikki vastuu aloitteellisuudesta laitetaan toiselle, jottei vain itse tulisi torjutuksi. 

Esimerkiksi sen sijaan, että ehdottaisi suudelmaa tai vain suutelisi toista, voidaan tokaista jotain tyyliin "Pidän muuten suutelemisesta" ja sitten joko vastataan toisen ehdotukseen suutelusta tai jos toinen ei ole halukas suutelemaan, niin voidaan yrittää seivata oma takapuoli nälväisemällä jotain tyyliin "No mut sua en kyllä ajatellu suudella." Suosittelen ottamaan tavoitteeksi onnellisuuden, ei tilanteen herruuden tai voittamattoman kuoren, koska sellaista et tule koskaan saavuttamaan. Eikä sellainen ole kivaa. Sitä saa mitä tilaa. Metsä vastaa kuten sinne huudetaan ja niin edelleen. Haavoittuvuus mahdollistaa upeita asioita.

Uskon, että kukaan ei ole täydellinen eikä ihminen ole onnellinen maailmansa erakkona yksinvaltiaana. Auttamisen ilo on suurimpia iloja, ja hyvissä ihmissuhteissa ollaan tasa-arvoisia, välillä heikkoja eikä koko ajan tilanteen herroja tai muiden yläpuolella. Ihmissuhteen tasa-arvoisuuden mukana tulee aina mahdollisuus tulla torjutuksi. Se on pelottavaa ja se kannattaa vain hyväksyä. Ihminen tarvitsee aina jonkin verran muiden hyväksyntää, eikä tästä heikkoudesta voi tai tule päästä.

Välinpitämättömyys esim. treffikutsun lopputuloksesta on jossain määrin tosi hyvä juttu, mutta toisaalta myös haavoittuvuuden välttelyä. On hyvä, ettei ihan kaikesta loukkaannu ja pystyy yrittämään uudelleen ja uudelleen epäonnistumisten jälkeen. Toisaalta kyllä jonkin verran saa jonkun itselle merkittävän jutun torjunta tuntua. Ota hitit vastaan kuin aito ja vahva ihminen eli tarpeeksi ärsyttävän paikan tullen vaan rehellisesti myönnä kuinka paljon harmittaa ja kuinka haavoittuvainen olet. Se on seksikästä, kuten monet ristiriidat ja vastakohdat ovat. Vahva ihminen uskaltaa ottaa riskejä ja olla myös heikko.

"Fake it till you make it" ei myöskään tarkoita sitä, että sinun pitäisi käyttäytyä kuin hallitseva idiootti - tha alpha dog of the world. Tavoitteesi tuskin on olla hallitseva idiootti. Jos tavoitteesi on esimerkiksi olla itsevarma, niin käyttäydy kuten itsevarma ihminen käyttäytyisi eli uskalla olla välillä myös heikko. Vahvimmalle ei ole ongelma joskus epäonnistua, harmistua ja myöntää se.Hot 'n cold. Kuva: Frank KovalchekVäärinkäsitys 9: Tilannetaju on nössöille

Pelimies menee ja ehdottaa! Kenelle vain missä vain! Go for no! Jatka kunnes tulee seinä vastaan! 

Välillä edelliset ovat hyödyllisiä neuvoja, välillä taas karkottavat kaikki sosiaalisesti älykkäät ihmiset sukupuolesta riippumatta äärimmäisen kauas. Älä ole jyrä, ole sosiaalisesti taitava. Tilannetaju on ihanaa: läpät ovat käsittämättömän hyviä, tilanteen fiilis erinomainen ja seksikkäät tilanteet entistä seksikkäämpiä.

Tilannetajulla tarkoitan mm. toisen ajatuksien huomioon ottamista, ystävällisyyttä, kärsivällisyyttä, kokemusta erilaisista tilanteista ja niissä hyvistä toimintatavoista, keskustelusta nauttimista ja tilanteeseen sopivaa huumorintajua.

Tilannetajuttomuutta usein ovat esim. monologi ilman toisen kuuntelua, epäkohteliaisuus (vaikka toista lyttäämällä), kärsimättömyys, tilanteeseen täysin sopimattomasti käyttäytyminen, keskustelussa ärsyyntyminen ja tilanteeseen sopimaton huumori. Rajoja & normeja saa ja jopa kannattaa rikkoa. Tällä tarkoitetaan yleensä jonkin verran tutusta tavasta poikkeamista, eikä täysin omissa sfääreissä tapahtuvaa sekoilua.

Jos tilannetajuton jyrämeininki jossakin jatkuu pitkään, niin lopulta porukassa jäljellä on vain kasa töksäytteleviä, toisia ihmisiä huomioimattomia jyriä. "Jee". Oman kannan lieventäminen, toisen juttuihin myönteisesti reagoiminen tai kärsivällisyys eivät aina ole nössöä myötäilyä tai sielutonta laamailua, vaan kohteliaisuutta ja ihanaa tilannetajua. Tarkkaile muiden tilannetajua, niin opit jo paljon."Sä näytät hikiseltä. Ja kivat rinnat!" Kuva: morguefileVäärinkäsitys 10: Elämä kannattaa omistaa pelimiesmateriaalin opiskelulle

Vaikuttaako tällainen ihminen kiinnostavalta tai onnelliselta:

"Mitä sä harrastat?" "Naisten iskemistä opiskelen 4 tuntia päivässä."
"Missä sä oot töissä?" "Se on sellanen musta ihan tylsä toimistoduuni, kun keskityn tohon vapaa-aikaan eli naisten iskemisessä mestariksi tulemiseen."
"Kuka sun paras kaveri on?" "No Pekka ja Ville on mun wingmaneja ja niiden kanssa me aina pelataan päiväpeliä keskiviikkosin ja viikonloppusin sargataan baareissa."

"Kenen kanssa sä pelailet täällä facebookissa jalkapalloa?" "Aa no ne on Pekka ja Ville kun me yks päivä ajateltiin, että jalkapallokuvat ois kiinnostavia facebook-kuvia naisia ajatellen ja mentiin sitte ottamaan sellasia."
"Mitä oot lukenu viime aikoina?" "No luin just Art of Seduction, Models of Attraction ja Persuasion Psychology. Nyt tiedän mitä naiset ajattelee."
"Ketä sä ihailet?" "Toi yks Pate on ihan sairaan hyvä iskemään naisia, ja sitten se kuuluisa G. Uru on ihan ykkönen pelimiesopettajista."
"Mitä ostit viimeksi?" "Sellaset kynttilät, mitkä voi laittaa päälle, kun illalla tulee naisvieraita, ja sitten sellasen paidan missä on kuvioita, joita tytöt voi baarissa kommentoida." 
"Missä sä oot matkustellu?" "No viime talvena kävin tuolla PUA-seminaarissa Lontoossa ja ens keväänä ajattelin mennä Floridaan sellaseen pidempään Seduction Superstars -seminaariin."
"Mitä sun tulevaisuuden unelmat on?" "No haluisin olla tosi kuuluisa PUA-opettaja ja mulla onkin jo pari kaveria, ketä neuvon näissä jutuissa."

Vaikka tavoite elämässä olisikin olla paras pelimies ikinä, niin todella yksipuolisella elämällä siihen tuskin pääsee. Flirttailussa todella tärkeitä asioita kuten itsevarmuutta tai keskustelutaitoja harvoin oppii lukemalla vain pelimiesmateriaalia. Huolehdi myös ystävyyssuhteesi kuntoon. Tyyppi, jolla ei ole ystäviä, on ilman turvaverkkoa ihmissuhteissaan ja usein hänen ihmissuhdetaidoistaan puuttuu jokin flirttailussakin hyödyllinen pala.

Moni PUA-materiaalia lukenut on kehittynyt paljon, on erittäin miellyttävää seuraa ja löytänyt kaikenlaista mielenkiintoista sisältöä elämäänsä. Tämä on hieno juttu, ja toivottavasti moni löytää materiaalista apua oman elämänsä kehittämiseen onnellisempaan ja monipuoliseen suuntaan. Varo kuitenkin tätä ansaa elämän muuttumisesta pelkän pua-materiaalin kulutukseksi. Sillä harvoin pääsee tavoitteisiinsa. Pua-näkökulma on kuitenkin usein aika yksipuolinen, ja opittuja taitoja on kiva kokeilla monipuolisesti erilaisilla elämän osa-alueilla. Tähän sarjan loppuun sanaset sekä pua-materiaaliin jo enemmän tutustuneille kuin ummikoillekin. Ensin pua-suurkuluttajille:

Joskus pelimiesten kummallista toimintaa perustellaan seuraavasti: "En mä hei oikeesti ole tätä mieltä enkä mä yleensä valehtele. Teen vaan tällee, ku tää kato toimii ja oon oikeesti ihan toista mieltä ja tosi syvällinen ja muita kunnioittava ihminen. Tää on vaan tällasta peliä ja vitsiä." 

Seliseli. Pyri toimimaan kuten aidosti ajattelet ja kuten on myös omalta kannaltasi paras, vaikka se vaatisi vähän lisää itsetutkiskelua, harjoittelua ja aikaa. Ihan sama miten ajattelet, jos kuitenkin toimit ihan miten sattuu ja olet muiden seurassa inha douche bag. Poimi pua-materiaalista ne hyvät jutut, ja tee parempi sekä omasta että ympärilläsi olevien ihmisten elämästä. You're worth it.


Pua-ummikoille, joita pelimiesmateriaali rupesi kiinnostamaan:

Hyvänä introna materiaaliin voi toimia kirja The Game (Neil Strauss). Kirja on kuitenkin jo vähän vanha, ja monet sen jutut eivät ole enää sellaisia, mitä pua-yhteisöissä opetetaan. Lue siis myös uudempaa materiaalia & kritiikkiä:

http://theartofcharm.com/
http://www.doctornerdlove.com/ 
http://markmanson.net/books/models
http://www.gettheguy.co.uk/ (kohderyhmänä mielenkiintoisesti naiset)

http://therawness.com/reader-letters-1-part-4/ (piiiiitkä The Game -kritiikki)

Myös blogistani löytyy yli 50 kirjoitusta erilaisista ihmissuhdetaidoista:
http://jaanmurtajat.blogspot.fi/p/blog-page_25.html (kirjoitukset aiheittain)


Kiitos sinulle Hyvä Lukija. Kiitos pua. Kiitos ja anteeksi äidinkielen opettajani. Sarja keräsi kuukaudessa yli 10 000 sivulatausta ja herätti hyvää keskustelua.


Tsemppiä! Whether you say you can or can't, you are right!Suuri kiitos kaikille sarjan hiomisessa auttaneille ja kommentoineille:

Olli, Mika, Hanna, Anne sekä
Jevgeni Särki (Elä paremmin.fi)
Valtsu (Valtsun terveysblogi)
Timo Naaro (www.kivaabaarissa.fi)P.S. Jos sinulla on jokin pua-taitoja harjoitteleva porukka, joka haluaisi keskustella ihmissuhdetaidoista kanssani tai saada naisnäkökulmaa pua-oppeihin, niin ota yhteyttä. Ne ovat yleensä hauskoja ja opettavaisia keskusteluja. Rahallinen korvaus ei ole pääasia, kyllä me sopimus saahaa.Sarjan osat:

Dear pelimies, osa 1/4: Intro & koko genre
Dear pelimies, osa 2/4: Ihmiset ja naiset
Dear pelimies, osa 3/4: Pihtarit, mollaajat ja hyvännäköiset
Dear pelimies, osa 4/4: Heikkoudella voittoon, ca-ching!


Dear pelimies FAQ: Yleiset kysymykset & palautteet

 


"Could you take that off, again?" Kuva: andronicusmax


 


Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

4 kommenttia:

Marcus Savolainen kirjoitti...

Ehdottoman osuva kirjoitus, joka ei jätä mitään arvailun varaan!

Karla Nieminen kirjoitti...

Kiva kuulla, että kirjoitus upposi sinuun Marcus! :)

tester kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Karla Nieminen kirjoitti...

Huippujuttu, että tykkäät lukea! Muuten meni analyysi kirjoittajasta aika kohdalleen, mutta olen yllättävän pienen osan viikottaisesta ajastani ekstrovertti. :)

Mielenkiintoinen linkkivinkki. Varsinkin, jos on päivitykset englanniksi. Joo tuota koukuttavuutta tämä blogi ja Jäänmurtajat kokonaisuudessaan eräällä tavalla pyrkii pukemaan sanoiksi. Yllättävän vähän konkreettista asiaa käytännön vuorovaikutuksesta löytyy esim. akateemisesta maailmasta.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...